Afbeelding
Foto: Hans Verberk

LOOPWEDSTRIJD VAN MARVEL TREKT BIJNA 300 DEELNEMERS

Vernieuwing Paasloop pakt goed uit

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Ik moet bekennen: nooit eerder liep ik over de Hooibrug in Gemonde. En ik kwam vandaag op wel meer plekken waar ik nooit eerder ben geweest, terwijl ik gewoon in Liempde woon." Jan Schoenmakers - eigenaar van de nieuwe hoofdsponsor F.A.C. Hypotheken uit Boxtel - was een van de bijna driehonderd sportievelingen die deelnamen aan de Paasloop van Marvel. ,,Lopen is zó verslavend. In oktober ben ik gestart met de sport en nu loop ik 10,5 kilometer, echt geweldig." De Boxtelse atletiekvereniging koos ervoor de Paasloop in een nieuw jasje te steken. Dat pakte prima uit.

De jeugd tot en met 12 jaar beet het spits af en nam deel aan de Kidsrun over 1.200 meter die vanaf de atletiekbaan in sportpark Den Wielakker naar de wijk In Goede Aarde voerde. Zoals altijd startte het gros van de bijna veertig kinderen in volle sprint aan hun afstand, om halverwege in wandelpas de route te vervolgen. Na enkele aanmoedigingen van ouders en andere toeschouwers kwam er toch weer wat beweging in de kinderen om daarna trots over de eindstreep te komen en een medaille in ontvangst te nemen. Om niet verdwaald te raken, fietste een paashaas voorop...

DOELGROEPEN

Een halfuur na de Kidsrun klonk het startschot voor de overige loopwedstrijden. Waar de Paasloop voorheen uit meerdere, dezelfde rondes door de wijk Oost bestond, werd dit jaar gekozen voor een nieuwe route. Vanaf sportpark Den Wielakker liepen de deelnemers via de fietstunnel onder de rijksweg A2 naar de buurtschap Onrooi om vervolgens richting Gemonde en via de bekende Hooibrug en de Heult weer terug te keren bij de atletiekbaan. De totale afstand omvatte 10,5 kilometer. Deelnemers aan de 5,7 of 3,2 kilometer draaiden eerder af. ,,Ik heb positieve geluiden gehoord over het parcours", aldus voorzitter Martin van der Broek van Marvel na afloop. ,,Ook het aantal deelnemers ligt een stuk hoger dan vorig jaar, daar zijn we erg tevreden mee. We hebben de Paasloop vernieuwd om verschillende doelgroepen aan te spreken. Daarom kiezen we voor meerdere afstanden en een nieuwe route door het mooie buitengebied. Het heeft zijn vruchten afgeworpen." Van der Broek geeft aan dat het vernieuwde parcours 'staat'. ,,Je kunt niet ieder jaar wisselen. Wel willen we nog eens kijken naar een langere afstand. In de voorgaande jaren konden mensen ook kiezen voor 15 kilometer. Het zou zomaar kunnen dat er volgend jaar een extra lusje wordt toegevoegd."

VERPLICHT

De nichtjes Lieke Franssen en Lonneke Geurtz kwamen na 10,5 kilometer vrolijk over de finish. Het duo is opgegroeid in Boxtel, maar woont inmiddels in respectievelijk Son en 's-Hertogenbosch. ,,We trainen allebei voor de halve marathon", legt Franssen uit, die lid is van AV Marvel. ,,Tijdens een etentje enkele weken geleden hebben we elkaar uitgedaagd om deel te nemen aan de Paasloop", voegt Geurtz toe. ,,Het ging lekker. Het grappige is dat we vroeger altijd verplicht met onze ouders gingen fietsen en wandelen op de plekken waar we vandaag langskwamen. Vroeger was dat nooit echt leuk, maar nu kom je erachter dat het toch wel mooie plekken zijn..."

Koos Verweij en Janny Maas schreven de Paasloop op hun naam bij respectievelijk de mannen en vrouwen. Op een volledig vernieuwd parcours finishte Verweij, atleet van DAK Drunen, in een tijd van 35:07 minuten voor Tony de Groot van Marvel. Maas maakte haar favorietenrol waar en kwam over de eindstreep in 42:51 minuten, gevolgd door Hanneke van der Meijden van Eindhoven Atletiek.

Alle uitslagen van de Paasloop zijn te vinden op www.avmarvel.nl.

FOTO BOVEN (GROOT): Bijna veertig kinderen namen maandag deel aan de Kidsrun van Marvel. (Foto: Hans Verberk).

Heerlijk hardlopen door het buitengebied... (Foto: Hans Verberk).