Afbeelding
Foto:

PRAKTIJKEXAMENS VAN START BIJ BAANDERHERENCOLLEGE

De laatste loodjes wegen het zwaarst...

RENS VAN DEN ELSEN

Geen schoolbanken en stilte, maar veiligheidsbrillen en draaiende machines. De praktijkexamens zijn maandag gestart. Ook voor de leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) in Boxtel. Zowel de kaderberoeps- als de theoretische leerweg ging deze week aan de slag. De opdrachten variëren van het in elkaar zetten van een schakelbord en het stellen van een fundering tot rollenspellen in de zorg en de vervaardiging van een houten bureau.

In het praktijklokaal van de PIE-afdeling (Produceren, Installeren en Energie – red.) van BHC heerst geen stress. Alle negen leerlingen zijn bezig met hun opdrachten terwijl docenten Paul de Witte en Jeroen Appeldoorn een oogje in het zeil houden. Het examen bestaat uit een aantal onderdelen: een schakelbord in elkaar zetten, een 3D-tekening maken die vervolgens ook wordt geprint en een gsm-houder vervaardigen. Afkijken zit er tijdens deze examens niet in, iedereen moet immers zijn eigen werk afleveren. ,,Dat is ook niet nodig, dit is een goede lichting. Het


moet raar lopen willen we geen hoog slagingspercentage krijgen op deze afdeling", zegt De Witte. ,,Ik heb wel het idee dat het examen iets makkelijker is dan voorgaande jaren. Maar daarvoor wachten we nog even de theorietoetsen metaal en elektra af."

BIJNA AF

De 16-jarige Mark Bekkers is druk bezig met zijn examen, maar heeft wel even tijd voor een gesprek. ,,Ik heb mijn opdrachten al bijna af, dus ik kan het wat rustiger aan doen. Het is jammer dat ik morgen (woensdag – red.) alsnog naar school moet komen al is het maar voor een uurtje", zegt hij met een knipoog. De jonge eindexamenkandidaat heeft geen last van zenuwen. ,,We zijn het hele jaar door bezig met deze technische opdrachten. Ik ben zenuwachtiger voor de theorie-examens die in mei worden afgenomen. Gelukkig hebben we nog voldoende tijd om daar voor te leren."

Mark weet al wat hij gaat doen als hij slaagt voor zijn examen. ,,Werken én leren; drie dagen in de week aan de slag als eerste monteur mechatronica en twee dagen naar school. Ik vind het prachtig om met machines te werken. Dat zat er al vroeg in bij mij. Ik was altijd aan het klooien met apparaten." Snel kruipt Mark daarna weer achter zijn schakelbord om de laatste hand te leggen aan zijn examenopdracht.

THEORIE EN UITSLAG

De praktijkexamens duren nog tot en met volgende week. De eindtoets voor de theorievakken start maandag 14 mei. De uitslag volgt woensdag 13 juni. Tot die tijd blijft het voor de leerlingen nog in spannend.

FOTO BOVEN: Opperste concentratie bij het bedienen van de machines tijdens het praktijkexamen bij BHC. (Foto: Rens van den Elsen).

Afbeelding
Afbeelding