Els Dejonghe tijdens DichtSlamRap dit jaar. (Foto: Jan van de Ven).
Els Dejonghe tijdens DichtSlamRap dit jaar. (Foto: Jan van de Ven). Foto: Jan van de Ven

Wandelen in De Kampina voor goed doel

Stichting Lyme, Aangenaam houdt zaterdag 14 april een ochtendwandeling door natuurgebied Kampina onder leiding van Frans Kapteijns, Brabants meest bekende boswachter. Op een aangename manier aandacht vragen voor de ziekte van Lyme, dat is het doel van de stichting. Ook wil ze fondsen werven voor onderzoek naar de ziekte die veroorzaakt wordt door de beet van een besmette teek.

Kapteijns voorziet de anderhalf uur durende wandeltocht van de nodige uitleg en wetenswaardigheden. De activiteit wordt afgesloten met koffie, thee en huisgemaakte lekkernijen bij theetuin 't Bakhuys in Lennisheuvel. Daar zijn ook de boeken van Gerard de Bruin te koop. Hij ijverde voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Lyme. Zijn lichaam verloor in 2015 de strijd, maar zijn werk, vastgelegd in enkele boeken, wordt voortgezet door de Stichting Lyme, Aangenaam.

De wandeling gaat op zaterdag 14 april om 08.00 uur van start vanaf de parkeerplaats aan de Annadreef in Boxtel. De kosten bedragen 17,50 euro per deelnemer. Aanmelden is mogelijk via e-mailadres info@lymeaangenaam.nl.


Cabaret in
museumtuin
Vekemans

Dichteres en cabaretière Els Dejonghe uit Antwerpen speelt zaterdag 14 april haar cabaretvoorstelling '18 minuten' in de tuin van Museum Vekemans aan de Stationsstraat in Boxtel. Komend weekeinde is het extra geopend in verband met de Nationale Museumweek. Dejonghe deed begin dit jaar mee aan het Leids Cabaret Festival waar ze bij de eerste vijf eindigde.

Als dichter is Dejonghe (29) geen onbekende in Boxtel. De Antwerpse heeft al twee keer meegedaan aan de jaarlijkse Boxtelse poetryslam DichtSlamRap in café Le Temps Perdu. Beide keren belandde ze in de finale. Via slams in Tilburg en Limburg had ze meer succes. Ze won beide evenementen en drong zo in 2016 door tot het Nederlands kampioenschap Poetryslam in Utrecht.

DROMEN

Met een stijl die past bij poetryslam, maar ook bij cabaret, besloot Dejonghe een poging te wagen om zelf een voorstelling te schrijven. Die moet een grappige poëtische monoloog worden waarin ze haar licht laat schijnen op enkele van de diepste levensvragen die haar, en waarschijnlijk ook haar publiek, bezighouden. In Museum Vekemans brengt ze een try-out van wat een complete voorstelling moet worden. Met die proefopvoering eindigde ze dit jaar in de top vijf van het Leids Cabaret Festival. De jury omschreef de bijdrage van Dejonghe als stilistisch sterk gemonteerd en een bijzonder verhaal over dromen en de maakbaarheid daarvan.

Het museum - waarin het Wasch- en Strijkmuseum en het poffermuseum Brabant Goedgemutst huizen - is tijdens de Nationale Museumweek vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 13.00-17.00 uur. Op vertoon van een museumkaart is de toegang – en de voorstelling van Els Dejonghe - gratis. Zonder museumkaart bedraagt de entree 2,50 euro, de helft van de normale toegangsprijs.