Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ANGELA'S PROJECT EN TIGA VERZORGEN OPTREDEN OP KONINGSDAG

Toewerken naar 'Oranje-happening'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Kinderen kennis laten maken met muziekmaken en optreden; met dat doel werd vier jaar geleden Angela's Project opgericht. De schoolband van de Angelaschool heeft zich met uitvoeringen tijdens festivals als Boer zoekt Band en Slowlands al in de kijker gespeeld. Op Koningsdag, tijdens Boxtels Oranje Festival, volgt om 17.45 uur het meest omvangrijke optreden tot nu toe. In samenwerking met dansers van Tiga worden voorafgaand aan Boxtel Zingt liefst veertien liedjes ten gehore gebracht. En dat betekent: repeteren...

,,Zullen we Oasis nog eens spelen? Dan is daarna Anouk met Nobody's Wife aan de beurt." Terwijl een deel van de kinderen in de aula rondhangt en wacht tot het haar beurt is tijdens de repetitie, beklimmen enkele scholieren het podium om de pophit 'Wonderwall' meerstemmig ten gehore te brengen. Ze worden daarin muzikaal begeleid door een mix van leerlingen én oud-leerlingen van de Angelaschool. ,,En dat is precies de bedoeling", stelt leerkracht Abel Adams, kartrekker van het project. ,,Van begeleiders tot muzikanten: iedereen zit hier op school of heeft hier gezeten." Hij noemt Angela's Project een groot succes. ,,Het belangrijkst is dat de kinderen plezier hebben. En uiteindelijk is het de bedoeling dat ze op eigen benen gaan staan, bijvoorbeeld door het oprichten van een bandje."

Een van die bands is The Nailbiters, die de komende periode onder meer te zien is op Boxrock, Boer zoekt Band en Limuscene. Ondanks die drukke festivalagenda weet gitarist Max Breuer (22) van de rockband ook nog tijd vrij te maken om een bijdrage te leveren aan Angela's Project. ,,Het is geweldig om de kinderen te zien groeien", aldus Max. ,,Ik probeer ze zoveel mogelijk zelf te laten spelen, zodat ze er zelf beter van worden. En om op Koningsdag een optreden te verzorgen, maakt het extra leuk. Je werkt dan ergens naartoe." Max kwam zelf pas op zijn zestiende in aanraking met de gitaar. ,,Sindsdien ben ik alleen maar met muziek bezig. Met The Nailbiters spelen we vooral rock. Ik vind het dan ook mooi dat de setlist van Angela's Project nummers van The Rolling Stones en Pearl Jam bevat."

Oud-leerlingen Janneke van de Loo (17) en Anke van Hal (15) van de Angelaschool werden net als Max gevraagd een bijdrage te leveren aan Angela's Project. ,,Probeer te ontspannen en durf jezelf te laten zien. Die adviezen geef ik altijd aan mensen", aldus Anke, die net klaar is met haar rol in de Efteling-musical De Gelaarsde Kat. ,,Ik heb altijd veel les gekregen. En nu mag ik les géven, weer een nieuwe ervaring."

BIJBAANTJE

Van Zombie (The Cranberries) tot Baby One More Time (Britney Spears) en van Twist and Shout (versie van The Beatles) tot Uptown Funk (Bruno Mars): Angela's Project treedt vrijdag 27 april op met een gevarieerd repertoire. Sevanja van der Meeren uit groep 8 van de Angelaschool kruipt in de rol van zangeres Anouk. ,,Ik zing 'Nobody's Wife: een knallend nummer", vertelt ze enthousiast. ,,Ik zing dit soort nummers niet zo vaak, dus dat maakt het extra leuk. Of ik zangeres wil worden? Ja, maar dan wél als bijbaantje." Lonne van Eijk (11) maakt sinds twee jaar deel uit van Angela's Project. ,,Eerst zat ik bij het koortje, maar bij deze band kun je letterlijk meer van jezelf laten horen." Zo brengt ze samen met enkele andere zangeressen de rockballad Wonderwall ten gehore. ,,Dat vond ik eerst maar een saai liedje", lacht ze. ,,Maar nu we het met meerdere stemmen zingen, wordt het wat uitdagender."

Om de uitvoering op Koningsdag extra cachet te geven, zijn tijdens het merendeel van de optredens dansers van Tiga Health & Beauty aanwezig op het podium. Zij hebben pasjes ingestudeerd op de liedjes die Angela's Project ten gehore brengt. ,,We werken al veel samen", aldus Marieke van den Heuvel, docent bij Tiga. ,,We zitten immers bijna in dezelfde straat. Maar dat we gezamenlijk naar zo'n grote happening toewerken, is voor het eerst. En wat mij betreft niet voor het laatst." Drie groepen dansers in de leeftijden 6 tot en met 18 jaar bestijgen tijdens het podium tijdens het Boxtelse oranjefeest. ,,We pakken uit, zelfs de kostuums zijn afgestemd op de liedjes." Net als voor enkele leerlingen van Angela's Project is het voor de jongste dansers van Tiga de eerste keer dat ze een optreden mogen verzorgen. ,,Ze kijken er echt naar uit", zegt Marieke. ,,Ze willen graag laten zien waar ze zo hard aan gewerkt hebben. Waar sporters naar een wedstrijd toewerken, werken dansers toe naar een optreden."

ZOVEEL MOGELIJK MENSEN

De samenwerking tussen Tiga en de Angelaschool komt ook tot uiting bij de nummers Twist and Shout en Paint it Black. Leerlingen van de basisschool die graag meer wilden leren over dans, konden zich in het begin van het schooljaar opgeven voor een speciaal project. Lizette Prevoo en Yasmine Boudlal, al jarenlang lid van Tiga, ontfermen zich over de scholieren. ,,Enkele jaren geleden zijn we gestart met deze lessen vanwege een maatschappelijke stage. En we zijn niet meer weggegaan", lacht Lizette. Yasmine geeft aan dat het best een uitdaging was een dans te verzinnen op de liedjes van The Beatles en The Rolling Stones. ,,We hadden liever up-temponummers gehad, maar het is gelukt." Het duo heeft elf kinderen onder haar hoede die op Koningsdag hun danskunsten vertonen. ,,Het wordt een leuk optreden", aldus Lizette en Yasmine. ,,We hopen dat er zoveel mogelijk mensen komen kijken."

FOTO BOVEN: Maandag repeteerden de dansgroepen van Tiga samen met de muzikanten van Angela's Project. (Foto: Peter de Koning).