Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

WIJKMAKELAAR VAN GEMONDE MIKE VENROOIJ:

'Ik kijk naar wat er wel kan in het dorp'

Wendy van Lijssel

Sinds begin maart is Mike Venrooij uit Vught door de gemeente Sint-Michielsgestel aangesteld als wijkmakelaar voor Gemonde. Daar maakte hij eerder al kennis met diverse organisaties. Hij hoopt dat inwoners en verenigingen hem gaan vinden indien zij ideeën of initiatieven hebben om samen zaken voor elkaar te krijgen die goed zijn voor de kleine gemeenschap.

Ambitieus, energiek, gedreven, creatief en vooral sociaal bewogen. Zo zou je Venrooij waarschijnlijk het best kunnen omschrijven. De functie als wijkmakelaar ambieerde hij al eerder, maar daarvoor was hij elders actief. ,,Ik heb zeven jaar als hoofdagent bij de politie Boxtel gewerkt. Daar maakte ik ook onderdeel uit van het horecateam. Dat wil zeggen dat je in het weekend doende bent om in het uitgaansleven alles rustig te laten verlopen. Verder was ik vier jaar de jongste jeugdagent van Nederland."

Venrooij wilde zich graag verder ontwikkelen en volgde naast zijn politiewerk diverse cursussen. Maar wegens een reorganisatie bleek dat hij acht jaar 'vast' zou staan op zijn functie en niet verder kon groeien. ,,Vervolgens werd ik gevraagd voor een baan als leerplichtambtenaar Regionale Melding en Coördinatie (RMC). Dan werk je met kwetsbare jongeren en voortijdige schoolverlaters. Dat werk sloot goed aan op mijn baan als jeugdagent. Ik moest dan echter wel stoppen bij de politie. Dat werk zit in mijn hart, maar om te groeien was het een mooie doorstart", ontboezemt Venrooij.

WENNEN

Volgens de jonge wijkmakelaar is het werken bij de politie en de gemeente echt anders. ,,De politie is nog steeds vooral een mannenwereld. Bij de gemeente kwam ik in het sociale domein te werken met veel vrouwen. Daar heb ik wel echt aan moeten wennen." Toen in 2016 de wijkmakelaar in Sint-Michielsgestel werd gelanceerd, toonde Venrooij direct interesse. ,,Ik wist dat het iets was waar ik naartoe wilde. Als wijkmakelaar zit je niet op één stoel, maar heb je een klaslokaal vol. Je zit niet de hele dag achter een bureau, maar gaat de wijk in om met mensen in gesprek te gaan en samen dingen voor elkaar te boksen. Het is sociaal en je hebt ook met veiligheid te maken. Het behelst alles waar ik goed in ben en wat ik leuk vind", claimt Venrooij.

Toen recent de vacature vrij kwam, hoefde hij er dan ook niet lang over na te denken. Nu is hij dus druk doende om zich in te werken, het gebied te leren kennen en de mensen die er wonen. ,,Als wijkmakelaar probeer ik de verbindingen van buiten naar binnen te krijgen. Dat wil zeggen dat ik ideeën en initiatieven bij burgers ophaal om vervolgens samen te kijken of er draagvlak voor is of gecreëerd kan worden. Zo ja, dan probeer ik de contacten te leggen en de juiste mensen erbij te betrekken. Als het proces eenmaal loopt, laat ik het over aan de initiatiefnemers", legt Venrooij uit. De rol van kartrekker is in dezen iets wat hem goed past. ,,Ik hou van creatief denken. Ik kijk niet naar wat er niet kan, maar eerder naar wat wel. Ik denk in oplossingen."

BETROKKEN

Inmiddels heeft Venrooij al kennis gemaakt met diverse organisaties en inwoners in Gemonde. ,,Ik heb me aangesloten bij het Dorps Overleg Gemonde (DOG) en ben al betrokken bij de voortgang van het nieuwe Multi Functionele Accommodatie (MFA)." Venrooij is nu druk doende om de lopende projecten van zijn voorganger over te nemen, zoals een uitlaatveld voor honden, diverse speelveldjes en het planten van een fruitboom bij de moestuin in Gemonde. Tevreden geeft hij aan dat hij ook open staat voor nieuwe projecten. Bij vragen, ideeën of anderszins is Venrooij bereikbaar via e-mail: M.Venrooij@MijnGemeenteDichtbij.nl of telefoonnummers (073) 553 16 28 en 06-27 06 39 82.

FOTO BOVEN: Wijkmakelaar Mike Venrooij van de gemeente Sint-Michielsgestel is verantwoordelijk voor onder meer het dorp Gemonde. (Foto: Wendy van Lijssel).


Linedancemiddag

The Rodeo Dancers houdt zondag 8 april een linedancemiddag in zaal De Schuif in Gemonde. Deze duurt van 13.30 tot 17.30 uur. Muziek wordt verzorgd door DJ Arthur. De entree bedraagt 3 euro. Meer informatie: www.rodeodancers.nl.