Balans in de Boxtelse coalitie

Om een goede balans in de coalitie te houden, moet je ook naar de oppositie luisteren. Dat is bij het vorige college van B. en W. ook gebeurd. De stemmentrekker van Balans vier jaar geleden, namelijk gratis parkeren met blauwe zones in het centrum, is door het voorgaande college gerealiseerd. Dit keer kwam de partij met: 'tegen de fietstunnel'. Een gepasseerd station, want de besluiten hierover zijn reeds genomen met nota bene Balans in het toenmalig college (geëindigd met een bestuurscrisis met deze partij). Desondanks bleek het een goede stemmentrekker, vooral op Kalksheuvel en Lennisheuvel. Geen enkele oplossing is ideaal, behalve dan dat we allemaal voor korte afstanden op de fiets stappen, maar dat trekt geen stemmen.

Het gaat echter te ver om eerder genomen besluiten proberen te torpederen voor verkiezingsdoeleinden. Dat schiet andere partijen logischerwijs in het verkeerde keelgat. Ik vind het jammer dat de tunneldiscussie heeft gedomineerd en heeft geleid tot een tunnelvisie. Terwijl er voor onze samenleving veel urgentere zaken aan de orde zijn. Hoe schakelen wij over op duurzame energie en vergaande energiebesparing? Hoe beperken wij de gezondheidsschade door fijnstof door onder andere de A2, overbemesting en dat veehouders hun gaswassers niet aanzetten?

En ja, het hernieuwde college moet met maatregelen komen die het verkeer door Boxtel beter reguleren, want daarin heeft Balans gelijk, dat is een toenemend probleem. En ja, winkelcentrum Oosterhof is een van de lelijkste van Brabant en verdient een upgrade en een moderner en duurzamer concept. En ja, de gemeenteraad mag in het duale stelsel wel wat verder gaan dan alleen maar ja-knikken tegen het college, zonder dat je dat bij de daaropvolgende coalitieonderhandelingen wordt nagedragen. En ja, de gemeenteraadsleden mogen de bijlagen wel eens beter gaan lezen, in plaats van blind te varen op de concept-collegebesluiten.

En zo blijft er wellicht toch balans in de coalitie, met Balans in de oppositie.

        JOOST VAN DER PLUIJM


Fietsen parkeren

Wat een drukte tijdens de Proeftuin bij SintLucas. Bij aankomst bleek al gauw dat iedereen op de fiets was gekomen. Vrijwilligers leidden echter het stallen in goede banen. Een mooi voorbeeld hoe het ook kan tijdens evenementen.
Was het zo maar geregeld tijdens bijvoorbeeld Koningsdag op de Markt. Daar staan fietsen hinderlijk geparkeerd in De Croon, Clarissenstraat en op de hoek bij Bruna. Zoveel plek als bij SintLucas is er (nog) niet. Ook niet als de nieuwe Markt straks klaar is. Over een goede stallingsvoorziening nabij de Markt tijdens evenementen heeft de politiek niet nagedacht. Aan het parkeren van auto's is veel tijd en geld besteed. Zie de comfortabele voorzieningen aan de Rechterstraat en het Zusterpad. Voor de fiets is er wel plaats tijdens normale dagen, maar een voorziening tijdens evenementen kan er kennelijk niet af. Dit is ronduit teleurstellend. Er kunnen tien fietsen op de plaats van één auto. Het kostenplaatje voor het creëren van een voorziening is overeenkomstig slechts tien procent van wat we voor een auto moeten neertellen. Politiek en marktwethouder, doe er wat aan.

        PIERRE VAN DEN OORD

        Fietsersbond Boxtel