Afbeelding
Foto:

BOUWWEG LANDGOED VELDER BLIJKT NIET BRUIKBAAR

Jaar vertraging voor ecoduct Mortelen

De bouw van natuurbrug De Mortelen over de vierbaans spoorlijn ten zuiden van Boxtel loopt ongeveer een jaar vertraging op, zo heeft ProRail gisteren bekendgemaakt. De aanleg van het oostelijke 'landhoofd', de enorme helling die toegang moet bieden tot de brug, vordert gestaag. Maar er zijn problemen met de voorbereiding van soortgelijke werkzaamheden aan de andere kant van het spoor, ten zuiden van landgoed Velder.

HENK VAN WEERT

Momenteel worden aan de oostkant van de spoorbaan gaten van acht en veertien meter diep in de grond geboord. Daarin worden de funderingspalen gestort. De dragen straks betonnen wand waarop de overspanning komt te rusten. Ook aan de westkant moeten zulke gaten geboord worden, maar de machine die dat moet doen is te breed om via landgoed Velder op de bestemde locatie te komen.

Er is afgesproken dat het bouwverkeer aan de westelijke kant van het spoor vanaf Boxtels grondgebied naar de plek van het ecoduct moet rijden. ,,Maar nu blijkt dat de weg daar te smal en niet sterk genoeg is. En dus moeten de enorme boorstellingen via de zuidkant, over de Broekstraat in Best, worden aangevoerd", meldt projectmanager Camiel Meijneken van ProRail.

TREINEN BUITEN DIENST

De procedures die nodig zijn voor de nieuwe routing zorgen ervoor dat het westelijke landhoofd begin juli nog niet klaar is. En dan zouden volgens planning de veertig meter lange betonnen liggers op hun plek getakeld worden. In het weekeinde van 7 en 8 juli vindt daarom geen spoorverkeer plaats tussen Boxtel en Eindhoven.

Deze zogeheten buitendienststelling gaat evenwel toch door, vertelt voorlichter René Vegter van ProRail: ,,Omdat we mee zouden liften met andere werkzaamheden, zoals onderhoud aan het spoor. Dat weekeinde worden bovenleidingen en seinen vernieuwd tussen Boxtel en Eindhoven. Nu we het niet halen, moeten we wachten op de volgende buitendienststelling en die vindt pas plaats in mei 2019."

De vertraging is een flinke tegenvaller en bezorgt hem buikpijn, erkent Meijneken. ,,Maar het is niet anders. Het stilleggen van het spoorvervoer is afhankelijk van heel veel factoren." De projectmanager van ProRail vertelt dat onder meer wordt gekeken of er op zo'n moment al dan niet evenementen zijn, of er werkzaamheden aan de rijksweg staan gepland en of er in het buitenland aan het spoor wordt gewerkt. Bovendien moet vervangend busvervoer worden geregeld voor treinreizigers.

Met de procedure voor het bouwverkeer uit zuidelijke richting, had ProRail wel eerder kunnen beginnen. Maar eerst moest een milieueffectrapportage (mer) worden opgesteld. ,,Eerlijk gezegd wisten we niet dat een mer noodzakelijk was. Dat is nieuw beleid en bleek pas tijdens de vergunningsaanvraag", aldus Meijneken. ,,De procedure is in januari afgerond, maar zorgt er wel voor dat de speling in het uitvoerprogramma wegviel."

ONTSNIPPERING

De betonnen liggers die het zandbed van de natuurbrug over het spoor moet gaan dragen, zijn onlangs gemaakt en moeten dus ruim een jaar worden opgeslagen voordat ze kunnen worden geplaatst. Het ecoduct, waarvoor 100.000 kuub zand wordt aangevoerd, biedt dieren straks de gelegenheid om over te steken tussen natuurgebied De Scheeken ten zuiden van Liempde en de landgoederen Velder en Heerenbeek en het aangrenzende natuurgebied De Mortelen tussen Boxtel en Best. Het project maakt onderdeel uit van het zogeheten ontsnipperingsbeleid van het Rijk.

De aanleg van ecoduct De Mortelen kost een slordige 7,5 miljoen euro en wordt - naast een bijdrage door de provincie - grotendeels betaald door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, dat voor de risico's garant staat en dus ook de extra kosten draagt die de vertraging met zich meebrengt. Hoeveel die kosten bedragen, is voor projectmanager Meijneken op dit moment nog gissen, maar hij gaat uit van zeker één miljoen euro.

FOTO BOVEN: Vanaf het oostelijke landhoofd-in-wording, een enorme zandhelling die toegang moet bieden tot het ecoduct over het spoor, heb je een mooi zicht op de werkzaamheden die worden uitgevoerd door aannemingsbedrijf BAM. Aan de westkant van het spoor tussen Boxtel en Best moet ook zo'n talud verrijzen, maar dat heeft meer voeten in aarde. (Foto: Henk van Weert).


Ton Rombouts zoekt naar brede coalitie

De grootste fractie in de Boxtelse gemeenteraad, Balans heeft oud-burgemeester Ton Rombouts van Boxtel en 's-Hertogenbosch gevraagd om te helpen met de coalitieonderhandeling. Na de verkiezingswinst van vorige week startte Balans de coalitiegesprekken met alle partijen. Gisteravond was er nog geen duidelijkheid of formateur Mariëlle van Alphen een politieke meerderheid kan creëren in de raad.

Balans behaalde de meeste stemmen en is dus aan zet om een nieuwe coalitie te smeden. Het ligt niet voor de hand dat de partijen die het vorige college vormden daarbij aansluiten. Met name Combinatie95, SP en INbox hebben grote moeite met veel standpunten van Balans.

Formateur Van Alphen laat weten dat haar partij in het weekeinde met alle partijen heeft gesproken over de duiding van de uitslag en het verdere vervolg. Deze week werden nieuwe gesprekken gepland. ,,Daarin wordt meer op de inhoud ingegaan. Ik hoop zo snel mogelijk meer duidelijkheid te geven", aldus Van Alphen. Die duidelijkheid was er gisteravond, bij het afscheid van de oude gemeenteraad, nog niet.