Afbeelding
Foto:

PROJECT VAN WOON WIJS HELPT OUDEREN

'Te weinig woonadvies voor vergrijzend Boxtel'

RENS VAN DEN ELSEN

Boxtel vergrijst snel, maar de bewoners lijken niet bezig met het toekomstbestendig maken van hun huizen. ,,En dat zouden ze wel moeten doen", vindt Wim van Amelsfort, vrijwilliger voor het project Blijvend Thuis In Eigen Huis (BTIEH) onderdeel van Woon Wijs dat welzijnsorganisatie ContourdeTwern heeft opgezet. Van Amelsfort geeft hierin samen met zijn collega's gratis advies over aanpassingen in de woning die er voor zorgen dat men er langer kan blijven wonen. Maar het loopt dus nog niet storm.

,,We doen dit nu ruim anderhalf jaar, maar we hebben pas twintig gesprekken gehad. Dat is veel te weinig, zeker als je kijkt naar het stijgende aantal ouderen dat in Boxtel woont."

Het project wil vooral bewustwording creëren. ,,Dat mensen er in elk geval eens over nadenken is voor ons al winst. Misschien heb je het vandaag niet nodig, maar morgen kan het zomaar anders zijn."

WOONSCAN

Twee vrijwilligers van BTIEH kunnen een gratis woonscan maken van het huis. De één met een achtergrond in de zorg en de ander met ervaring in de bouw. ,,We informeren en adviseren de bewoners over welke aanpassingen de woning zo veilig mogelijk maken voor de toekomst. We gaan dan alle ruimtes door en gebruiken daarvoor een checklist. Die mogen de mensen houden. Twee weken na ons bezoek krijgen ze zelfs nog het adviesrapport van ons in handen. Daarmee kunnen de bewoners zelf aan de slag."

Niet iedereen is er volgens Van Amelsfort van doordrongen dat ze steeds meer voor hun eigen toekomst moeten zorgen: ,,Zorgtaken komen steeds meer bij de naaste familie te liggen en het aantal bejaarden- en verzorgingstehuizen wordt ook minder. Alleen nog voor de zware gevallen. Ik zeg wel eens gekscherend: 'Eigenwijs is ook wijs, maar woning wijs is beter'. Als mensen beseffen dat ze met kleine, simpele ingrepen al veel zaken aan kunnen pakken in hun woning, gaan ze er ook sneller mee aan de slag. Bij beginnende dementie kan het bijvoorbeeld al handig zijn om bordjes op de deuren te plakken zodat je niet in je eigen huis hoeft te verdwalen. Dat klinkt misschien gek, maar is realiteit voor dementerenden."

GEMEENTE

Volgens de 73-jarige vrijwilliger schiet ook de lokale overheid tekort in de nodige hulp. ,,De gemeente kijkt vooral naar huisvesting, het bouwen van levensbestendige huizen. Maar daar is geen blauwdruk voor te maken. Vooral omdat iedereen andere woonwensen heeft. Je kunt er wel voor zorgen dat deuren standaard breed genoeg zijn voor een rolstoel of rollator en er geen drempels zijn."

Wat volgens Van Amelsfort wel goed geregeld is, zijn de blijversleningen. ,,Mensen die hun woning aan willen passen, kunnen bij de gemeente geld lenen. Zie het als een soort mini-hypotheek die loopt via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Het enige nadeel daaraan is dat deze alleen geldig is voor koopwoningen. We hebben vanuit ContourdeTwern al een vraag uitgezet bij de woonstichtingen of deze lening ook voor huurders kan gelden, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te regelen. Hopelijk komt daar snel meer duidelijkheid over."

De vrijwilligers van het project houden donderdag 12 april een informatiemiddag van 14.00 tot 15.30 uur in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel. Van Amelsfort: ,,We hopen daar veel bewoners te ontmoeten en hen te overtuigen dat het levensbestendig maken van hun woning echt iets is om nù al over na te denken."

Toekomststoel gemeenteraad?

Achteraf vind ik het jammer dat ik niet meedeed aan de Verkiezings-enquête van het Brabants Centrum. Want ik las veel over persoonlijke wensen in de krant, maar heb daarbij grote vraagstukken, zoals de klimaatontwrichting, arm/rijk-tegenstelling, en de snelle achteruitgang van de natuur (de basis van ons leven), node gemist. Ook in het fraaie overzicht van wensen en standpunten in de 'Kieswijzer Boxtel 2018' ging het alleen over wat we allemaal nog meer willen in onze eigen wijken. Begrijpelijk, maar lokaal wordt ook direct en indirect over nationale en mondiale vraagstukken beslist. Helaas was er in de verkiezingsstrijd nauwelijks iets te vernemen over het belangrijke uitgangspunt dat De Kleine Aarde graag meegaf aan haar bezoekers: denk mondiaal, handel lokaal.

Gelukkig heeft de gemeente Boxtel wel een ambitieus duurzaamheidsbeleid geformuleerd om ook aan mondiale vraagstukken lokaal handen en voeten te geven. Daarom is het te hopen dat het nieuwe college van B. en W. het beleidsplan snel gaat uitvoeren. Erg blij was ik met de brief van ondernemer Geert Duijghuisen in deze krant, waarin hij zijn collega-ondernemers opriep de komende tijd echt werk te maken van duurzaam ondernemen. Dat is erg belangrijk omdat alles wat we kopen en gebruiken van bedrijven komt. Dus bedrijven hebben een cruciale rol om de samenleving duurzamer te helpen maken. Als inspiratiebron wil ik hen daarom graag het recent vertaalde boek Ware winst van de Oostenrijkse wetenschapper Christian Felber aanbevelen.


Om in de gemeenteraad, bij de vele besluiten die daar worden genomen, nog beter onder de aandacht te brengen dat elk genomen besluit positief of negatief kan uitpakken voor de toekomst, wil ik graag een idee doorgeven dat Jan Terlouw heeft voorgesteld: zet in raadzalen, de Eerste en Tweede Kamer, maar ook in directiekamers van banken en bedrijven een lege maar opvallende 'toekomststoel' neer. Daar zit dan als het ware een vertegenwoordiger van komende generaties. Maar ook iemand vanuit landen ver weg die door onze besluiten meer of minder kansen krijgt om ook een waardig leven te kunnen leiden. Op die manier laten we tevens aan bezoekers en gasten zien dat we duidelijke intenties hebben inclusief te denken én te handelen.

        JAN JUFFERMANS


Sluipverkeer door de kom van Esch

Een bord dat aandacht vroeg voor sluipverkeer door de kom van Esch, stond er van maandagmorgen 26 maart tot ongeveer woensdagmiddag 28 maart. Daarna werd het waarschijnlijk verwijderd door gemeente Haaren. Het sluipverkeer dat in de komende jaren nog zeker zal toenemen door ombouwing van de N65 en het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Een randweg buiten de bebouwde kom van Esch is daarom van hoge prioriteit, ook al kost deze oplossing nogal wat geld!

        PETER HERMES