Commentaar

Wees eerlijk, het was natuurlijk een schier onmogelijk opgave. Uiteraard nam Balans na de gemeenteraadsverkiezingen als grootste partij de handschoen op om een nieuwe coalitie in Boxtel samen te stellen. Maar als de oude collegepartijen hun meerderheid behouden én daarbij voorafgaand aan de gang naar de stembus al aangeven graag samen verder te willen, dan is zo'n formatiepoging op voorhand gedoemd te mislukken. Een miskenning van de kiezer, zo is op sociale media te lezen. Maar is dat ook zo?

Balans is dan met ruim 20 procent van de stemmen weliswaar de grootste partij, maar niet heel veel groter dan Combinatie95 dat een klein procentje minder van de kiezers achter zich schaarde. Bovendien zijn altijd diverse andere partijen nodig om een meerderheid in de raad te verwerven. De vier huidige coalitiepartijen brachten vorige week nog wel een beleefdheidsbezoekje aan Balans om de verkiezingsuitslag te duiden, maar daarmee was de kous af. Van verdere onderhandelingen zagen ze af, veelal gefrustreerd en getergd door de manier van oppositie én campagne voeren door Balans.

Door politiek te versimpelen tot een ja/nee-discussie heeft Balans, bijvoorbeeld als het gaat over de aanleg van een fietstunnel op de plek van de dubbele overweg en de uitbreiding van winkelcentrum Oosterhof, veel mensen achter zich gekregen. Maar het is makkelijk om vanuit de oppositiebankjes dergelijke stellingen te poneren op onder meer Facebook. Én het leidt tot de al geconstateerde weerstand bij de bestuurspartijen. Dat die gezamenlijk iets meer stemmen behaalden dan in 2014 mogen zij als compliment oppakken; ondanks dat hun aandeel relatief iets daalde. Het is immers lang niet gebruikelijk dat coalitiepartijen niet of nauwelijks zonder verlies uit de verkiezingsstrijd komen. Eén kanttekening moet daarbij in dezen wel worden gemaakt: INbox behield met enig geluk haar twee zetels, maar verloor wel een kwart van haar achterban.

Combinatie95 sluit - met uitzondering van Balans - niemand uit voor de vorming van een nieuwe coalitie, maar heeft de voorkeur uitgesproken om de huidige bestuurssamenstelling te continueren. En dus zal INbox wel binnenboord blijven. Maar om recht te doen aan de verkiezingsuitslag zou het de partijen sieren als ze het winnende CDA (+13 procent) ook laten aanschuiven. Of dit ook zal gebeuren, is echter nog maar de vraag. Want de christen-democraten zullen als vijfde coalitiepartij óók een wethouderspost opeisen. Een college met vier wethouders was in het verleden al discutabel, maar op vijf bestuurders naast de burgemeester zit niemand te wachten. Temeer omdat het in de toekomst een forse aanslag kan betekenen op de gemeentelijke financiën als wethouders door nieuwe politieke verhoudingen het veld moeten ruimen en aanspraak maken op een wachtgeldregeling...

Reageren? Mail naar bc@brabantscentrum.nl