Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BUURTVERENIGING HELPT BIJ VERHUIZING NAAR HOGENBERGSEWEG

Kasteren kartrekker bij boerenovertrek

Zondagmiddag lieten leden van de buurtvereniging Kasteren zich mooi voor het karretje spannen. Letterlijk! Zij trokken de koets waarmee Rien en Marietje van den Langenberg afscheid namen van hun huis aan de Molendijk.

Er werd teruggegrepen op de wijze waarop in oude tijden mensen hun buren hielpen met verhuizen: de zogeheten boerenovertrek. Het echtpaar Van den Langenberg heeft een nieuw onderkomen gevonden in de bebouwde kom van Liempde, aan de Hogenbergseweg.

ONDERWEG OMKLEDEN

Onderweg moest het tweetal zich omkleden. Want nu ze in Turp neerstrijken, is gepaste kleding op zijn plaats natuurlijk...

FOTO BOVEN: De boerenovertrek voerde Rien en Marietje van den Langenberg van de Molendijk naar het nieuwe huis aan de Hogenbergseweg. Hier is het gezelschap ter hoogte van de Nieuwe Erven. (Foto: Gerard Schalkx).


'COALITIEAKKOORD MOET VÓÓR KONINGSDAG KLAAR ZIJN'

PPA, CDA en VVD vormen Gestels college

De winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Michielsgestel vormen samen het nieuwe college van B. en W. PPA, CDA en de VVD, goed voor 13 van de 21 raadszetels, bereikten daarover vrijdag een akkoord.

Gemonde

Kaarten voor goed doel

In de kantine van voetbalvereniging Irene wordt op de vrijdagen 13 en 20 april vanaf 20.00 uur gekaart voor WensAmbulance Brabant. Deze organisatie laat voor mensen die aan het einde van hun krachten zijn nog een wens in vervulling gaan. Het inschrijfgeld bedraagt 3 euro per avond. De kantine aan de Kaal Hoefsteeg is een halfuur voor aanvang geopend.

De Plaatselijke Politieke Alliantie (PPA) van Ed Mathijssen boekte drie weken geleden één zetel winst en is met raadsleden veruit de grootste fractie. De partij vormde de afgelopen jaar een coalitie met de Gestelse Coalitie en D66, die beide een zetel moesten prijsgeven. Hun plekken aan de collegetafel worden ingenomen door CDA en VVD.

De nieuwe coalitie bereikte ook overeenstemming over de verdeling van de wethoudersposten: de PPA levert een fulltime (Ed Mathijssen) en een parttime (Peter Raaijmakers) wethouder, het CDA levert een fulltime wethouder (Lianne van der Aa) en de VVD een parttime wethouder (Bart van de Hulsbeek).

Verder praten

Komende weken praten de partijen verder over de invulling van de wethoudersposten en over de koers voor de komende vier jaar. PPA, CDA en VVD willen daarbij ook kijken of er mogelijkheden zijn om goede ideeën te honoreren die andere partijen tijdens de gesprekken van afgelopen weken hebben ingebracht. ,,Op die manier kunnen we de komende jaren de dingen gaan doen die voor het overgrote deel van onze inwoners belangrijk zijn", aldus Mathijssen, Van der Aa en Van de Hulsbeek.

PPA, CDA en VVD streven ernaar vóór Koningsdag het coalitieakkoord en de invulling van de portefeuilles van de nieuwe wethouders rond te hebben.


Podium Circulair en landschapskunst voor triënnale 2020

Hoe circulair is het landschap en wat kan kunst daaraan bijdragen? Dat was de vraag die eind maart voorlag tijdens een bijeenkomst van Podium Circulair in De Kleine Aarde. Landschapsarchitect Marco Vermeulen, verantwoordelijk voor de eerste schetsen van de programmering van de Landschapstriënnale in 2020 in Het Groene Woud, vertelde over de wijze waarop het overkoepelend thema van de triënnale (High Green Innovating The Landscape) wordt ingevuld.

Die invulling geschiedt door onder meer een serie van tien Living Labs die de rol van het landschap in verleden, heden en toekomst zullen vormgeven. Dat kunst en cultuur in het landschap een belangrijke functie zullen krijgen, werd duidelijk. De definiëring en programmering van de Landschapstriënnale start eind april.

Joris van Midde van Theatergroep De Kwekerij uit Tilburg vertelde over het landschap als decor, coulissen en podium voor zijn producties. Beelden uit zijn serie Landlopers illustreerden dit. De theatermaker regisseerde ook de voorstellingen van de studenten van de Circus Academie Fontys/Acapa in het bos van Landgoed Velder tijdens Festival Circolo.

Vervolgens ontspon zich een geanimeerd debat over het thema en de inbreng van de beide sprekers, waarna Gerard Rooijakkers een vlijmscherpe analyse gaf van het landschap en de betekenis in de historie en heden. De avond werd – zoals gebruikelijk – gestart en besloten met een gedicht van Merlijn Huntjes uit Heerlen.