Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

NEDERLANDS-DUITS GELEGENHEIDSORKEST IN 'REMBRANDT'

Auf Böhmisch verovert harten

Voor het vierde jaar op rij vormden muzikanten uit Het Groene Woud een gelegenheidsorkest met collega's uit het Zwarte Woud. Blaaskapel Auf Böhmisch, met leden uit zowel Boxtel als het Duitse dorpje Kappelwindeck, speelde op paaszaterdag in grand café Rembrandt composities uit het repertoire van de wereldvermaarde Ernst Mosch en zijn Original Egerländer Musikanten. En veroverde daarmee (opnieuw) de harten van enkele tientallen luisteraars.

De oorsprong van de vriendschappelijke betrekkingen tussen de muzikanten gaat terug naar 1983 toen de Kappelwindeck Musikanten, afkomstig uit een dorpje ten zuiden van het Duitse kuuroord Baden-Baden, een jubileumfeest opluisterden van Boxtel's Harmonie. De mannen van nu waren destijds tieners en onderhouden sindsdien nauwe contacten. Niet verwonderlijk, want de generatie vóór hen deed dat al sinds het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw.

GROENE & ZWARTE WOUD

Auf Böhmisch treedt het ene jaar op in Boxtel en het andere jaar in het Zwarte Woud. Rond middernacht, aan het einde van een circa vier uur durend concert, maakte het orkest bekend dat het volgende optreden plaatsvindt met Pinksteren 2019, om precies te zijn op zaterdag 8 juni. Vorig jaar reisden de Boxtelaren, met in hun kielzog een flinke schare supporters, ook met Pinksteren af naar Kappelwindeck.

Met slechts één repetitie op de avond voorafgaand aan het optreden, wist het twaalfkoppige orkest een repertoire op de lessenaar te leggen dat bol stond van de nostalgie. Want de muziek was met name in de tweede helft van de vorige eeuw razend populair. Hoewel grondlegger Mosch al bijna twintig jaar overleden is, maken de Original Egerländer Musikanten nog altijd furore. De polka's, walsen en marsen spreken velen aan. Maar zowel het publiek áls de vertolkers vergrijzen in rap tempo...

FOTO BOVEN: Auf Böhmisch is een gelegenheidsorkest dat slechts eenmaal per jaar optreedt. De ene keer in Boxtel, de andere keer in het Zuid-Duitse Kappelwindeck, nabij kuuroord Baden-Baden. Muzikanten uit beide plaatsen vertolken met name composities van Ernst Mosch en zijn Original Egerländer Musikanten. (Foto: Hans van Doorn).