Afbeelding
Foto: Piet van Oers

FESTIVAL BRABANTSE ORGELFEDERATIE IN SINT-PETRUSBASILIEK

Nieuwe composities voor stem en orgel

Tien Brabantse componisten hebben nieuwe muziekstukken geschreven voor stem en orgel. Ze zijn te beluisteren tijdens het Festival Nieuwe Muziek, dat zaterdag 14 april vanaf 13.00 uur wordt gehouden in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek.

De nieuwe muzikale oogst is niet alleen bedoeld voor de liturgie, er zijn ook romantische teksten op muziek gezet, zoals een Italiaans liefdesgedicht en een tekst van de Schotse dichter Robert Burns. Maar wat kan een componist doen met een tekst als Paradise regained of La douce lumière? Teksten over het teruggevonden paradijs of het milde licht kunnen inspireren tot nieuwe klanken en ontdekkingen. Wellicht gaan die op 14 april voor aangename verrassingen zorgen.

Het Festival Nieuwe Muziek wordt voor de derde keer gehouden op initiatief van de Brabantse Orgelfederatie; het vindt voor het eerst plaats in Boxtel. Alle teksten en gegevens over zangers, componisten, dirigenten, koren en organisten staan in het uitgebreide gratis programmaboekje dat beschikbaar is tijdens de uitvoeringen. Onder de componisten die meewerken bevinden zich Arjan van Baest, Evert van Mérode, Paul van Gulick en Ad van Sleuwen. Twee koren, dirigenten, solisten en enkele organisten voeren het programma uit.

Het festival in de Sint-Petrusbasiliek begint om 13.00 uur; het programma is in vier tijdsblokken over de middag verdeeld. De toegang is gratis; koffie en thee zijn in de pauzes verkrijgbaar. Kijk op www.brabantorgel.nl bij het onderwerp Festival Nieuwe Muziek voor het programma.

FOTO RECHTS: Nieuw werk van tien Brabantse componisten klinkt zaterdagmiddag 14 april op het monumentale Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek. (Archieffoto: Piet van Oers).


Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pater Hans de Visser. Intenties voor Thea Spooren- v.d. Meijden (verj); voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Vastenactie. Tot en met zaterdag 7 april kunnen de vastenzakjes ingeleverd worden in de bus achter in de kerk of in de doos bij de Spar.

* Misintenties. Achter in de kerk liggen enveloppen voor misintenties. Die kunnen in de groene brievenbus met nummer 8 worden gedeponeerd. Telefonisch doorgeven kan ook via 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor. Voorganger is pastoor Joe. Intenties voor Wim Verhagen; Mariet Groenendaal-Schepens en Wil; Annie v. Heeswijk; overl. ouders Van Heeswijk; overl. ouders Smetsers; Diny v. Heeswijk; overl. ouders Van Hemmen-Kilsdonk.

DINSDAG 19.00 vespers.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst geleid door ds. T. van Litsenburg uit Eindhoven. Organist is Gerard Hopman. Voor de kinderen is er korte Paks; zij komen eerst in de kerk en vieren daarna hun eigen dienst in De Schakel.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Mw. ds. C.A. Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Snuffel- en boekenmarkt. Zaterdag is er tussen 10.00 en 15.00 een snuffel- en boekenmarkt. Spullen inleveren kan morgen, vrijdag 6 april tussen 17.00 en 20.00. Van de opbrengst gaat de helft naar WensAmbulance Brabant en de andere helft naar een eigen doel van de Protestantse Gemeente.

* Website. Naast deze kerkberichten staan alle belangrijke gegevens ook in het kerkblad en op www.pg-boxtel.nl.


Nieuwe serie kerkconcerten start op 22 april

De serie kerkconcerten op het Smitsorgel in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek omvat dit jaar tien uitvoeringen. Zes daarvan vinden op zondagavond plaats, vier zijn matinees op zaterdagmiddag. Stephan van de Wijgert opent de concertreeks zondag 22 april.

De Stichting Kerkconcerten Boxtel heeft deze week niet alleen de data bekendgemaakt van de optredens, maar ook de namen van de organisten die optreden. Na het openingsconcert zijn de volgende musici te beluisteren in de Sint-Petrusbasiliek: Geerten Liefting (13 mei), Bart Jacobs (24 juni), Tommy van Doorn (7 juli, 8 september en 14 oktober), Toon IJzerman (21 juli), Niels de Klerk (11 augustus), Kees van Houten (26 augustus) en Bert den Hartog.

De concerten op zondag beginnen om 20.15 uur; de entree bedraagt acht euro per persoon. De zaterdagmatinees vanaf 14.00 uur zijn gratis toegankelijk.