Afbeelding
Foto:

D66'ER MET VOORKEURSSTEMMEN IN RAAD

Sohib Hussain wil mensen in Boxtel een stem geven

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Mensen op straat aanspreken, flyeren, berichten plaatsen op Facebook: D66'er Sohib Hussain (29) heeft de voorbije weken flink campagne gevoerd in Boxtel. Het leverde hem een plek in de gemeenteraad op basis van voorkeursstemmen op. ,,Ik heb mensen vooral proberen te bewegen naar de stembus te gaan. Dat er uiteindelijk zoveel inwoners op mij hebben gestemd, is een grote verrassing."

Hussain werd politiek actief toen hij tijdens zijn rechtenstudie als fractieondersteuner voor D66 Tilburg aan de slag ging. ,,Vervolgens keek ik een tijdje mee bij de Boxtelse afdeling van deze partij. Uiteindelijk werd ik gevraag mezelf kandidaat te stellen voor de gemeenteraad." 299 inwoners van Boxtel stemden uiteindelijk op Hussain, die van Pakistaanse afkomst is. ,,Ik wil mensen, met name jongeren en mensen met een migratieachtergrond, een stem geven in de gemeenteraad. Zij voelen zich vaak niet gehoord. Van behoorlijk wat mensen heb ik het vertrouwen gekregen, dat wil ik de gemeenteraad waarmaken."

AMBITIEUS

De wijkbewoner van Selissenwal is ambitieus en heeft zichzelf al doelen gesteld. ,,Ik wil me inzetten voor burgerparticipatie en de kloof tussen inwoners en de gemeente verkleinen. Ook het thema veiligheid vind ik erg belangrijk. In de wijk Oost hebben de laatste tijd veel vernielingen plaatsgevonden, dat moet veranderen. Ook verkeersveiligheid is belangrijk, er wordt op veel plekken té hard gereden." Tenslotte ziet hij in zijn eigen wijk nog mogelijkheden voor een buurthuis voor jongeren. ,,Er zijn hierover al gesprekken gaande, hopelijk kan ik dit punt nog aankaarten in de gemeenteraad."


STICHTING PRESENTEERT BEELDVERSLAG 2017

'Prachtige resultaten in Boxtelse Voedseltuin'

HENK VAN WEERT

Stichting Voedseltuin Boxtel en omstreken heeft vorige week haar beeldverslag gepresenteerd van het eerste seizoen. Daarin staan allerlei feiten en wetenswaardigheden van een jaar pionieren én oogsten. ,,Er zijn prachtige resultaten gerealiseerd, in zowel concrete oogst van groenten als in het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt voor bepaalde vrijwilligers. Natuurlijk hebben we beginnersfouten gemaakt en de nodige tegenslagen gehad, maar dat is begrijpelijk bij de start van een nieuwe organisatie", aldus voorzitter Peter van As.

In zijn voorwoord bij het beeldverslag schrijft Van As veel steun te hebben ondervonden van onder meer mbo-school Helicon, gemeente Boxtel en diverse fondsen en sponsors. ,,De meeste dank zijn we echter verschuldigd aan al die vrijwilligers die wekelijks - in weer en wind - hebben geholpen om van de Voedseltuin een 'renderende onderneming' te maken", aldus de voorzitter.

EXTRA INSPANNINGEN

Komend seizoen wordt de tuin uitgebreid en geoogst van het tweede perceel dat in gebruik werd genomen. Van As: ,,Dat vergt extra inspanningen van vrijwilligers, maar ook additionele financiële investeringen. Onze productie of opbrengsten geven wij gratis aan de cliënten van de Voedselbank. Daarom zijn we volledig afhankelijk van giften en subsidies en wordt het wederom een flinke uitdaging onze doelen te realiseren. We willen enkele keren per week diverse groenten kunnen aanbieden, plus extra kansen bieden aan mensen die - om welke reden dan ook - met een afstand tot de arbeidsmarkt te maken krijgen."

VEEL GEOOGST

Medio februari 2017 werd begonnen met de inrichting van de Voedseltuin op het terrein van het voormalige milieueducatiecentrum De Kleine Aarde aan het Klaverblad. Met vrijwilligers én hulp van lokale en regionale bedrijven werd een akker aangelegd. Daarop werden tal van groenten geteeld. De opbrengst loopt uiteen van 2.700 rode bieten tot 2.300 stuks koolrabi. Ook werden tientallen kratten met tuinbonen, radijsjes en zomerprei van het land gehaald. Om nog maar niet te spreken van de duizenden kolen en kroppen sla.

Het bestuur van de Voedseltuin ondervindt vanuit de Boxtelse gemeenschap veel steun, zowel van particulieren als van 25 organisaties. De behoefte aan meer vrijwilligers blijft. Bovendien zou de stichting graag een extra 'tuinleider' verwelkomen: iemand die leiding kan geven en kennis van en ervaring met tuinieren heeft. Want dat blijven altijd zorgpunten. Zeker nu een tweede perceel in gebruik is genomen.

FOTO ONDER: Begin juni 2017 werd voor het eerst geoogst in de Voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde. De geteelde groenten gaan naar cliënten van de Boxtelse Voedselbank. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding