Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'A SERIES OF UNFORTUNATE EVENTS' OPGEVOERD IN DE AULA

Theaterklas JRL blijft maar groeien

RENS VAN DEN ELSEN

Zin in een voorstelling met lichtheid, liefde, bloemetjes en popcorn? Dan is dit niet wat je zoekt. Zo begint de aankondiging van het nieuwe toneelstuk dat de theaterklas van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) dit jaar op de planken brengt in de aula van de school. Met 'A series of unfortunate events' wordt donderdag 12 en vrijdag 13 april om 19.30 uur uit een heel ander vaatje getapt dan voorgaande jaren. ,,Het is een stuk duisterder, maar dat past helemaal bij het verhaal", aldus Boris van Beurden, één van de hoofdrolspelers.

Dit keer is gekozen voor een bewerking van de boekenserie 'A series of unfortunate events' van Lemony Snicket. In dit verhaal worden vijf weeskinderen na de dood van hun ouders ondergebracht bij verschillende voogden. Graaf Olaf is er daar één van. Hij is echter alleen maar uit op het familiefortuin dat de ouders aan de kinderen hebben nagelaten en dat wil hij koste wat kost in handen krijgen. Hij gaat tot het uiterste om dat voor elkaar te krijgen door zich steeds te vermommen als een ander personage en zo te infiltreren in de levens van de weesjes.

LASTIGE ROLVERDELING

De verdeling van de rollen was dit jaar nog vrij lastig. De theaterklas is de afgelopen tijd namelijk flink gegroeid. Er zijn zelfs enkele karakters bijgeschreven in het stuk, zodat iedereen goed aan bod komt. ,,Waar we acht jaar geleden nog met twaalf spelers waren, zitten we nu op 28. Iedereen wil natuurlijk graag een leuke rol, dus daar hebben we het verhaal op aangepast. Zo kent het origineel eigenlijk drie weeskinderen, maar bij ons zijn dat er vijf. Ook de verteller hebben we opgedeeld in vier rollen", vertelt producent en regieassistent Martijn van der Steen.

Hij is sinds vier jaar een vaste kracht in het team dat de theaterklas begeleidt. De regie is net als vorig jaar in handen van Felice van Leth, Iris Joosten verzorgt de choreografie van de dertien dansers en Jasper van Oerle heeft de leiding over de negenkoppige band.


VAN KAPITEIN NAAR VROUW

Boris (18) staat voor het derde jaar op de planken en speelt dit keer de rol van de gemene graaf Olaf. ,,Het is een fantastische rol omdat ik met hem weer verschillende typetjes mag uitbeelden. Omdat hij zich steeds weer anders voordoet, kan ik lekker los gaan met andere stemmetjes. Zo is Olaf in de ene scène verkleed als kapitein met een lange witte baard en in een andere als vrouw. Hij is een stereotype slechterik, maar heeft zo ook zijn goede kanten. Een rol waarmee ik dus ook alle kanten op kan, al is het omkleden soms wel lastig." Waar Boris met één personage meerdere rollen speelt, is dat voor Floor de Wild (17) juist andersom. Zij speelt één van de vier vertellers in de vorm van Lemony Snicket. ,,Hij is een wezenlijk onderdeel van het verhaal. Door hem 'op te splitsen' kunnen we de komische noot meer benadrukken. Snicket is namelijk overal aanwezig en dat is op toneel voor één persoon natuurlijk lastig."

SAMENBRENGEN

De jonge theaterspelers hebben al vaak gerepeteerd en zo vlak voor de voorstellingen wordt hiervoor de aula al ge-


bruikt. Van der Steen: ,,We oefenen met drie elementen: de muziek, het toneelspel en de dans. Dat komt nu allemaal samen en wordt op elkaar afgestemd. Komende week spelen we het stuk iedere avond. Eerst als technische en generale repetities, dan als try-out voor genodigden en donderdag en vrijdag voor publiek."

Voor het zover is, moet er ook nog aan het decor gewerkt worden. Dat gebeurde dinsdag in de schuur bij een van de leerlingen thuis. Van der Steen houdt alles goed in de gaten, maar het wil echter niet zo vlotten. ,,De concentratie is nu even ver te zoeken, maar het moet toch af. We krijgen namelijk een erg gaaf decor waarbij we gaan werken met licht en schaduw. Hoe dat er uit komt te zien? Daarvoor moet je volgende week naar de voorstelling komen kijken."

Er zijn nog kaarten te koop. Deze kosten 3,50 euro en zijn te bestellen via www.theaterklas-jrl.nl

FOTO'S BOVEN: Tijdens een van de laatste repetities zetten de leerlingen van de theaterklas nog even alle puntjes op de i. (Foto's: Peter de Koning).


Erfgoedcentrum verlengt expo De Witte Karavaan

Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in Sint-Agatha verlengt de expositie 'De Witte Karavaan, 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters in Afrika' met één seizoen. Wegens de grote belangstelling van vorig jaar vindt de tentoonstelling tussen 29 april en 21 oktober opnieuw plaats.

De Witte Zusters woonden sinds 1896 vele decennia in huize Sancta Monica in Esch en vestigden zich in het najaar van 2017 in het vernieuwde Wereldhuis aan de Achterberghstraat in Boxtel. De Witte Zusters verrichtte veel missiewerk in Afrika en de congregatie bestond toen 150 jaar.

Zondag 29 april wordt de expositie feestelijk heropend met een optreden van het koor van de Charles Lwanga-parochie uit Den Haaf. Ook worden er producten verkocht van Vlisco-stoffen voor een project in Ghana door Dames van de Zijden Draad. De tentoonstelling is open van 13.00 tot 17.00 uur en gratis toegankelijk. Het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven is te bezoeken aan de Kloosterlaan 24 in Sint-Agatha nabij Cuijk. Meer informatie is te vinden op websites www.erfgoedkloosterleven.nl en www.wittezusters.nl.

Afbeelding