Speciaal voor kinderen werden tijdens de Boeremèrt in Liempde klompen geschilderd. Het vormde de aftrap voor April Klompenmaand in Liempde. In het hele Groene Woud vinden deze maand diverse klompenactiviteiten plaats. (Foto: Gerard Schalkx).
Speciaal voor kinderen werden tijdens de Boeremèrt in Liempde klompen geschilderd. Het vormde de aftrap voor April Klompenmaand in Liempde. In het hele Groene Woud vinden deze maand diverse klompenactiviteiten plaats. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

APRIL KLOMPENMAAND IN LIEMPDE TRAPT TIJDENS BOEREMERT AF

Houten kunstwerkjes voor de voeten

PÅL JANSEN

De Boeremèrt in Liempde op Tweede Paasdag was tegelijkertijd de aftrap van April Klompenmaand in Het Groene Woud van stichting Brabantse Klomp. Kinderen konden hun eigen klomp schilderen. Enkele tientallen kunstzinnige klompenschilders 'in de dop' konden zo een paar houten kunstwerkjes mee naar huis nemen.

,,De klompjes worden helemaal geel. En ik ga ook de Nederlandse vlag erop schilderen", zei de Liempdse Elyn (8). ,,Waarom? Dat weet ik niet, het leek me mooi, haha."

Aan de kraam op de Boeremèrt was Elyn met een paar andere kinderen druk aan het schilderen. Enkele tientallen paren stonden al te drogen. ,,We wilden de kinderen iets laten doen, maar hen ook iets tastbaars geven", zegt Jeanne van de Biggelaar die de activiteit mee organiseert. ,,Wat is er nou leuker om de klompen straks in de klas te kunnen laten zien?"

TOERISTISCH ICOON

April Klompenmaand wordt opgezet om de Nederlandse klomp en het bijbehorende populierenlandschap onder de aandacht te brengen. De klomp is een belangrijk toeristisch icoon dat bijvoorbeeld in China veel populariteit geniet.

Met diverse activiteiten zoals het klompenschilderen op de Boeremèrt, maar ook een foto-expositie, een opening van een souvenirswinkel en een klompenrun in Sint-Oedenrode, een klompenbeleefroute door Het Groene Woud en rondleidingen door klompenmakerijen in de regio, wil de stichting Brabantse Klomp het houten schoeisel onder de aandacht brengen.

In de klompenfabriek van Ad Traa kunnen bezoekers zaterdag 7 april meemaken hoe het iconische schoeisel gemaakt wordt. Rondleidingen zijn er voor groepen van maximaal 25 mensen om 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan via info@sppill.nl. Meer informatie over April Klompenmaand is te vinden op www.brabantseklomp.nl of www.facebook.com/aprilklompenmaand.