Afbeelding
Foto: Peter de Koning

13.264 MENSEN GAAN NAAR STEMBUS IN DE GEMEENTE

Boxtel kiest voor lijsttrekker, vrouw óf jongere

Waar vier jaar geleden in Boxtel nog een hertelling werd aangevraagd na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen, werd dit jaar geen bezwaar gemaakt tegen de verkiezingsuitslag. De zetelverdeling die vorige week tijdens de verkiezingsavond in de raadzaal bekend werd, veranderde niet.

Burgemeester Mark Buijs, voorzitter van het hoofdstembureau, meldde vrijdagochtend opnieuw zeer verheugd te zijn met het opkomstpercentage in de gemeente Boxtel: 54,68. Het aantal stemmen dat in Boxtel is uitgebracht, ligt op 13.264, inclusief 63 blanco en 28 ongeldige stemmen. Balans werd door 2.739 inwoners aangekruist op het stemformulier, gevolgd door Combinatie95 (2.619), SP (1.882), CDA (1.729), D66 (1.454), INbox (1.064), PvdA/GroenLinks (896) en VVD (881).

Het aantal stemmen per kandidaat leverde geen echte verrassingen op, op D66 na. Voor die partij is Sohib Hussain (29), die op plek zeven op de lijst stond, als raadslid gekozen met voorkeursstemmen (299). Hierover is elders op deze pagina meer te lezen.

Bij iedere politieke partij kreeg de persoon die de lijst aanvoerde veruit de meeste stemmen. Zo kreeg lijsttrekker Mariëlle van Alphen van Balans 1.549 stemmen, beduidend meer dan nummer twee Wim van der Zanden (391). Bij Combinatie95 was dat niet anders. 1.165 inwoners stemden op Peter van de Wiel, terwijl de naam Katelijne van Thiel 233 keer werd aangekruist.

AFSTAND VAN ZETEL

Pas bij de kandidaten die na de lijsttrekkers op de lijst stonden, ontstonden de verschillen. Mensen leken dan toch eerder voor een jonger iemand of de eerste vrouw te kiezen. Zo harkte de 27-jarige Joep Schalkx van Combinatie95 liefst 342 stemmen binnen, ruim honderd meer dan nummer twee Katelijne van Thiel (233). De 25-jarige Kim van de Sande stond op de vijfde plek van Balans en haalde 115 stemmen binnen. Hiermee was ze na Mariëlle van Alphen en Wim van der Zanden de Balans-kandidaat met de meeste stemmen. Bij de SP kreeg nummer twee Dave van de Ven 51 stemmen, terwijl 119 inwoners de naam van Marije van Kuijk - de eerste vrouw- aankruisten. Zij stond dit jaar op plek zeven. Vrijdagochtend werden de definitieve uitslagen bekendgemaakt, in de middag tekenden de gemeenteraadsleden voor hun zetels. Herman van Wanrooij (INbox) heeft afstand gedaan van zijn raadszetel.

De totaaluitslag van de verkiezingen en het aantal stemmen per kandidaat en partij zijn, net als de uitslag van het raadgevend referendum over de Wet op de veiligheids- en inlichtingsdiensten (Wiv) te vinden op de website van de gemeente Boxtel.

FOTO BOVEN: Tijdens de definitieve verkiezingsuitslag werd duidelijk dat Balans 2.739 stemmen heeft binnengehaald. Dat scheelde drie stemmen met de voorlopige uitslag (2.736) die vorige week in de nacht van woensdag op donderdag door burgemeester Mark Buijs bekend werd gemaakt. Ook de uitslag van de meeste andere partijen werd met enkele stemmen meer of minder bijgesteld. (Foto: Peter de Koning).


Lenteconcert Boxtel's Harmonie in Muziekhuis

Na het succesvol verlopen concert Licht uit, spot aan! waarin vorig jaar november de muziek van Quiten Tarantino centraal stond, hebben de muzikanten van Boxtel's Harmonie een geheel nieuw repertoire voorbereid. Dat wordt zaterdag 7 april vanaf 20.00 uur voor het eerst uitgevoerd tijdens het Lenteconcert in Muziekhuis Boxtel. Vanaf een halfuur voor aanvang is de zaal gratis toegankelijk.

Onder leiding van dirigent Jules van de Loo is de afgelopen maanden flink gerepeteerd. Het leidt tot een divers programma met composities die veelal oorspronkelijk voor harmonieorkesten zijn geschreven. Op de lessenaar staan onder meer Concert Prelude (Philip Sparke), Puszta (Jan Van der Roost), Green Bushes (Percy Grainger) en Curtain Up! (Alfred Reed).

Boxtel's Harmonie maakt zich voorts op voor de viering van het 110-jarig bestaan. Dat krijgt vorm door een gezamenlijk optreden van het slagwerkensemble en De Aggemarvanhuisaf Band in de aula van het Jacob-Roelandslyceum op zaterdag 16 juni. Voorts is er een feestweekeinde van 30 juni tot en met 1 juli, met onder meer een reünie voor oud-leden en het jaarlijkse huldigingsconcert voor jubilerende muzikanten.

(Foto: Manon Wagner).


Afbeelding