Afbeelding
Foto:

Informatiemarkt Operatie Steenbreek

Tuintegels ruilen voor planten in Selissenwal

Bij winkelcentrum Selissenwal krijgen mensen zaterdag 21 april tussen 11.00 en 15.00 uur de kans om alles te weten te komen over het vergroenen van hun tuinen. Dan organiseert Werkgroep Operatie Steenbreek namelijk een informatiemarkt met waterschap De Dommel, woonstichting Sint-Joseph en Tuincentrum Boxtel. Doel? De nadelige gevolgen van verstening onder de aandacht brengen. En bezoekers kunnen een tegel uit eigen tuin inruilen voor een plant.

In oktober startte Operatie Steenbreek. Het doel van het initiatief is om hemelwater sneller in de grond te laten zakken. De laatste decennia kampt het klimaat in Nederland met kortstondige regenbuien en langere periodes van droogte. De tegel-voor-plantenruil is dan ook bedoeld om tuinen in de gemeente te vergroenen zodat tijdens hevige hoosbuien rioleringssystemen niet overbelast worden.

Maar ook om andere redenen is de vergroening van de tuinen belangrijk, laat een woordvoerder van gemeente Boxtel weten: ,,Denk bijvoorbeeld aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan de merkbare klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent namelijk ook minder vogels, insecten en andere dieren."

VERSTENING

Sinds het begin van Operatie Steenbreek ging een groepje vrijwilligers aan de slag om te kijken welke acties er binnen de gemeente Boxtel mogelijk zijn op dit terrein. Deze zogeheten Werkgroep Operatie Steenbreek houdt met de informatiemarkt de eerste actie.

Tijdens de activiteit worden bezoekers bewust gemaakt van de gevolgen van verstening, zoals het verminderen van de wateroverlast tijdens hevige regenval en de hittestress voorkomen wanneer een lange en warme droge periode aanbreekt.