Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BIJNA EEN JAAR NA RESTAURATIE MAG BEIAARDIER AAN DE SLAG

Klokkenspel galmt weer over Boxtel

Wie vrijdagmorgen tussen elf en twaalf uur door Boxtel liep, hoorde weer de klanken van het carillon uit de galmgaten van de Sint-Petrusbasiliek rollen. Beiaardier Tommy van Doorn bespeelde, na bijna een jaar weer het klavier. De 27-jarige musicus is vanaf nu wekelijks op vrijdag een uur lang te horen.

Van Doorn speelt niet alleen muziek die specifiek voor het bijzondere instrument is geschreven. Ook bekende pop- en klassieke liedjes laat hij aan bod komen.

De Schijndelaar, die opgroeide in de Liempdse buurtschap Vrilkhoven, is de vaste organist van de Sint-Petrusbasiliek en volgde een opleiding als beiaardier in Amersfoort.

RESTAURATIE

Het carillon in de toren van de basiliek is vorig jaar gerestaureerd. In juni werd het met een feestelijk concert opnieuw in gebruik genomen. Het instrument bleef daarna echter bijna een jaar zwijgen omdat er te weinig geld was om een beiaardier aan te stellen. De subsidie van de gemeente Boxtel is daarvoor ontoereikend, maar kon niet worden verhoogd omdat er een wettelijk maximum is aan bijdragen aan religieuze organisaties.

Dat probleem is nu opgelost doordat de parochiebestuur, de eigenaar van het carillon, de organisatie van de bespelingen heeft overgedragen aan de Stichting Kerkconcerten Boxtel. Die krijgt wel meer geld van de gemeente waardoor Van Doorn alsnog wekelijks zijn concerten kan geven.

COMPUTERPROGRAMMA

De parochie blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van het klokkenspel. Naast de wekelijkse concerten door beiaardier Van Doorn, is het carillon vaker te beluisteren. Op die momenten wordt het instrument in de Sint-Petrustoren door een computerprogramma aangestuurd.

FOTO BOVEN: Beiaardier Tommy van Doorn (rechts), ook de vaste organist van de Sint-Petrusbasiliek, bij het inregelen van het gerenoveerde carillon, vorig jaar mei. (Foto: Peter de Koning).


Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 gezinsviering met zang door kinderkoor Heilig Hartparochie. Voorganger is kapelaan Geoffrey de Jong. Om 18.45 is er een korte repetitie onder leiding van Andrea Flesia. Ook kinderen uit Esch kunnen zich hierbij aansluiten. Intenties voor Truus Verhoeven-Schoones (jgt); Riek v. Roosmalen-Peijnenburg (jgt); overl. ouders Van der Zanden- v.d. Sande; voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Vastenactie. De opbrengst van de vastenzakjes is 322,30 euro.

* Misintenties. Achter in de kerk liggen enveloppen voor misintenties. Deze kunnen in de groene brievenbus met nummer 8 worden gedeponeerrd. Telefonisch doorgeven kan ook via 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor. Voorganger is pastor C. van Beurden. Intentie voor welzijn van alle parochianen.

DINSDAG 19.00 vespers.

MEDEDELINGEN

* Emmausgebedsgroep. Donderdag 19 april komt de Emmausgebedsgroep om 18.45 bijeen in het parochiezaaltje.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst geleid door ds. T. van Andel uit Valkenswaard. Organist is Ko Suurmond. Voor de kinderen is er lange Paks; zij vieren hun eigen dienst in De Schakel.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Voor zaken betreffende de kerkenraad kan men contact opnemen met de scriba per e-mail: scriba@pg-boxtel.nl of (0411) 67 85 65.

* Website. Naast deze kerkberichten staan alle belangrijke gegevens ook in het kerkblad en op www.pg- boxtel.nl.


Klaagzangers
Bloedprocessie
zoeken versterking

Ook dit jaar trekt op de zondag na Pinksteren - als de weersomstandigheden het toelaten - de Heilig Bloedprocessie weer vanaf 15.00 uur door de straten van Boxtel. Een vast onderdeel vormt de groep klaagzangersgroep. Die is opnieuw op zoek naar versterking.

Tijdens de ommegang op 27 mei vertolken de klaagzangers het vierstemmige Libera Me van Orlando di Lasso. Voor alle vier stemgroepen, en met name voor de eerste en tweede baspartij, doet dirigent Wil van den Broek een dringende oproep aan leden en oud-leden van de diverse Boxtelse koren, maar ook aan andere vrouwen en mannen om zich aan te melden. Wie een e-mail stuurt naar klaagzangers@ziggo.nl vindt per omgaande de partituur in de mailbox. Telefonisch aanmelden kan via 06–13 55 33 27.