De foto is in 1933 gepubliceerd in de Katholieke Illustratie. Het is een foto van de Postelstraat, die toen nog Spoelsteeg heette.
De foto is in 1933 gepubliceerd in de Katholieke Illustratie. Het is een foto van de Postelstraat, die toen nog Spoelsteeg heette. Foto:

THEO VAN DOOREN LANCEERT WEBSITE OVER GESCHIEDENIS DORP

Digitale canon over Esch in de lucht

Van Dooren is al jarenlang aangesloten bij heemkundekring De Kleine Meijerij en in de laatste jaren bestuurslid. Mede daardoor ontstond zijn idee voor een canon van Esch. In een canon wordt een geschiedenis opgetekend aan de hand van thema's en in chronologische volgorde. ,,In Oisterwijk was er al een canon. Dit dorp maakt ook onderdeel uit van onze heemkundekring. Daardoor kwam ik op het idee. En In het onderwijs is het de afgelopen jaren ook actueel; er ontstonden overal canons." Tijd voor een canon voor Esch. En die is er nu.

ACHTER HET BUREAU

Al eerder had Van Dooren het idee iets 'eigens' voor Esch te doen of te maken. Ook omdat het dorp zo'n rijke historie kent. ,,Maar een eigen heemkundekring zou te zwaar, te groot zijn. Ik had het idee voor een vitrine in het dorpshuis. Maar dat werd het ook niet." Tot hij dacht aan een website. ,,Die kon ik vanachter mijn bureau maken. En ik had al veel oude foto's, informatie en tijdlijnen over Esch in mijn computer staan." Toen hij ruim drie jaar geleden met pensioen ging, verdiepte hij zich in het maken van een website. ,,Dat vlotte niet meteen", lacht hij, ,,maar uiteindelijk kreeg ik het door." Het resultaat van zijn werk mag er zijn. De website is overzichtelijk, vol met oude foto's, historische kaartjes en informatie, gerangschikt op thema's als de Romeinen, hoeves, maar ook de twee Essche bruggen, de kerk, het gilde en de school.

Hij vond het leuk om de website te maken. ,,En het is fijn als andere mensen er hun voordeel mee doen. De site is een must voor mensen die geïnteresseerd zijn in informatie over Esch en de cultuurhis-


Muziekfeest voor robijnen Fürstenwälder

Blaaskapel Die Fürstenwälder Musikanten bestaat veertig jaar. De formatie, in 1978 opgericht als familieorkest, viert die mijlpaal met een tweedaags muziekfeest in gemeenschapshuis Orion te Lennisheuvel. Daar treden zaterdag 7 en zondag 8 april, naast de jubilarissen, nog zeven blaasorkesten voor het voetlicht.

,,Het belooft een gezellig weekeinde te worden", blikt Willie van der Steen vooruit. Hij is al jaren de muzikaal leider van de jubilerende Fürstenwälder Musikanten. Het orkest ontstond uit de families De Vet en Van der Steen.

Op zaterdag opent de robijnen blaaskapel het festival om 20.00 uur; daarna spelen de Beyersland Kapel (Lennisheuvel), Die Ulfbachtaler Musikanten (België) en De Pompzwengels (Geffen).

Een dag later betreden vanaf 11.00 uur de Wielander Muzikanten (Elshout), de Zwarte Fanfare (Aarle-Rixtel), De Bergtoeters (Eerde), de Red River Band (Boxtel) en de Boxtel City Band het podium. Die Fürstenwälder Musikanten sluit het het muziekweekeinde zelf af.

torische achtergrond van het dorp." Zelf had hij die interesse altijd al. Interesse in zijn eigen omgeving, in de geschiedenis en vooral in de vragen: 'Waarom is dit?' en 'Waarom hier?'. ,,Esch ligt niet voor niks waar het nu ligt. Tegenwoordig heb je planbureaus, maar vroeger vestigden mensen zich op basis van het landschap, de bodem, een hogere ligging, de nabijheid van stromend water, aanwezigheid van riet in de omgeving, doorwaadbare plaatsen." Het was er allemaal in Esch. Een dorp met een rijke historie, die voor Van Dooren alsmaar rijker wordt. ,,Zo werkt het: als je ergens induikt, wordt het steeds interessanter."

Van Dooren is trots op het resultaat en de reacties die hij al kreeg. Hij wil mensen graag oproepen oude foto's en verhalen met hem te delen. Want de website is wat hem betreft een groeiproject.

FOTO BOVEN: Een van de afbeeldingen die op de website www.canonvanesch.com te zien is. De foto van de huidige Postelstraat, die toen nog Spoelsteeg heette, is in 1933 gepubliceerd in de Katholieke Illustratie.


Dirk Paagman
geeft lezing over
bevrijding Esch

Dirk Paagman, werkzaam is als docent geschiedenis aan het Maurick College in Vught, verzorgt woensdag 4 april een lezing in dorpshuis De Es over de bevrijding van Esch. Hij is bezig met een boek over de bevrijding van Schijndel en in het verlengde van deze gebeurtenis valt Esch op.

Hoewel het een klein dorp is, zou Esch vanwege de bruggen over de Essche Stroom voor de 51st Highland Division van groot belang zijn geweest om een snelle bevrijding van Brabant te bewerkstelligen. De lezing begint om 20.00 uur. Leden van heemkundekring De Kleine Meijerij hebben gratis toegang, niet-leden betalen 2 euro.


Meditatieve avonden

Samen praten en mediteren naar aanleiding van teksten. Dat gebeurt op de avonden die op 5 april, 8 mei en 7 juni vanaf 20.00 uur plaatsvinden aan de Laan ten Habraken 52 in Gemonde. Tijdens de eerste bijeenkomst staat het thema 'Liefde is zowel de oorzaak alsook de rede van ons bestaan' centraal. Meer informatie via Willem Marcelis, telefoonnummer (073) 551 20 33 of Eline Hermans, tel. 06-43 58 66 28.