'ADEL BLANK' IN TUIN KOEVOORTSEWEG

Openluchtvoorstelling Teejatergroep Orion

Na haar gebruikelijke maart-uitvoering in gemeenschapshuis Orion gaat Teejatergroep Orion eind mei naar buiten. 'Adel Blank' van schrijver Alex van Warmerdam wordt opgevoerd in een tuin aan de Koevoortseweg 1 in Lennisheuvel.

Adel Blank is ziek, stervende én heeft een flinke erfenis na te laten. En een goed mens heeft recht op verzorging. In en rondom het sterfbed van Adel ontvouwt zich een ingewikkeld spel tussen het personeel. Alhoewel, Adel heeft niet alleen personeel, ze heeft ook familie. En bij familie kun je toch onvoorwaardelijk jezelf zijn?

Het stuk wordt geregisseerd door Lisa Ruskus en is te zien op 23, 24, 26, 30 en 31 mei. Elke voorstelling start om 20.00 uur; een halfuur voor aanvang is de tuin geopend. Kaarten kosten 10 euro per stuk en zijn te bestellen bij Ellen van de Loo, e-mail: ellenkeesloo@gmail.com of telefoonnummer (0411) 67 44 85.


LENTECONCERT SLAAT AAN

Boxtel's Harmonie sprankelt in Muziekhuis

'As I was a walking one morning in Spring...' Deze openingszin van het volksliedje dat twee eeuwen terug populair was in brede lagen van de Engelse bevolking, zette de toon van het lenteconcert dat Boxtel's Harmonie zaterdagavond verzorgde in het Muziekhuis aan de Passage Riche. Een kleine honderd luisteraars genoten van het onderhoudende programma dat dirigent Jules van de Loo had samengesteld.

De bekende Britse componist Percy Grainger (1882-1961) gebruikte het volkswijsje in meerdere concertwerken. Maar in zijn Themes from Green Bushes komt de melodie het meest expliciet tot uiting. De opening door de bas-sectie van het orkest liep niet helemaal synchroon, maar vanaf het moment dat de klarinetten het lage register voortzetten, kwam het harmonieorkest op dreef. 'Green Bushes' beleefde uiteindelijk een sprankelende uitvoering die het voorjaar muzikaal kleur gaf.

In het vierdelige 'Puszta' liet de Belgische toondichter Jan Van der Roost zich inspireren door de Hongaarse en Slavische dansen van Brahms en Dvorak. De vier zigeunerwijsjes werden door dirigent Van de Loo en zijn orkest gloedvol vertolkt. Datzelfde mag gezegd worden van de paso-doble Tercio de Quites (Rafael Taléns) en de theaterouverture Curtain Up! van Alfred Reed.

GEPLAAGD

In de voorbereiding van haar lenteconcert werd Boxtel's Harmonie geplaagd door diverse tegenvallers. Eigenlijk zou het optreden als uitwisselingsconcert buiten de gemeentegrenzen plaatsvinden, maar tot tweemaal toe liet een collega-harmonie het afweten. En dan kampte het orkest ook nog eens met tal van blessures en verhinderde muzikanten. Dat euvel kon echter worden opgelost door de spontane medewerking van invallers van onder meer de Gildenbondsharmonie en fanfare Sint-Willibrordus uit Esch. ,,Een mooi voorbeeld van de wijze waarop de muziekverenigingen in Boxtel de samenwerking zoeken én vinden. Als we elkaar over en weer uit de brand kunnen helpen, is dat prima", zei harmonievoorzitter Paul van Alphen na afloop in een toelichting.