Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

HILARISCHE WIELERKOERS TIJDENS BOEREMERT IN LIEMPDE

Omloop Broekegangske ontspoort...

PÅL JANSEN

Het beloofde een razendsnelle eerste Omloop van 't Broekegangske te worden tijdens de Boeremèrt Liempde op Tweede Paasdag. Met prominenten als 'Mooie' Robbie van de Berk, Koentje te Kort en de Italiaan Valderomie die de koers hard moesten maken. Het werd een ongekende tocht waarbij afleiding, een massale valpartij en een knotsgekke ontknoping centraal stonden...

Een hilarisch schouwspel voltrok zich Tweede Paasdag op de Boeremèrt. De groep renners die meedeed aan de Omloop van 't Broekegangske trok door de straten van Liempde, drong zich door lastige paadjes, moest de barkrukken in café D'n Durpsherberg ontwijken, maar kon ook niet het vrouwelijk schoon langs het


parkoers negeren. ,,1-2-3... Fiet-fieuw!", floot het peloton in koor. Tot ongenoegen van Herman van Wilderen die namens de Internationale Wielerunie een oogje in het zeil hield. ,,Formeren!", spoorde hij de renners aan.

Het zag er lange tijd naar uit dat Mooie Robbie zijn prominentenrol waar ging maken. Maar vlak voor het einde gooide een massale valpartij roet in het eten. Toen Fred Dopsleutel net klaar was met de laatste spaak te repareren, was renner Lucky Luke weer bij de pinken. ,,Hij is weg, hij is weg... Maar hij pakt de verkeerde afslag, o nee!", riep de omroeper.

De Belg Pol Versmissen zag zijn kans schoon en de outsider pakte tegen alle verhoudingen in de zege. ,,Ik heb zeer veel kopwerk verricht", zei Versmissen onder protest van de rest. ,,Ik dacht: ik pak ze op de kant. Ik ging van links over rechts, er stak nog een hond over... Maar ik had ze!", zei hij in euforie.

De ludieke wielerkoers is een van de nieuwe onderdelen van de Boeremèrt. De organisatie wil met dit soort activiteiten, die geïnspireerd zijn op herkenbare onderwerpen uit de jaren '50 en '70, meer publiek aanspreken.

Op pagina 13 een uitgebreid verslag in woord en beeld van de Boeremèrt.

FOTO BOVEN: Een massale valpartij vlak voor de finishlijn maakte een einde aan de titelaspiraties van 'Mooie Robbie' (linksonder met zwart vest) tijdens de Omloop van 't Broekegangske. (Foto: Gerard Schalkx).