Afbeelding
Foto:

BOXTELSE VOETBALLER MAAKT DEBUUT IN EERSTE TEAM

Armando Obispo: op titelkoers met PSV

LINDA VAN DE WIEL

Op zesjarige leeftijd werd hij al gescout. Nu - dertien jaar later - staat hij met PSV aan de vooravond van de 24e landstitel van de Eindhovense voetbalclub. En de uit Boxtel afkomstige Armando Obispo heeft er zin in: ,,Zondag gaat het gebeuren, daar gaan we voor."

Het duel waarop de selectiespeler doelt, is de kampioenswedstrijd tegen aartsrivaal Ajax. ,,Mooier kan niet. We spelen thuis tegen onze directe concurrent", vertelt hij. ,,We hebben het hele seizoen gewerkt richting de landstitel. Ik verwacht dat we doen wat we moeten doen. En dan wordt het een heel mooi weekend."

Obispo heeft twaalf jaar moeten wachten op zijn debuut in het eerste van PSV. Zaterdag 17 maart maakte hij in de slotfase zijn eerste speelminuten. ,,Ik mocht onverwacht warmlopen en na twee minuten ging ik het veld al in", lacht hij. ,,Het was een droom die uitkwam. Er ging van alles door me heen. Maar het draait natuurlijk om het team. We wilden de drie punten in Eindhoven houden."

Hoewel zijn eerste minuten in de hoofdmacht van PSV dus een feit zijn, verwacht de jonge voetballer komende zondag niet te zullen spelen. De hele selectie is fit en er is niemand geschorst. ,,Ik denk dat de trainer kiest voor de vaste opstelling. Ik kan geen reden bedenken waarom hij hiervan zal afwijken", zegt Obispo nuchter.

De jonge Boxtelaar doet zijn verhaal in de persruimte van sportcomplex De Herdgang van PSV. Daar werkte hij dinsdagochtend een ontspannen training af met de voltallige selectie. Voor het oog van enkele tientallen supporters, opvallend veel journalisten en zelfs oud-speler Jetro Willems - even terug op het oude nest - werden verschillende partijvormen afgewerkt. Daarin won Obispo met onder meer Luuk de Jong, Nicolas Isimat-Mirin en Bart Ramselaar van het andere team en werd vervolgens fier geposeerd voor de verzamelde fotografen.

BUSJE VAN PSV

De voetbalcarrière van de negentienjarige Obispo begon bij LSV in Lennisheuvel. Na een half jaar bracht zijn vader hem naar het Boxtelse ODC, een grotere voetbalclub. Daar viel hij al snel op. ,,Ik werd gescout door PSV en kwam terecht in de F1. Ik was een jaar jonger dan de rest, maar het ging prima", aldus Obispo.

Het leven van het talent stond vanaf dat moment volledig in het teken van voetbal. ,,Ik ging naar school en werd daarna drie keer per week opgehaald door een busje van PSV om te trainen. Na de basisschool ging ik naar het Sint-Joriscollege in Eindhoven, waar de meeste voetballers van PSV naar school gaan. En verder was ik volle bak bezig met voetbal."

Nog steeds staat het leven van Obispo in het teken van voetbal. Terwijl hij nog geen vaste waarde in het eerste van PSV is, staat hij wel elke week zijn mannetje in Jong PSV, waarvan hij tevens aanvoerder is. ,,De trainer vind dat ik - hoewel ik ook in Jong PSV een van de jongste spelers ben - goed leiding geef aan het team. Hij denkt dat ik nog beter kan worden en dat is ook de insteek. Zoveel mogelijk de leiding in het team nemen en verantwoordelijkheid pakken."

Tegen echt grote spelers heeft de Boxtelaar nog niet gespeeld, hoewel hij in Jong Oranje wel heeft gevoetbald met leeftijdsgenoten Justin Kluivert en Matthijs de Ligt die inmiddels zijn doorgebroken bij Ajax. Voorbeelden heeft hij meerdere. ,,Als ik Champions League kijk, zie ik graag Sergio Ramos en David Silva aan het werk. Ook zie ik de verdediging van Juventus graag spelen. Zij doet dit met zoveel passie."

KAMPIOENSFEESTJE

Hoewel het Obispo voor de wind lijkt te gaan, heeft hij ook een moeilijke periode achter de rug. ,,Ongeveer twee jaar geleden ben ik elf maanden geblesseerd geweest aan mijn rug. Dat was een zware tijd. Iedereen ging lekker buiten voetballen en ik werkte binnen aan mijn herstel. Vooral toen ik na vier maanden dacht dat ik hersteld was en dit niet het geval bleek, had ik het moeilijk", vertelt hij. De voetballer kreeg tijdens deze periode heel veel steun van zijn ouders, zijn oma en anderen die dichtbij hem staan. ,,Zij zijn heel belangrijk voor mij en hebben laten zien er ook te zijn tijdens moeilijke momenten."

Obispo ziet deze periode naast moeilijk ook als positief. ,,Ik heb ook veel geleerd toen ik geblesseerd was: ik moet het uiteindelijk zelf doen. En dat heeft me mentaal zoveel sterker gemaakt."

De topsporter is dan ook klaar voor een volgende stap in zijn carrière. ,,Ik wil graag een vaste waarde worden in het team. Mijn favoriete positie is centrale linker verdediger. Van een stap naar een mooie buitenlandse club droom ik stiekem ook, maar ik focus me nu op een positie als basisspeler bij PSV."

Deze droom zou zomaar eens kunnen uitkomen voor de voetballer. Maar eerst wordt er - hopelijk komende zondag al - een mooi kampioensfeestje gevierd… (Foto's: Linda van de Wiel).

Afbeelding