Afbeelding
Foto:

Vernieuwing Liempds evenement door ouderwetse bezieling

Boeremèrt terug naar de kern

PÅL JANSEN

'Igor de Verschrikkelijke' uit Oost-Kazachstan, robotvoetbal, 'Theater van Alle Tijden', de Bieremèrt: het zijn slechts enkele nieuwe elementen die zijn toegevoegd aan de Boeremèrt die op Tweede Paasdag maandag 2 april plaatsvindt. ,,Maar het nieuwe gedeelte komt er bij. Dus het is 100 procent 'oude' Boeremèrt, plus 15 procent vernieuwing", aldus Joop van der Pol. Wie echter oplet, ziet al gauw dat de update teruggrijpt op datgene waar de Boeremèrt ooit groot mee werd...

Het nonnenschooltje, 't Erfhuis waar spullen per opbod verkocht worden, de ganzenhoeder, de levende poppenkast (dit jaar mét de originele Jan Klaassen): Joop van der Pol, Paul Saris en Joep Smits van het Boeremèrt-comité kunnen alle activiteiten op Tweede Paasdag in Liempde achter elkaar oplepelen. Het zijn er simpelweg te veel om op te noemen, al helemaal met de nieuwe hoek fifties & seventies op de Keefheuvel. ,,Inwoners in Liempde moeten enthousiast worden en denken: potverdorie, daar moet ik volgend jaar ook aan meehelpen", aldus Saris. ,,Het moet zich als een olievlek verspreiden."

Daarmee doelt Saris op de vrijwilligers die het Liempdse evenement handen en voeten geven. De Boeremèrt begon in de jaren zeventig naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van fanfare Concordia. Richting het eeuwfeest verkeerde de muziekvereniging in geldnood en moest er geld ingezameld worden. Een succes werd de Boeremèrt doordat 'heel Liempde' erachter ging staan, legt Smits uit: ,,Mijn schoonmoeder ging met een groepje anderen 'neuziken' (omslagdoeken voor boerinnen) haken. Die zaten boven op een zolder, gewoon een vriendinnengroepje onder elkaar." Van der Pol vult aan: ,,Maar ook werden er door alle opa's en oma's op grote schaal stelten gemaakt in Liempde, of houten vogelhuisjes. Heel veel mensen raakten op dat soort manieren betrokken bij de Boeremèrt."

ALBERT MOL

Vanuit dat perspectief bekeken grijpt de organisatie met de vernieuwing juist terug op vroegere tijden. ,,We hebben dit jaar ook de ARBO Wie-kent-kwis, een verwijzing naar AVRO's Wie-kent-kwis uit de jaren zeventig met Fred Oster. Dan werden er marmottenbakken geplaatst en moesten cavia's door een doolhof naar de finish. Met namen van destijds bekende Nederlanders, zoals Albert Mol. Dat leverde hilarische taferelen op." Saris: ,,De vrouwen die de lappenkraam runnen, wilden een keer iets anders. Die zijn op een zaterdagavond met een man of zes bij elkaar gaan zitten, met een biertje erbij. En de ideeën werden steeds baloriger. Zo is dit dus ontstaan."

Voor de Liempdenaren die opgroeiden in de jaren '50 tot en met '70 kwamen de ouderwetse boerenkielen en neuziken uit 'grootmoeders tijd'. Maar die generatie behoort inmiddels zelf tot de opa's en oma's van nu. Zij zijn juist groot geworden met de platen van Elvis, de Ford Taunus en de wielerwedstrijden van Joop Zoetemelk. De 15 procent vernieuwing moet dan ook een nieuwe generatie betrekken bij de Boeremèrt. ,,Ik geloof dat alle activiteiten die op en rond de Keefheuvel gaan plaatsvinden, ook allerlei nieuwe vrijwilligers heeft aangetrokken", aldus Smits. Van der Pol: ,,En die nemen weer hun vrienden mee naar het evenement. Zo gaat 'Igor de Verschrikkelijke uit Oost-Kazachstan', een boom van een vent die eind twintig is, worstelen in jaren '50-stijl. Wie van zijn vrienden wil daar nou niet bij zijn?"

TRIGGEREN

De opzet van de Boeremèrt moet er toe leiden dat de bezoekersaantallen weer omhoog gaan. Van der Pol: ,,We verwachten dit jaar wat meer jongeren te triggeren." Smits: ,,Ook omdat bezoekers bij de vier euro entree één consumptie gratis krijgen. En ze doen daarbij ook nog eens mee aan een loterij."

Maar realistisch is het drietal ook. De 'hoogtijdagen' van de Boeremèrt zullen dit jaar niet direct bereikt worden: dat zal een aantal jaren nodig hebben. Saris: ,,Maar het gaat erom dat de mensen die het maken, razend enthousiast worden. Dan gaat dat allemaal vanzelf draaien."

FOTO BOVEN: De Omloop van het Broekegangske is een van de nieuwe activiteiten tijdens de Boeremèrt. Rond de Keefheuvel zal een groep 'wielrenners' die uit de jaren '70 lijken te komen, strijden om een plek op het podium. Uit betrouwbare bron is vernomen dat de gemoederen tussen de coureurs nu al hoog oplopen. (Foto: Peter de Koning).


Gemonde stemt massaal op Femke Klomp

Gemondenaren hebben tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week massaal gestemd op inwoner en CDA'er Femke Klomp. Van de 888 uitgebrachte stemmen ging precies de helft (444) naar de christen-democraten. Klomp kreeg in haar eigen dorp tweehonderd stemmen en komt, mede door de winst van een extra zetel voor haar partij, in de gemeenteraad. Ze is daarmee de enige Gemondse.

Op de verkiezingsuitslag in de gemeente Sint-Michielsgestel werd geen bezwaar meer gemaakt. Daarmee is de Plaatselijke Politieke Alliantie (PPA) definitief de grootste partij geworden in de gemeente met 3.653 stembiljetten. CDA kreeg in totaal 2.447 stemmen.

De opkomst lag in Gemonde met 51,55 procent ruim vijf procent onder het totaal aantal stemmen in de gemeente. Het referendum over de sleepwet leverde in Sint-Michielsgestel 56 procent voor en 44 procent tegenstemmers op. In totaal brachten 11.284 mensen hun stem uit voor de Wiv.