Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

PLANTSOENTJE NABIJ 'DINO-ROTONDE' KRIJGT OPKNAPBEURT

Samen werken aan Boxtels visitekaartje

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Rododendrons, vlinderstruiken, heesters, een rozenbottelhaag: het plantsoen tussen rotonde La Salle en de woningen op Duinendaal is op vrijdag en zaterdag omgetoverd van een kaal perceel tot een uitnodigend stuk groen. En dat was hard nodig, stelt Ria Russchenberg van buurtvereniging Onder de Toren. ,,Er komen zoveel mensen voorbij dit stukje Boxtel. Maar om iets te laten gebeuren, moeten er wel mensen opstaan..."

,,Ik ben nu al keitrots", glunderde Russchenberg vrijdag rond het middaguur. Een ochtend struiken planten bij parkeerterrein Kloosterweide achter de woningen op Duinendaal zorgde al voor een flinke verandering. ,,Je ziet nu al dat het een mooie entree gaat worden", stelt de Boxtelse die samen met mede-bestuurslid Hendrie Bertens het gesprek aanging met de gemeente om het terrein voor een 'make-over'. ,,En nu is Boxtel een mooie tuin rijker. Ik ben blij met de inzet van de gemeente. Met z'n tweetjes hadden we het nooit gered."

STUKKEN BETER

Naast buurtbewoners en medewerkers van hoveniersbedrijf Van de Sande Tuinen droegen ook jongeren van de Michaëlschool een steentje bij. ,,Ik volg de richting groenvoorziening en loop momenteel stage", vertelt Miquell van Heijst. ,,Op vrijdag ben ik meestal vrij, dus kreeg ik de vraag of ik wilde helpen bij de aanplant van dit terrein. Zojuist heb ik al heesters geplant en bloemen uit de potjes gehaald. Op stage werk ik meer met machines, maar het is niet erg om hier de planten met de hand een plek te geven. Het is precies wat ik later wil gaan doen", aldus de 15-jarige scholier. ,,Ik vind het een leuk vak, het geeft me rust. En door planten ziet een omgeving er al snel stukken beter uit. Kijk maar naar dit terrein."

Onder de Toren neemt onderhoud van het plantsoen onder zijn hoede, vertelt Russchenberg. ,,We hebben een WhatsApp-groep met een clubje mensen, dus dat zal geen probleem zijn." Eén aanmelding kwam vrijdagochtend al: van wethouder Eric van den Broek. Hij verraste de harde werkers met iets lekkers. ,,Een geweldig initiatief. Tijdens huiskamergesprekken in deze wijk, die met name over parkeren gingen, kwam ook dit hoekje aan bod. Inmiddels is dit van de grond gekomen waarbij zelfs jongeren van orthopedagogisch instituut De La Salle betrokken zijn." De wethouder moest na de aflevering van een traktatie snel door naar een andere afspraak, maar beloofde terug te komen als er geschoffeld moet worden. En daar houdt de buurtvereniging hem aan...

FOTO BOVEN: Buurtbewoners, medewerkers van hoveniersbedrijf Van de Sande Tuinen en jongeren van De La Salle staken vrijdag en zaterdag de handen uit de mouwen in de buurt Duinendaal. Een stuk grond nabij 'dino-rotonde' La Salle werd verrijkt met liefst drieduizend struikjes. (Foto: Annelieke van der Linden).


RAAD VAN STATE: 'BOXTEL HOEFT VERGUNNING NIET IN TE TREKKEN'

Bouw van varkensstal op Vrilkhoven mag tóch

HENK VAN WEERT

,,Superblij natuurlijk!" Zo reageerde Erica Vos vorige week op een uitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter bepaalde toen dat de rechtbank in 's-Hertogenbosch ten onrechte een omgevingsvergunning voor de bouw van een grote varkensstal had vernietigd. ,,We kunnen nu weer verder bouwen aan de toekomst van ons bedrijf", aldus Vos, die met haar man Toon in de Liempdse buurtschap Vrilkhoven vleesvarkens houdt.

Al in 2010 kreeg de familie Vos een vergunning van de gemeente Boxtel om bij haar boerderij aan de Vrilkhovenseweg een extra stal voor ruim tweeduizend varkens te bouwen. De economische crisis bleek echter spelbreker en de realisering werd uitgesteld. Omdat er niet gebouwd werd, is een buurman van mening dat de vergunning ingetrokken moest worden.

De onafhankelijke bezwaarcommissie stelde hem in het gelijk, maar het gemeentebestuur hield de vergunning toch in stand. Mede omdat de familie Vos inmiddels afspraken met een aannemer had gemaakt, een bouwput was uitgegraven en een betonvloer was gestort.

De buurman stapte echter begin vorig jaar naar de rechtbank die de bezwaarmaker opnieuw in het gelijkstelde omdat onvoldoende duidelijk was of de bouw daadwerkelijk uitgevoerd zou kunnen worden. Het gemeentebestuur zag zich in mei 2017 genoodzaakt de vergunning in te trekken, te meer omdat de familie Vos niet kon aantonen dat de financiering rond zou komen.

NIEUWE BOUWAFSPRAKEN

De varkenshouders gingen echter in hoger beroep en kregen daar vorige week het gelijk aan hun zijde. De gemeente Boxtel had de vergunning in mógen trekken, maar was daartoe niet verplicht oordeelde de Raad van State in Den Haag.

,,In principe zouden we bij wijze van spreken morgen al kunnen beginnen met de bouw van de stal. Maar dat zal zó snel niet gaan", meldde Erica Vos opgetogen na de uitspraak. Er moeten opnieuw afspraken met aannemers en leveranciers worden gemaakt.


VOORSTELLING IN MUZIEKHUIS BOXTEL

FilmPodiumScopia toont Indiaas drama Lunchbox

De tweede film met het thema 'Wat liefde vermag' die FilmPodiumScopia onder auspiciën van Podium Boxtel vertoont, is 'The Lunchbox'. Maandag 16 april wordt de rolprent vertoond in het Muziekhuis aan de Passage Riche. Jos Vervoort houdt vanaf 20.15 uur een inleiding.

Een verkeerde levering van Mumbai's beroemde lunchbox-bezorgsysteem verbindt het leven van een jonge huisvrouw met dat van een man van middelbare leeftijd. Hij krijgt per ongeluk de lunch die zij voor haar afstandelijke echtgenoot bereid had. Beiden zitten gevangen in hun leven, maar ontsnappen door samen een fantasiewereld op te bouwen door briefjes aan elkaar te schrijven die via de lunchtrommels bezorgd worden.

Toegangsbewijzen à 7,50 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar op de bekende adressen, via www.podiumboxtel.nl of voor aanvang van de filmvoorstelling in het Muziekhuis; pinnen is daar niet mogelijk.


Reeëntocht Kampina

De gidsen van Natuurmonumenten houden zondag 15 april een wandeling in de Kampina. Deelnemers gaan dan op zoek naar reeën, die veelal 's ochtends op zoek zijn naar voedsel. De wandeling start om 06.30 uur bij het parkeerterrein aan de Annadreef. Leden van Natuurmonumenten betalen 5 euro, niet-leden 8 euro. Aanmelden kan via: natuurmonumenten.nl/agenda.