Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VEROUDERD LEIDINGNETWERK AAN VERVANGING TOE

Selissenwal wéér zonder water

PÅL JANSEN

Een lekkage richtte zondag opnieuw ravage aan in de straat Selissenwal. Niet alleen stond de straat blank, óók gaapte een enorm gat in het wegdek. Maandag- op dinsdagnacht was het omstreeks twee uur gerepareerd. De oorzaak was het verouderde leidingnetwerk in de wijk Selissen. ,,Deze staat op de planning om vernieuwd te worden in 2019", aldus een woordvoerder van BrabantWater.

Door de storing hadden 25 huishoudens zondagavond en maandag geen beschikking over stromend water. BrabantWater installeerde daarom een watertappunt waar bewoners tijdelijk hun water konden halen totdat de leiding maandag- op dinsdagnacht gerepareerd was. Dinsdag is het gat gedicht en het wegdek hersteld.

Het is niet de eerste keer dat de waterleiding in deze straat sprong. In november 2016 stond de straat ook al bank. Wanneer BrabantWater in 2019 de leidingen in de wijk gaat vervangen, is nog niet bekend. Het waterleidingbedrijf bekijkt echter of waterleiding in de straat Selissenwal, ter hoogte van de Catharinastraat, eerder vervangen kan worden.

FOTO BOVEN: Zondagavond sprong een waterleiding op Selissenwal waardoor een groot gat in het wegdek ontstond. Het verouderde leidingnetwerk in de wijk moet vervangen worden. Volgens BrabantWater staat dat in 2019 op de planning. Op de plek van de ontstane lekkage worden de buizen mogelijk eerder vervangen.

(Foto: Peter de Koning).


KUNSTENARES MARGA BREY: 'LAAT DE MEESTE STEMMEN TELLEN'

Boxtel wil beeld 'In Gesprek' toch verplaatsen

HENK VAN WEERT

Ruim zevenhonderd handtekeningen zamelden buurtbewoners van Dommeloord in om het kunstwerk 'In Gesprek' van Marga Brey te behouden langs wandel- en fietspad Lange Loop in Boxtel. Maandagmiddag overhandigden ze die aan demissionair cultuurwethouder Marusjka Lestrade. Die houdt echter vast aan het plan om het bronzen plastiek te verplaatsen naar het Oosterpark tussen de Hendrik Verheeslaan en de Maastrichtsestraat.

Lestrade ontving maandagmiddag een groep buurtbewoners van Dommeloord én vertegenwoordigers van Kunst Stichting Boxtel (KSB) en kunstenaarsvereniging Kunstlicht99. Allen vinden dat In Gesprek moet blijven op de plek waar het in 2013 is geplaatst: aan de oever van de Dommel, nabij de kano-uitstapplaats. De gemeente Boxtel wil echter haar belofte aan het wijkorgaan Boxtel-Oost gestand doen en het kunstwerk terugplaatsen in de omgeving van winkelcentrum Oosterhof. Daar stond het totdat in 2009 werd begonnen met de bouw van appartementencomplex Princenhof.

MATIGE COMMUNICATIE

De bewoners nemen het de gemeente kwalijk dat vooraf geen overleg met hen heeft plaatsgevonden. De wethouder erkende dat de communicatie niet de 'schoonheidsprijs' verdiende, maar gaf ook aan dat de plek bij Dommeloord van meet af aan tijdelijk was. Het feit dat de KSB drie jaar geleden stelde dat de locatie definitief was, doet daar niets aan af, aldus Lestrade: ,,Niet de KSB verleent vergunningen, maar de gemeente. En dat is in dit geval niet gebeurd."

KOUS IS EIGENLIJK AF

Samen met de handtekeningen die zij aanbood, gaf woordvoerster Joke van Koll een door de Dommeloord-bewoners opgestelde verklaring af die was ondertekend kunstenares Brey. De in Tolkamer woonachtige beeldhouwster beroept zich in die verklaring op haar 'persoonlijkheidsrechten' en stelt zwart op wit zich te verzetten tegen verplaatsing.

Op een vraag van deze krant, stelde Brey maandagmiddag via de telefoon dat zij de verklaring eigenlijk liever niet had ondertekend. ,,Ik heb het beeld in 1982 gemaakt, het is betaald en daarmee is voor mij eigenlijk de kous af. 'In Gesprek' staat prachtig op de huidige plek, maar als elders er nog meer mensen van kunnen genieten, vind ik het ook prima. Mijn advies: laat de meeste stemmen tellen."

De verplaatsing van het bronzen plastiek zou twaalfduizend euro gaan kosten, maar dat bedrag is gebaseerd op een foutieve offerte, meldde voorzitter Jan de Vreede van Stichting Wijkorgaan Boxtel-Oost. Hij verwacht dat voor het karwei ongeveer het tiende deel van dat bedrag neergeteld moet worden.

KUNSTWERKEN SPREIDEN

De Vreede vindt dat het beeld in de zogeheten sociale as tussen gemeenschapshuis De Rots (Nieuwe Nieuwstraat) en de Kinderboerderij (Apollopad) beter tot zijn recht komt en dat op de nieuwe plek meer mensen ervan kunnen genieten. Maar Van Koll en haar medestanders zien dat anders. Ze vrezen dat het kunstwerk ten prooi zal vallen aan graffiti en zijn bovendien van mening dat kunstwerken meer verspreid over de wijk dienen te staan. In de directe omgeving van Oosterhof staan al twee kunstwerken in cortenstaal, gemaakt door Marten Groen.

De raadsfractie van Balans heeft deze week vragen gesteld aan het college van B. en W en vindt dat de mening van de grote groep inwoners die protesteert tegen de verplaatsing niet genegeerd mag worden.


Reactie op artikel

Het artikel in de Voedselbank-serie 'De Schaamte Voorbij' dat vorige week in deze krant werd gepubliceerd, heeft tot verontwaardiging geleid bij de ex-partner van de geïnterviewde. In een gesprek met de freelance-auteur én een van onze redacteuren heeft de vrouw daags na de publicatie onder meer aangegeven dat zij zich door de uitlatingen in het artikel aangetast voelt in haar privacy. Dat was nimmer de bedoeling en wij betreuren dat dan ook ten zeerste.

DE REDACTIE

De gemeente Boxtel wil het bronzen plastiek 'In Gesprek' van Marga Brey verplaatsen naar het Oosterpark. Buurtbewoners van Dommeloord houden een pleidooi om het behouden aan de Lange Loop. (Foto: Henk van Weert).
Afbeelding