In Museum Vekemans werden de jongeren uit Salonta in traditionele boerenkledij gestoken. (Foto: Peter de Koning).
In Museum Vekemans werden de jongeren uit Salonta in traditionele boerenkledij gestoken. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOMVOL PROGRAMMA TIJDENS JEUGDUITWISSELING

Jongeren uit Salonta ontdekken Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Beatrix, Richard en Vivien kunnen er niet over uit. ,,Nederlanders eten zó weinig: slechts drie maaltijden per dag. Wij eten wanneer we willen en dan komen er enorme borden met voedsel op tafel." Samen met negen andere jongeren uit het Roemeense stadje Salonta verblijft het drietal een week lang bij gastgezinnen in Boxtel en Oirschot. Ze krijgen een vol programma met allerlei bezoekjes voorgeschoteld. ,,Het is hier super. De mensen zijn erg aardig voor ons." Gisteren bracht de groep een bezoek aan Museum Vekemans aan de Stationsstraat.

Om jongeren kennis te laten maken met andere culturen, organiseert voorzitter Jos Geerts van stichting Boxtel-Salonta uitwisselingen. Waar deze trips voorheen alleen voor leerlingen van het Baanderherencollege in Boxtel en het Lycee Technologic in Salonta bedoeld waren, is de uitwisseling nu breder getrokken. Dat gebeurde op initiatief van Rotary Boxtel-Oirschot-Haaren. Iedereen van 14 tot 17 jaar uit Boxtel die belangstelling heeft voor het project, kon zich aanmelden.

Vanuit Roemenië werd naast het Lycee Technologic een tweede school bij het project betrokken: Liceul Teoretic Arany Janos. ,,Voorheen namen enkel Roemeense tieners deel aan de jeugduitwisseling, terwijl een groot deel van de bevolking uit Hongaren bestaat. Daar wilde ik verandering in brengen", legt Geerts uit. ,,Naast het kennismaken met culturen buiten Roemenië, is het ook belangrijk om Hongaarse en Roemeense jongeren onderling te laten verbroederen."

Zaterdag landde het vliegtuig met de groep uit Salonta op het vliegveld in het Duitse Weeze en na een dag wennen bij het gastgezin ging een programma bomvol activiteiten van start. Maandag kreeg de jeugd een rondleiding in het Baanderherencollege en werd gebrainstormd over de school van de toekomst en dinsdag stond een dagje Oirschot - inclusief ontmoeting met burgemeester Judith Keijzers - op het programma.

TULPEN

Gisteren maakten de jongeren uitgebreid kennis met Boxtel, onder meer door bezoekjes aan Oertijdmuseum Boxtel en Museum Vekemans. ,,Jullie hebben veel musea", constateerde Richard. ,,In Salonta vind je er slechts één: over een Hongaarse dichter", voegde Beatrix toe. Het duo praatte samen met Vivien honderduit over hun verblijf in Nederland. ,,Dat Nederland een echt fietsland is, wist ik al", zei Richard. ,,Maar ik dacht ook dat ik veel tulpen zou zien..."

Beatrix gaf zichzelf meteen op toen ze hoorde van de uitwisseling. ,,Vanwege de aanslagen in Europa is de reis een tijd geleden niet doorgegaan, daar was ik echt teleurgesteld over. Het is zo'n mooie ervaring. Ik leer meer over andere culturen én spijker mijn Engels bij. Dat laatste is vooral voor mij erg fijn. Ik wil graag docent Engels worden." Vivien was verbaasd over de hartelijkheid van Nederlanders. ,,Iedereen is geïnteresseerd en aardig voor ons. Zelfs op straat worden we begroet." De tiener wil graag politieagent worden. ,,Ik heb er hier al een paar gespot, zelfs een aantal te paard. Dat zie je in Roemenië nooit!" Richard en Beatrix zitten op de Hongaarde school, terwijl Vivien lessen volgt op het Lycee Technologic. ,,Zo gescheiden leven Roemeense en Hongaarse jongeren niet van elkaar", zegt Beatrix. ,,Salonta is maar klein: iedereen kent elkaar."

Na een lunch in Museum Vekemans kregen de jongeren de kans zich uit te dossen in traditionele boerenkledij. Er werden de nodige selfies gemaakt. Vivien: ,,We hebben thuis tweehonderd schapen en twintig varkens, dus ik ben altijd al een boerenmeisje geweest. En met deze outfit nog meer..."

Vandaag, donderdag 29 maart brachten de jongeren een bezoek aan 's-Hertogenbosch. De uitwisseling wordt vrijdag afgesloten met een uitje naar de provincie Zeeland. De Nederlandse groep, bestaande uit vijf jongeren, reist op 28 april af naar Salonta voor een verblijf tot 5 mei.


FOTO BOVEN: In Museum Vekemans werden de jongeren uit Salonta in traditionele boerenkledij gestoken. (Foto: Peter de Koning).


Grote Rekendag:
Amaliaschool is
dag lang 'pakhuis'

Voor 300.000 leerlingen en ruim 10.000 leraren in Nederland stond woensdag in het teken van Grote Rekendag. Die wordt jaarlijks georganiseerd om kinderen te laten ondervinden wat wiskunde en rekenen inhoudt. Ook de Prinses Amaliaschool nam gisteren deel aan de activiteiten.

'De school is een pakhuis'. Dat was het thema van de zestiende Grote Rekendag. Tijdens de opening op het schoolplein van de Prinses Amaliaschool kwam dit duidelijk terug. Aan de hand van sommen werd een kunstwerk van blokken samengesteld met daarop de boodschap 'Let maar op, de grote rekendag wordt helemaal top'. Vervolgens kregen de leerlingen allerlei praktische opdrachten voorgeschoteld die met het thema te maken hadden. (Foto rechts: Linda van de Wiel).

Afbeelding