April is uitgeroepen tot klompenmaand in Het Groene Woud. Het was voor Ad Traa zaterdag reden om rondleidingen te verzorgen in zijn klompenfabriek aan de Kapelstraat in Liempde. (Foto: Daisy Renders).
April is uitgeroepen tot klompenmaand in Het Groene Woud. Het was voor Ad Traa zaterdag reden om rondleidingen te verzorgen in zijn klompenfabriek aan de Kapelstraat in Liempde. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

FAMILIEBEDRIJF TRAA ONTVANGT GASTEN

Veel animo voor verhaal van de Liempdse klomp

April is door stichting Brabantse Klomp gebombardeerd tot klompenmaand in nationaal landschap Het Groene Woud. De gehele maand worden in Liempde, Sint-Oedenrode, Best en Schijndel activiteiten georganiseerd. De klompenmaand is een opwarmertje voor de nieuwe Brabantse 'klompenbeleefroute'. Zaterdag bood mocht het publiek een kijkje achter de schermen bij het productieproces van het houten schoeisel. Ad Traa ontving zo'n zestig belangstellenden tijdens een open dag in zijn klompenfabriek aan de Kapelstraat in Liempde.

Voor de rondleiding in het familiebedrijf moesten mensen zich aanmelden. ,,De bezoekers waren dus heel gemotiveerd om meer te weten te komen over dit vak. Door het enthousiasme van de deelnemers met hun vele vragen liepen alle drie de rondleidingen uit en van één groep kregen we zelfs een applaus", blikt directeur Ad Traa tevreden terug. Hij liet zijn gasten het gehele productieproces te zien, van de boom en de droogkamer tot het eindresultaat: een prachtig paar Liempdse draagklompen.

Aan de Kapelstraat is inmiddels de vijfde generatie van de familie Traa volledig in de ban de klomp. Ad's zoon Luuk (27) is net teruggekeerd van een zakenreis naar China. Hij bezocht daar de fabriek die de souvenirklompen voor het Liempdse bedrijf maakt. De souvenirs worden in China gemaakt en in Nederland verkocht aan de toeristen. En dus ook aan… Chinezen. ,,De snelheid waarmee dit Chinese familiebedrijf werkt is onvoorstelbaar", aldus Luuk.

De oer-Hollandse draagklompen worden echter in Liempde vervaardigd. ,,Waar nu brede school De Wilgenbroek in Boxtel staat, stond vroeger een mooie boerderij waar betovergrootvader Wilhelmus Traa al klompen maakte. Hij trouwde met een Liempdse en zo ontstond in 1928 aan de Kapelstraat ons bedrijf. Mijn vader heeft het productieproces in de loop der tijd geautomatiseerd", legt Ad uit.

LEZING LIEMPDSEN HERD

Nog steeds menen veel toeristen dat alle Nederlanders klompen dragen. Dat de werkelijkheid anders ligt, is bekend. Toch worden alleen al in Liempde al jaarlijks vijftienduizend draagklompen geproduceerd. Maandag 30 april om 19.30 uur houdt Ad Traa in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd een lezing over de kleurrijke klompenmakershistorie van Liempde. De toegang is gratis. Meer informatie: www.liempdsenherd.nl.