Twee dagen lang werd in Het Dommelbad gestreden om de nationale titels voor reddend zwemmen. Reddingsbrigade Boxtel organiseerde het NK voor het tweede jaar op rij. (Foto: Peter de Koning).
Twee dagen lang werd in Het Dommelbad gestreden om de nationale titels voor reddend zwemmen. Reddingsbrigade Boxtel organiseerde het NK voor het tweede jaar op rij. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

REDDINGSBRIGADE ORGANISEERT KAMPIOENSCHAP IN DOMMELBAD

Boxtel wint NK lifesaving bij masters

Het was dringen geblazen in Het Dommelbad afgelopen zaterdag en zondag. De tweede editie van het Nederlands kampioenschap lifesaving, ofwel reddend zwemmen werd deze keer in het zwembad aan de Schijndelseweg in Boxtel gehouden. Dit evenement werd georganiseerd door Reddingsbrigade Boxtel in het kader van haar 35-jarig bestaan. En met succes: een van de Boxtelse teams pakte de titel.

Rob van Heesch vormt samen met Guy Hagemans, Marijn van den Nieuwenhuizen, Pieter Luijtelaar en Michel Klomp het zwemteam dat het kampioenschap prolongeerde in de categorie 'masters'. ,,We hebben het samen gedaan en de winst gepakt. Het werd heel spannend. In het begin ging het gelijk op, maar we liepen steeds verder uit en lieten de concurrentie uiteindelijk ruimschoots achter", aldus Van Heesch.

Hij vervolgt: ,,We zwommen drie Nederlandse records. Het was super leuk om de titel te pakken, vooral in eigen huis. Er zijn ook door andere teams veel records gebroken dus het was een goed toernooi."

Waar zondag in het teken stond van de 296 volwassen zwemmers van zeventien verenigingen, was zaterdag voor de 156 jonge deelnemers. Fanatiekelingen tot vijftien jaar van tien verenigingen namen deel aan het groots opgezette toernooi. Ook de Boxtelse Reddingsbrigade had verschillende deelnemende teams.

In een van deze ploegen zitten de broers Krijn (13) en Thijme (11) van der Ven. Thijme: ,,Het toernooi bestaat uit verschillende onderdelen waaronder een estafette met verschillende slagen en het zwemmen met en zonder flippers." Krijn vult aan: ,,We maken kans op een medaille en hebben natuurlijk het thuisvoordeel, maar dan moet wel alles goed gaan natuurlijk. Reddend zwemmen is teamwork." ,,Maar", zo zegt Thijme wijs, ,,we doen vooral mee om plezier te maken en hard te zwemmen." Hard zwemmen deden de broers zeker, maar ze eindigden net naast het podium.

Een overzicht van alle uitslagen is te vinden op www.reddingsbrigadeboxtel.nl.