Planten en kruiden inslaan tijdens de jaarlijkse bijenmarkt van Sint-Ambrosius: voor veel bezoekers vaste prik. (Archieffoto: Peter de Koning).
Planten en kruiden inslaan tijdens de jaarlijkse bijenmarkt van Sint-Ambrosius: voor veel bezoekers vaste prik. (Archieffoto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SINT-AMBROSIUS MAAKT ZICH OP VOOR 45e BIJENMARKT

'De bij is een bijzonder beestje'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Planten en kruiden aanschaffen, waskaarsen maken, kennis opdoen over bijenvolken of met een kop snert genieten van een muziekje: het is zondag 15 april tussen 10.00 en 15.00 uur allemaal weer mogelijk tijdens de bijen- en plantenmarkt van Sint-Ambrosius in en om 't Raathuis aan het Essche Heike. De bijenhoudersvereniging houdt het evenement voor de 45e keer. En op enkele edities na is Maria Iven áltijd van de partij geweest. Op een vertrouwde plek: achter de kruiden- en plantenkraam.

Bijna veertig jaar is Iven lid van Sint-Ambrosius. ,,Toen ik in Boxtel kwam wonen, las ik over een cursus bijen houden. Mijn vader was altijd imker, dus ik heb het van huis uit meegekregen", vertelt ze. ,,Toen ik de cursus succesvol afrondde, kreeg ik van de vereniging mijn eerste kast met een bijenvolk." Waar de meeste leden van Sint-Ambrosius hun kasten tegenwoordig in de hal aan het Essche Heike hebben staan, was het in die tijd gebruikelijk om thuis te imkeren. ,,Nadat mijn man ook voor de cursus slaagde, richtten we aan de Drossaard in Boxtel onze eigen hal in met vijf tot zes kasten. Als je je bedenkt dat één kast 40.000 bijen telt, snap je dat we er veel hielden", zegt Iven. ,,Ik heb het altijd heerlijk gevonden om met mooi weer mijn pak aan te trekken en aan de slag te gaan. Het is interessant om te leren hoe het werkt in zo'n kast. De bij is een bijzonder diertje. Je ziet dit beestje niet voor niets terug in allerlei beeltenissen. De bij staat voor de kernwoorden sociaal en samenwerking. "

HONINGPOTJES

Het 'imkerschap' bracht voor Iven ook allerlei extra's met zich mee. ,,Zo leerde ik meer over drachtplanten en kreeg én krijg ik altijd krantenartikelen over bijen opgestuurd door familie en vrienden. En ik spaar honingpotjes uit binnen- en buitenland", vertelt ze. ,,Inmiddels heb ik er ruim zeventig..." Iven raakte door haar lidmaatschap van Sint-Ambrosius automatisch betrokken bij de jaarlijkse bijen- en plantenmarkt. ,,In de beginjaren nam iedere imker van de club planten en kruiden uit eigen tuin mee naar de markt om te verkopen, met kluit en al. Mensen moesten echt kistjes meenemen om de zware planten te kunnen vervoeren", lacht ze. ,,Inmiddels worden bij de bijenhal zelf planten en kruiden gezaaid, gestekt en netjes in bakjes gedaan. Petje af voor Martien Tholen, die daar een grote bijdrage aan levert."

TIJDJE 'HANGEN'

Selderie, peterselie en bieslook: vroeger waren enkel die kruiden verkrijgbaar op de markt. ,,Inmiddels is dat aanbod behoorlijk vergroot. Van rozemarijn en tijm tot dragon en munt. En ieder jaar krijg ik weer de vraag of we ook dille verkopen. Helaas, deze kruiden wordt pas in deze periode gezaaid en dat is te laat voor de bijenmarkt", zegt Iven. Ze geniet jaarlijks van het evenement. ,,Het is altijd gezellig. Bezoekers blijven een tijdje 'hangen'. De verkoop van koffie, snert en broodjes draagt daaraan bij. Ondanks dat ik al jaren niet meer imker, blijft mijn liefde voor dit insect toch bestaan. Toch sta ik zondag voor het laatst in de kraam. Ik heb het altijd graag gedaan. Gezellig kletsen met bekenden die ik jaarlijks weer terugzie. En ik koop zelf ook altijd wat plantjes."

Vroeger werden volledige bijenvolken verhandeld op de markt, vertelt Iven. ,,Tegenwoordig kun je via je mobiele telefoon zo'n volk aanschaffen. De markt is dan ook bedoeld voor 'bijproducten' als honing, mede, zaden, planten en potjes zalf. En het doel is natuurlijk om belangstelling te kweken voor de bij. We kunnen immers niet zonder dit bijzondere beestje..."


Optreden Two of Us

Adrie van Osch en Jos Vervoort vertolken als duo Two of Us vrijdag 13 april vanaf 20.30 uur in cultureel restaurant Vandaag Kookt aan het Stationsplein in Boxtel popmuziek die in 1968 in de hitparade stond. Er klinken succesnummers van onder meer The Beatles, The Kinks en Simon & Garfunkel." Kaarten zijn te reserveren via e-mail: josvervoort52@gmail.com.

Smartlappenavond

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 in Boxtel klinkt maandag 23 april om 20.00 uur het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. Toegang tot de smartlappenavond is gratis. Een uur voor aanvang gaat de zaal open.