Afbeelding
Foto: Willem van Tuijl

SINT-JOSEPH HEEFT DUURZAAMHEID HOOG IN HET VAANDEL

Zonnepanelen op huurhuizen: teller staat op 4.650

WILLEM VAN TUIJL

Woonstichting Sint-Joseph zet zich actief in om het energieverbruik in woningen omlaag te brengen. Om dat te bereiken plaatst de organisatie onder andere steeds meer zonnepanelen. ,,Inmiddels staat de teller op 4.650", aldus directeur-bestuurder Rob Dekker.

,,Duurzaamheid is één van de speerpunten van Sint-Joseph", verklaart Dekker. ,,Daar hebben we twee motieven voor. Allereerst vinden we dat we een bijdrage moeten leveren aan een betere wereld. We moeten ons er bewust van zijn dat fossiele brandstoffen eindig zijn. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze woningen betaalbaar blijven." Daarbij gaat het niet alleen om huur. ,,We kijken ook naar woonlasten. Een belangrijk onderdeel daarvan is de energierekening. Die brengen we omlaag door het verbeteren van de isolatie, maar ook door het plaatsen van zonnepanelen." De woonstichting kijkt naar de lange termijn: ,,We willen vóór 2021 het energieverbruik dusdanig verlagen dat energielabel B geldt voor het gemiddelde van onze woningen. En we richten ons erop om in 2050 CO2-neutraal te zijn."

,,We waren in 2013 met deze wijk als eerste aan de beurt.", vertelt Nerissa, bewoner van een eengezinswoning met zonnepanelen in de wijk Oost. Ze was zeker niet de laatste. Vijf jaar later ziet Boxtel er vanuit de lucht totaal anders uit. Het plaatsen van zonnepanelen is optioneel en gaat gepaard met een huurverhoging, maar de energierekening gaat omlaag. ,,We zijn destijds door middel van een brief op de hoogte gesteld van de mogelijkheid om zonnepanelen te laten installeren, vertellen Adri en Tiny, de buren van Nerissa. Zij wonen hier al 47 jaar. Of de zonnepanelen bevallen? ,,Je wilt toch geen dief zijn van je eigen portemonnee", lacht Adri. ,,De huur is iets hoger, maar je verdient het dubbel en dwars terug op je energierekening." Daarnaast neemt het installeren weinig tijd in beslag. Nerissa: ,,De klus was in een ochtend geklaard." Het onderling delen van de positieve ervaringen zorgde voor een stroomversnelling: in Oost liggen veel daken vol zonnepanelen.

ONDERHOUD

Als huizen een bepaalde leeftijd bereiken, zijn ze toe aan grootschalig onderhoud. De huizen van Sint-Joseph worden dan structureel beter geïsoleerd. Zonnepanelen zijn optioneel. Ook als er geen onderhoud gepland is. ,,Eerst kijken we of een woning geschikt is, bijvoorbeeld of het dak genoeg licht vangt", zegt Dekker. ,,Daarna berekenen we hoeveel de panelen opleveren."

De woonstichting besteedt ook steeds meer aandacht aan duurzaamheid bij hoogbouw. ,,550 van de zonnepanelen liggen op daken van appartementencomplexen", verklaart Dekker. ,,En we hebben de openbare ruimtes, de galerijen en de trappenhuizen, onder handen genomen. Daar hangt nu LED-verlichting. Gecombineerd heeft dat een enorm besparend effect op het energieverbruik van het hele complex, wat een onderdeel is van de servicekosten. Die kunnen daardoor omlaag."

BEWUSTWORDING

Met het oog op de toekomst noemt Dekker het belang van bewustwording: ,,Gelukkig worden mensen, met name de jeugd, zich steeds bewuster van verspilling. Het is ontzettend belangrijk om daar met elkaar over te blijven praten. Zelfs als je huis al goed geïsoleerd is."

FOTO BOVEN: Zelfs als de zon niet schijnt leveren zonnepanelen energie op. Behalve als er sneeuw op ligt. (Foto: Willem van Tuijl).


Boxtelse houdt
klimaatworkshops

Voor wie bezorgd is over klimaatverandering en laagdrempelige manieren zoekt om daar iets aan te doen, organiseert Mirjam Bemelmans uit Boxtel 'klimaatgesprekken'. Tijdens zes workshops wordt gezocht naar 'leuke' acties die bij deelnemers passen om iets bij te dragen aan de transitie.

,,Mensen kunnen deelnemen zonder voorkennis", aldus Bemelmans. Iedere groep van zes tot acht personen krijgt een coach. Deelname kost dertig euro. De klimaatgesprekken vinden momenteel in Eindhoven plaats, maar worden bij voldoende animo ook in Boxtel gehouden. Opgeven kan via e-mail: mirjambemelmans@gmail.com of tel. 06-15 17 31 36. Meer informatie is te vinden op de website: www.klimaatgesprekken.nl.