Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Leerkrachten leggen werk neer

Manifestatie voor het basisonderwijs in Boxtel

PÅL JANSEN

BasisOnderwijs Boxtel in Actie (BO in Actie) houdt vrijdag 13 april, de provinciale stakingsdag waarbij het gros van de basisscholen dicht is, een manifestatie. De groep bestaande uit Boxtelse leerkrachten en andere professionals uit het Brabantse basisonderwijsveld gaat dan de straat op om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk en de oneerlijke salariëring ten opzichte van het voortgezet onderwijs. In het bijzonder zoeken ze naar antwoorden betreffende het passend onderwijs in Boxtel.

De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor alle onderdelen van jeugdhulp en overlegt onder meer over passend onderwijs met andere gemeenten en schoolbesturen in een regionaal samenwerkingsverband (PO De Meierij Zuid).

WERKDRUK VERLAGEN

De raad gaf wethouder Marusjka Lestrade op 20 februari via een motie van SP Boxtel de opdracht om in overleg met BO in Actie te kijken wat de gemeente kan doen om de werkdruk te verlagen voor het Boxtelse basisonderwijs.

Tijdens de stakingsdag zullen deelnemers vragen formuleren over het regionale samenwerkingsverband en het passend onderwijs. Tevens ondertekenen leraren een manifest dat stelt dat 'het basisonderwijs meer verdient'.

Diverse leerkrachten uit het Boxtelse basisonderwijs en sympathisanten verzamelen zich bij café De Kerk aan de Oude Kerkstraat 10 vanaf 10.30 uur. Daar kunnen zij het manifest ondertekenen.

Van daaruit vertrekt de groep rond 11.00 uur naar het pleintje voor de raadzaal aan de Dr. Van Helvoortstraat. Het manifest willen de organisatoren aanbieden aan het (vooralsnog) demissionair college van B. en W. Vervolgens is er vanaf 12.15 uur een discussie over het passend onderwijs. Hierbij zal ook een vertegenwoordiger van samenwerkingsverband PO De Meierij Zuid aanwezig zijn.

De Wet passend onderwijs zorgt er voor dat scholen een zorgplicht hebben voor hun leerlingen, ook wanneer zij extra ondersteuning nodig hebben. De werkdruk is voor leerkrachten sinds de invoering van de wet in 2014 enorm toegenomen.

BO in Actie werd begin dit jaar in het leven geroepen en richt zich niet alleen op onderwijsprofessionals die werken op een school in Boxtel. Ook onderwijsmensen die hier wonen maar elders werken, kunnen zich aansluiten.


Kloosterweide krijgt drieduizend struikjes nabij 'dino-rotonde'

Buurtbewoners en jongeren van orthopedagogisch instituut De La Salle steken morgen, vrijdag 6 april, en zaterdag de handen uit de mouwen nabij 'dino-rotonde' La Salle. Bij parkeerterrein Kloosterweide, achter de woningen op Duinendaal, krijgt een plantsoen een nieuwe invulling.

Buurtvereniging Onder de Toren nam het initiatief om het betreffende perceel een opknapbeurt te geven. ,,Het is geen visitekaartje voor de wijk, dus we hebben gekeken wat er mogelijk was op deze plek", aldus bestuurslid Hendrie Bertens van de buurtvereniging. In overleg met de gemeente Boxtel is besloten het plantsoen op de hoek van de Brederodeweg en Vicaris Van Alphenlaan te verrijken met drieduizend struikjes.

ZELF ONDERHOUDEN

Het jonge groen wordt de komende twee dagen aangeplant door buurtbewoners én jongeren van De La Salle. ,,Ik heb contact opgenomen met De La Salle en er komen verschillende groepen enkele uurtjes meehelpen. Heel fijn. Ik heb begrepen dat jeugdzorgorganisatie vaker de verbinding wil zoeken met de omliggende buurten. Dit is een mooi voorbeeld", aldus Bertens. Onder de Toren draagt zorg voor het onderhoud van het perkje.

FOTO ONDER: Nu is op dit perceel nabij rotonde De La Salle nog leeg, maar daar komt morgen, vrijdag 6 april, verandering in. (Foto: Peter de Koning).