Genieten van heerlijk eten en drinken: De Proeftuin is al negen jaar het vertrouwde recept voor een culinaire start van de lente. (Foto: Peter de Koning).
Genieten van heerlijk eten en drinken: De Proeftuin is al negen jaar het vertrouwde recept voor een culinaire start van de lente. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EERSTE HINT OVER 'VERRASSINGSARTIEST'

Boer zoekt Band maakt zich op voor elfde editie

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Zij komt uit Boxtel. Het is de eerste hint die organisatoren Guido van Eijk en Jeroen van Lier van Boer zoekt Band geven over de artiest die ze hebben geboekt voor de 'limited special-guest-performance'. Dit besloten optreden vormt de opening van het tweedaagse festival op zaterdag 5 mei en is bedoeld voor sponsors, donateurs en muziekvrienden. Mensen die Boer zoekt Band een warm hart toedragen en het bijzondere optreden willen bijwonen, kunnen zich aanmelden via www.stichtingboerzoektband.nl.

Om iets terug te doen voor de mensen en organisaties die het evenement in en om café D'n Boer aan de Corpus jaarlijks steunen én om de tiende editie te vieren, werd vorig jaar voor het eerst een exclusief openingsoptreden georganiseerd. De organisatie trakteerde toen op een intiem concert van de uit Boxtel afkomstige zangeres Joia. ,,Het was een groot succes", blikken Van Eijk en Van Lier terug. ,,Tachtig mensen luisterden in het café naar de mooie liedjes. Het heeft ons doen besluiten dit element terug te laten keren."

Mensen worden na betaling van 10 euro opgenomen in de 'vriendengalerij' van Boer zoekt Band. Naast vermelding op de website van het festival krijgen ze dus de mogelijkheid het exclusieve optreden bij te wonen op zaterdag 5 mei om 19.30 uur. Wie op het podium verschijnt? ,,Dat blijft een verrassing tot 5 mei om 19.30 uur", lachen de organisatoren die samen met Fons van Heesch en William van Houtum de band vanBakkus vormen. Het duo is echter wel bereid enkele hints te verstrekken. Die verschijnen de komende weken in deze krant.

TERUG NAAR BASIS

De rest van het programma van het gratis toegankelijke festival is inmiddels ook rond. ,,Voorheen hadden we een duidelijke verdeling. Op zaterdag traden met name coverbands op, terwijl de zondag bedoeld was voor lokale groepen die eigen werk brachten", vertelt Van Eijk. ,,Dat was de laatste jaren een beetje verwaterd. Maar dit jaar gaan we weer terug naar die basis." Hij en Van Lier kiezen met name voor bands uit Boxtel. ,,Een kwart van de groepen komt uit andere dorpen, zoals Sint-Oedenrode, Vught en Schijndel."

Net als de voorgaande edities is er een binnen- en buitenpodium. Premium (20.30 uur) en De Band Van Vanavond (22.15 uur) staan buiten geboekt op 5 mei, terwijl The Nailbiters (21.30 uur) en Jurgo (23.30 uur) een optreden in café D'n Boer verzorgen. Een dag later is het op de buitenbühne de beurt aan On the Edge (14.00 uur), Luke V Martin (15.30 uur), DGOOCH (17.15 uur) en Stammer Lee (19.00 uur), afgewisseld door Teuk McGraig (15.00 uur), Dennis van der Sanden (16.45 uur) en SuperSonicSmashKids (18.15 uur) in het café. Kijk voor meer informatie over de bands op de website van Boer zoekt Band.


GOEDE VOORSPELLINGEN VOOR 8 APRIL

De Proeftuin en zon lijken onlosmakelijk verbonden

Vorig jaar brachten 1.700 mensen een bezoek aan de Proeftuin: een record én een teken dat het culinaire evenement van Lionsclub Boxtel Belles Amies na negen jaar nog steeds alom wordt gewaardeerd. En, net als tijdens de vorige edities, lijkt het zondag 8 april opnieuw stralend weer te worden. ,,Mensen vragen ons hoe we het toch voor elkaar krijgen dat het áltijd mooi weer is tijdens de Proeftuin", lachen Lions-president Tanja Langerwerf en voorzitter Aagje Verstegen van de Proeftuincommissie.

