Dit jaar keerde ook de ganzenhoeder terug op de Boeremèrt. Vorig jaar was deze voor het eerst te zien.
Dit jaar keerde ook de ganzenhoeder terug op de Boeremèrt. Vorig jaar was deze voor het eerst te zien. Foto: Gerard Schalkx

MOOIE TOEVOEGINGEN OP OUDERWETS GEZELLIGE BOEREMERT

'Ik zou hier willen blijven wonen'

PÅL JANSEN

De Boeremèrt werd 'Van Alle Tijden', kondigde de organisatie voorafgaand aan het evenement aan. De Keefheuvel daarom ingeruimd voor nieuwe activiteiten die andere tijdperken verbeeldden. Velen lagen in een deuk om het bijbehorende straattheater en de demonstraties van Tech United van de Technische Universiteit van Eindhoven trokken veel bekijks. Het bleken mooie toevoegingen tijdens een ouderwets gezellige Boeremèrt.

,,Hier moete wesûh, hier moete sen", schreeuwt de in een leren vest gestoken 'Sjaan' voor haar kraam in plat Amsterdams. Achter haar staat 'Sjakie', met een shaggie in zijn mondhoek en een gouden ketting om zijn hals. Hij geeft bezoekers toegang tot de mysterieuze 'luciferkast' van straattheatergroep iekuu. ,,Het is niet eng hoor", zegt Jeroen van Oorschot tegen zijn dochter vlak voordat ze de ruimte ter grootte van een kleedkamerhok ingaan. Schaterlachend komen ze er uit. ,,Wat het is? Dan moet je er zelf even in", vertelt Jeroen.

Hij staat op de Keefheuvel waar de organisatie met diverse attracties ruimte heeft gemaakt voor nieuwe activiteiten die zo uit de jaren '50, '70 en zelfs uit de toekomst lijken te komen. Jeroen: ,,Er is een stuk meer bij gekomen. Toch leuk dat er veel nieuwe dingen te doen zijn."

OLIEMPISCHE SPELEN

Tegelijkertijd wordt er volop genoten tijdens de 'traditionele' Boeremèrt. Zo ook bij Daniek van Aarle (20). ,,'Daniek' volgens de ouderwetse spelling!", aldus de Liempdse. Sinds vorig jaar organiseert zij de 'oud-Hollandse spelen' op het Liempdse evenement. ,,Kijk, daar lopen mijn 'werknemertjes'", wijst ze naar een groep kinderen van rond de tien jaar. ,,Die kwamen met het idee voor de 'Oliempische Spelen'." Kinderen kunnen daarbij de hoogste trede van het erepodium bestijgen wanneer zij goed presteren bij de diverse spellen zoals de houten kegelbanen. ,,De spelletjes zoals die vroeger gingen. We hebben een geintje met zakdoekjes leggen, kinderen kunnen raden hoeveel knikkers er in de pot zitten. En het loopt allemaal goed", vertelt de door spelende kinderen omringde Daniek.

Dat de Boeremèrt daadwerkelijk van alle leeftijden is, bewijzen de diverse activiteiten wel. Tijdens de poppenkastvoorstelling Jan Klaassen in het Concordiapark leven kinderen helemaal mee met het verhaal. En op evenemententerrein D'n Tip blijkt de historische zweefmolen als vanouds druk bezocht. ,,Wij zijn net binnen", vertelt de uit 's-Hertogenbosch afkomstige Dennis. Samen met vrienden uit Berlicum is het de eerste keer dat hij de Boeremèrt bezoekt. ,,Mijn dochter Fiene wilde direct de zweefmolen in. We moeten nog van alles bezoeken, maar de sfeer voelt in ieder geval goed."

Voor Marieka Spooren is het een feest van herkenning. Zij bladert bij een van de kramen door historische boeken over de regio. Meer specifiek: een boek over Vught. ,,Daar ben ik geboren en getogen. In de Molhuysensingel. Hier staat een foto", wijst ze opeens. ,,Er staat Molhuysenstraat. Ik weet toch zeker dat dit de singel is", herinnert Spooren zich. Zij is een trouwe bezoeker van de Boeremèrt. ,,Ik kom hier al jaren met de volksdansgroep, het is altijd gezellig. En daarna struin ik inderdaad de 'mèrt' af."

'IT'S VERY CUTE'

Bij de Australische Chloe Sterland, die een buitenlandse stage in Eindhoven volgt, springt de dansgroep meteen in het oog. ,,I like the dancing, it's very cute", zegt ze.

Chloe zit echter vol met vragen. De trekpaarden die de historische wagens door het centrum rijden zijn vreemd voor haar en waarom iedereen in ouderwetse kleding gestoken is, blijkt een raadsel. Ze kijkt haar ogen uit. ,,Het is echt een prachtige plaats. Ik had dat niet verwacht toen ik hier naartoe reisde. Ik zou hier best willen blijven wonen", vertelt de Australische tot besluit.

Op oud-Hollandse wijze zeepbellen maken was niet eenvoudig, maar enkele flinke exemplaren vlogen bij tijd en wijle over het Concordiapark. (Foto's: Gerard Schalkx).
Als vanouds sjokten de trekpaarden met oude boerenwagens achter zich over de Liempdse straatstenen.
Een flinke groep kinderen ging helemaal op in het verhaal van Jan Klaassen.
'Sjaan & Sjakie' van theatergezelschap iekuu hadden een verrassend grappige act in petto voor de bezoekers van de Boeremèrt.
De ouderwetse wasserij trok veel bekijks. Tijdens het evenement konden kinderen zelf ook 'nostalgisch wassen', wat dan ook veelvuldig werd gedaan.