Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LEERLINGEN JACOB-ROELANDSLYCEUM KLAAR VOOR COCHABAMBA

Handen uit de mouwen in Bolivia

LINDA VAN DE WIEL

Over anderhalve week stappen twaalf geselecteerde leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) in Boxtel in het vliegtuig richting Bolivia. Dit om een twee weken durend werkbezoek te brengen aan de stad Cochabamba. En op een aantal lessen Spaans na, zijn ze er klaar voor. De thuisblijvers gaan intussen door met acties voor de Zuid-Amerikaanse stad.

Docent Guido van der Klauw gaat met collega Maartje van Griensven en de twaalf scholieren naar Cochabamba. Maar ook de overige leerlingen én het personeel van de middelbare school worden vanuit Boxtel betrokken bij de reis. ,,Wij sturen foto's vanuit Bolivia naar school en deze worden op een groot scherm vertoond. Ook vindt een diner plaats voor leerlingen en personeel. De opbrengst hiervan is uiteraard voor het project", vertelt Van der Klauw.

Maar Roos Sonke, Donya van der Schoot, Ties Kuijpers, Carmen Swinkels, Luna Poirters, Suze Swinkels, Stijn Hessels,


Bas Smulders, Margo Saris, Bente van Laarhoven, She-Jin Herber én Evi Bakx - in leeftijd variërend van 13 tot en met 17 jaar, stappen zaterdag 14 april op luchthaven Schiphol in het vliegtuig. Alle twaalf hebben ze toe geleefd naar de reis die naar de Boliviaanse stad voert. De voorbereidingen zijn al geruime tijd bezig. De geïnteresseerde leerlingen mochten namelijk vorig schooljaar al solliciteren naar een plek binnen het uiteindelijke reisgezelschap.

CREATIEF

De twaalf geluksvogels moeten zelf minimaal twee/derde van de 1.500 euro kostende trip zelf ophoesten. En dit gebeurde op diverse creatieve manieren. ,,Ik heb heel veel gewerkt als caissière bij Albert Heijn", vertelt She-Jin. ,,De reis is een goede motivatie om flink wat uren te maken. Het lijkt me een bijzondere ervaring om mensen te helpen die het nodig hebben. Het past ook goed in de lijn van de studie die ik na JRL wil gaan volgen, namelijk geneeskunde."

Bas heeft het bedrag op een andere manier bij elkaar gebracht. Hij ondernam met zijn oma een fietstocht naar Parijs. ,,Ik haalde 2.200 euro met mijn actie op. Het geld dat ik niet nodig heb voor de reis, neem ik mee en wordt gespendeerd aan een goed doel in Cochabamba."

De zussen Carmen en Suze hebben een sponsorloop georganiseerd, genaamd 'Step to Bolivia'. Suze: ,,We zijn naar het plaatsje Melik gelopen waar de stichting Atiy huist. De mensen die zich inzetten voor deze stichting maken zich ook hard voor kansarme kinderen in Bolivia." Carmen vult aan: ,,Ons doel was het geld voor de reis te verdienen, maar met de actie hebben we liefst 4.100 euro binnen weten te halen."

Naast de acties van onder anderen Bas, Carmen en Suze, hebben álle leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum geld voor Cochabamba ingezameld tijdens een groots opgezette kerstactie; dat resulteerde in een opbrengst van 12.000 euro. ,,Ook dit geld gaat mee naar Cochabamba", vertelt Roos, de jongste deelneemster.

Een deel van het geld gaat naar een moestuin. Ties legt uit hoe dit zit: ,,Met behulp van hydrocultuur, dat zijn buizen met daarin water met voedingsstoffen, willen we de mensen leren groenten te verbouwen. Dit is ook nodig, want de grond is erg droog." Maar in Cochabamba zelf worden in overleg met lokale organisaties ook nog doelen aangewezen die financieel worden ondersteund. Het dozijn enthousiastelingen geeft ook nog lessen over gezonde voeding en sport én worden er knutselactiviteiten georganiseerd.

SPAANSE LES

Wat ze van de reis moeten verwachten, weten de leerlingen van de Boxtelse middelbare school niet precies. Suze: ,,We hebben al veel foto's en filmpjes gezien, maar ik laat het allemaal over me heen komen." En op deze onbevangen en eensgezinde manier gaat het hele reisgezelschap het avontuur aan. Eensgezind zijn de twaalf ook over wat er nog moet gebeuren de komende anderhalve week: ,,We moeten echt nog veel Spaanse woorden leren, want we moeten ons tijdens de lessen natuurlijk wel verstaanbaar kunnen maken…"

De ervaringen van de avonturiers zijn te volgen op htpp://expeditie.jrl.nl.

FOTO BOVEN: V.l.n.r. Roos Sonke, Suze Swinkels, Ties Kuijpers, Luna Poirters, Carmen Swinkels, Bente van Laarhoven, Margo Saris, Stijn Hessels, Bas Smulders, Evi Bakx, She-Jin Herber en Donya van der Schoot. Zaterdag 14 april vertrekken de leerlingen naar Cochabamba, Bolivia om zich daar in te zetten voor kansarme kinderen. (Foto: Gerard Schalkx).


Reeëntocht Kampina

De gidsen van Natuurmonumenten houden zondag 15 april een wandeling in de Kampina. Deelnemers gaan dan op zoek naar reeën, die veelal 's ochtends op zoek zijn naar voedsel. De wandeling start om 06.30 uur bij parkeerterrein aan de Annadreef. Leden van Natuurmonumenten betalen 5 euro, niet-leden 8 euro. Aanmelden kan via: natuurmonumenten.nl/agenda.