Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

SYRISCHE COUTURIER WERKT BIJ ADDY VAN DEN KROMMENACKER

Jouni Jabbour toont creaties bij Op Drift

CARRY DIRKX

'In Veilige Haven' is het thema van het Essche festival Op Drift. Dat wordt op 4 en 5 mei gehouden, om de opening van


het nieuwe haventje luister bij te zetten. Toen Jabbour gevraagd werd een bijdrage te leveren, raakte hij direct enthousiast. Ook vanwege het thema 'veiligheid'. ,,Dat is zo belangrijk", zegt hij. Omdat die veiligheid er in Aleppo niet meer was, nam hij de moeilijke beslissing te vertrekken. Zowel zijn atelier als zijn woonhuis werden gebombardeerd. Jabbour arriveerde als eerste in Nederland, een jaar later gevolgd door zijn vrouw, zijn 18-jarige dochter en 17-jarige zoon Elia, die ook bij het interview is. ,,We wilden een nieuw leven, op een veilige plek", zegt hij.

AARDIGE MENSEN

Stapje voor stapje volgde dat nieuwe leven. Jabbour was erg blij dat hij een eigen huis kreeg, in Esch. Heel anders dan Aleppo, dat wel. Daar was het altijd druk, altijd iets te doen en in Esch is het vooral heel rustig. Maar de Syriër wil vooral benadrukken hoe fijn hij het vindt in Nederland en in Esch: ,,Heel aardige mensen, fijne buren, een mooi huis." Dat er na zes uur 's avonds geen openbaar vervoer meer is en je zonder auto moeilijk het dorp uit komt, is wennen. In Aleppo pakte je een taxi, die weinig kostte, en ging je makkelijk de stad door. ,,Maar er is wel de hele dag elektriciteit", zegt Elia lachend. ,,Dat was er vroeger ook in Syrië, maar niet nadat het oorlog was."

AVONDJURKEN

Nog steeds gaat het wennen in Nederland stapje voor stapje. De taal is het eerste dat Jabbour en zijn zoon nog beter onder de knie willen krijgen. Sinds ze in Esch wonen, worden ze daarbij geholpen door dorpsgenoot en taalcoach Theo van Dooren. Via Van Dooren kwam Jabbour bij Addy van den Krommenacker terecht. ,,Ik hoorde van Jouni dat hij in Aleppo een eigen atelier had", vertelt Van Dooren. ,,Hij liet me foto's zien van de prachtige jurken die hij maakte. En toen kwam ik op het idee om op 'excursie' te gaan naar de winkel van Addy van den Krommenacker in 's-Hertogenbosch." Er werd ter plekke contact gelegd, waarna een kennismaking volgde. Via een werkstage heeft Jabbour nu een halfjaarcontract bij Van den Krommenacker en kon hij zijn oude ambacht weer oppakken. ,,Het is heel fijn dat weer te kunnen doen, want dat is mijn werk. Ik ben erg trots op de jurken die ik mag maken." Die japonnen maakt hij vooral op de machine, maar als er kraaltjes en kant op de jurken zit, gebeurt dat met de hand. Avondjurken zijn de specialiteit van Jabbour, evenals de goede kwaliteit die hij levert.

Tijdens Op Drift op 5 mei worden enkele opvallende modecreaties getoond die Jabbour maakte bij Van den Krommenacker. Het programma begint die dag om 19.00 uur en vindt plaats bij het nieuwe haventje, nabij de Haarensebrug.

OP DE FOTO'S: Jouni Jabbour toont tijdens Op Drift enkele creaties (kleine foto) die hij maakte bij couturier Addy van den Krommenacker. (Foto groot: Gerard Schalkx).


Avond over drugs

In dorpshuis De Es in Esch wordt woensdag 18 april vanaf 20.00 uur een informatieavond gehouden over drugs en verslavingen. Een ex-verslaafde vertelt hoe alcohol en drugs zijn leven - en dat van zijn familie - kapot dreigden te maken.

Afbeelding
Afbeelding