Gerard Buiks (links) en Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel. (Foto: Ruud van Nooijen).
Gerard Buiks (links) en Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel. (Foto: Ruud van Nooijen). Foto: Ruud van Nooijen

Fruitbomen voor boek over schilder Jan Kruijsen

De Boxtelse Voedseltuin is sinds vrijdag 25 fruitbomen rijker. Op initiatief van Heemkunde Boxtel zijn de bomen geplant om het papierverbruik van het boek 'Het leven is de grootste kunst' over kunstschilder Jan Kruijsen te compenseren.

Streekfonds Het Groene Woud heeft deze compensatieregeling in het leven geroepen. Via het Boekenfonds van de subsidieverstrekker maken auteurs die schrijven over de kernwaarden van Het Groene Woud aanspraak op een bijdrage. Zoals het boek over de Boxtelse kunstschilder van schrijver Frank van Doorn.

In ruil voor die bijdrage moet de aanvrager bomen planten. Heemkunde Boxtel koos voor de Voedseltuin en droeg bovendien tweehonderd euro bij om de fruitbomen te bekostigen.

TENTOONSTELLING

Het boek is eveneens een onderdeel van een expositie over Jan Kruijsen. Museum Boxtel (MuBo) toont tussen 28 april en 8 juli zeventig schilderijen van de kunstschilder, waaronder veertig die nooit eerder werden geëxposeerd.

Mensen die geïnteresseerd zijn in het boek, kunnen dit online bestellen via Pictures Publishers Uitgeverij. Deze is ook te koop in de Heemkamer achter het VVV-kantoor aan de Markt in Boxtel.


Vertoning
klimaatfilm
in De Rots

Opnieuw wordt in het najaar een Duurzame Week georganiseerd in Boxtel: van 6 tot 13 oktober. Het thema is 'Worst of worsteling - op weg naar minder vlees'. Voorafgaand aan deze week worden diverse activiteiten georganiseerd. De aftrap wordt gegeven door het (Ver)andercafé en vindt plaats op vrijdag 20 april om 20.00 uur in gemeenschapshuis De Rots. Daar wordt om 20.00 uur de Nederlandse versie van de film 'Meat the Truth' vertoond.

'Meat the Truth' was in 2007 de eerste Nederlands klimaatfilm en is nog steeds actueel. Op basis van wetenschappelijke bronnen geeft de film een beeld van de impact van de veehouderij op het klimaat. De Nicolaas G. Pierson Foundation wil met deze film een bijdrage leveren aan een maatschappelijke discussie over een meer plantaardige en ook diervriendelijker samenleving. De film laat zien dat wereldwijd de veehouderij meer broeikasgassen uitstoot dan alle auto's, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen. Onder meer Georgina Verbaan, Henk Schiffmacher, Wim T. Schippers en Dolf Jansen werkten mee aan de totstandkoming van de film. De Rots is geopend vanaf 19.30 uur, de toegang is gratis.

LUCHTIGE AVOND

Vrijdag 8 juni vindt vanaf 20.00 uur in De Rots een luchtige avond plaats over alledaagse onderwerpen rond het eten van vlees. Er wordt onder meer gesproken over het eten van minder vlees en het sluiten van compromissen met gezinsleden die wel vlees eten. Na een toelichting kunnen bezoekers ervaringen met elkaar uitwisselen.

De eerste fruitboom ter compensatie van het boek over Jan Kruijsen wordt geplant in de Voedseltuin. (Foto: Ruud van Nooijen).