Na acht edities ligt er inmiddels een vuistdik draaiboek voor de Proeftuin. ,,Toch blijft de organisatie jaarlijks weer een pittige taak", aldus Langerwerf. ,,Je hebt te maken met andere instellingen, zoals SintLucas en de restaurants. Bovendien wil iedereen dat het evenement tot in de puntjes verzorgd is. Er wordt niets aan het toeval overgelaten." Verstegen beaamt dat. ,,Doordat iedereen zich vrijwillig inzet én er jaarlijks een goed doel aan de Proeftuin gekoppeld is, is de inzet iedereen hoog. De meest simpele taken wil iedereen zo goed mogelijk volbrengen." Volgens Langerwerf en Verstegen is dit de kracht van Lionsclub Boxtel Belles Amies. ,,Onze club bevat 27 vrouwen met verschillende achtergronden die ieder een eigen rol vervullen. Dat zorgt ervoor dat een evenement als de Proeftuin tot in de details klopt."

Net als voorgaande jaren kunnen bezoekers in de tuin van mbo-vakschool SintLucas aan de Burgakker genieten van hapjes van dertien lokale restaurants. ,,Een groot deel van de horecagelegenheden behoort inmiddels tot de vaste kern, maar we proberen ook jaarlijks nieuwe restaurants warm te maken", vertelt Verstegen. Zo zijn brasserie Cis (Eindhovenseweg), Deegeluk (Markt) en Montimar (Bosscheweg) voor het eerst van de partij op de Proeftuin. ,,Montimar opent pas de deuren op maandag 9 april, maar laat bezoekers aan de Proeftuin alvast kennismaken met gerechtjes", aldus Verstegen. ,,Een betere try-out kun je als restaurant niet hebben, denk ik." De leden van Lionsclub Boxtel Belles Amies zorgen samen met medewerkers van de Rabobank voor de verkoop van huisgemaakte taarten, koffie en thee.

BUURTSPORT

Naast het culinaire gedeelte besteedt de organisatie veel aandacht aan activiteiten voor kinderen. ,,De tuin van SintLucas leent zich daar perfect voor", stelt Verstegen. ,,Terwijl ouders kunnen bijkletsen en genieten van hapjes, is er voor de jeugd volop vermaak. Door de ommuurde locatie verliezen ouders hun kinderen nooit uit het oog." Nagels lakken, 'tatoeages' laten zetten, dans- en kunstworkshops volgen, hapas maken: een greep uit de kinderactiviteiten. ,,En natuurlijk is de bekende ranjabar er ook weer, evenals de kinderkaart", vertelt Verstegen. ,,We hebben gemerkt dat de jeugd het geweldig vindt een eigen kaart te hebben waarop de activiteiten, het frietje en het ijsje staan aangegeven", aldus Langerwerf.

Voor Buurtsport Boxtel is ook een prominente rol weggelegd op de Proeftuin: zij verzorgt die dag sportieve activiteiten voor de jeugd. President Langerwerf, die dit jaar het goede doel mocht aanwijzen, koos voor de organisatie die onder meer gymlessen op de basisscholen, naschoolse sport en sportieve evenementen in de gemeente verzorgt. ,,Een keuze met mijn hart", aldus Langerwerf. ,,Buurtsport doet zoveel voor kinderen in deze gemeente. Dat wij daar een bijdrage aan kunnen leveren, vind ik geweldig." De opbrengsten van het winterse evenement Gluhw! en Vrienden van Boxtel Live van Lionsclub Dommel en Aa leverden al enkele water- en airbubble-ballen op. Met het bedrag dat door de Proeftuin wordt ingezameld, worden nog meer sport- en spelmaterialen aangeschaft.

De Proeftuin start zondag 8 april om 13.00 uur. Zangeres Charlotte Pennings, violiste Daniëlle van Berkom en de band vanBakkus zorgen voor de muzikale omlijsting. Voorverkoopkaarten à 18 euro zijn verkrijgbaar bij galerie De Expositie, Tafel25, schoenmakerij Bas en bloemsierkunst Marimba of via www.lionsclubboxtelbellesamies.nl.

FOTO ONDER: Ook dit jaar staan weer volop kinderactiviteiten op de rol tijdens de Proeftuin. (Foto: Peter de Koning).