Afbeelding
Foto:

GEMEENTE WIL PLASTIEK VERPLAATSEN NAAR OOSTERPARK

'In Gesprek op Dommeloord houden'

HENK VAN WEERT

Bewoners van Dommeloord en omgeving hebben vol onbegrip gereageerd op de melding van de gemeente Boxtel om het kunstwerk In Gesprek van Marga Brey te verplaatsen naar het Oosterpark. Dat dit zonder overleg gebeurt, is hen een doorn in het oog. En dus zamelen ze handtekeningen in om het bronzen plastiek aan de Lange Loop te behouden. De teller van het aantal steunbetuigingen stond na één dag al op ruim tweehonderd...

In Gesprek is - aanvankelijk tijdelijk - in 2012 op de huidige locatie geplaatst. Voorheen stond het object van de Rotterdamse kunstenares Marga Brey op het plein voor winkelcentrum Oosterhof. Daar werd het in 1982 onthuld bij gelegenheid van de opening van overdekt zwembad Den Haagakker. Het bad werd in 2007 gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. In 2009, bij de bouw van appartementencomplex Princenhof, werd het verplaatst.

ZOEKTOCHT

Joke van Koll woont op Dommeloord, het kunstwerk staat als het ware bij haar 'in de voortuin'. Als voormalig bestuurslid weet ze dat de Kunststichting er destijds bij de gemeente voor pleitte om In Gesprek weg te halen bij Oosterhof. ,,Om te voorkomen dat het kapot zou gaan. Wat schetst mijn verbazing: op een gegeven moment waren de bouwvakkers al bezig, maar het beeld stond er nog. Toen is het alsnog in allerijl weg getakeld."

Van Koll meldt ook dat samen met het gemeentebestuur diverse alternatieve plekken in de directe omgeving van Oosterhof werden onderzocht voor het beeld. ,,Het is zeker niet zo dat het per se bij mij in de buurt zou moeten komen staan. Er was echter overal wel een 'maar'. Tenslotte is ervoor gekozen om het tijdelijk naar de oever van de Dommel te verhuizen", vertelt Van Koll. Het staat aan voetpad Lange Loop, bij de in- en uitstapplaats voor kano's.

Destijds werd ervoor gekozen om de twee robuuste figuren, die met opgetrokken knieën en met de armen om elkaar geslagen, met de rug naar de rivier de Dommel te plaatsen. Als het je kunstwerk van voren bekijkt, past het mooi in het groene landschap, was de gedachte. Maar de meeste passanten zagen het beeld juist van achter. En dus werd het drie jaar geleden 180 graden gedraaid. Van Koll meldde destijds dat dit gebeurde omdat was besloten In Gesprek definitief op Dommeloord te laten staan.

OOSTERPARK

Twee weken geleden stond in de gemeenterubriek in deze krant dat In Gesprek wordt verplaatst naar het Oosterpark, dat wordt omsloten door Oosterhof, Maastrichtsestraat, Dr. De Brouwerlaan en Hendrik Verheeslaan. De gemeente wil het daar op een heuveltje situeren. De bewoners van Dommeloord vinden het jammer dat ze dit uit de krant moesten vernemen en dat er vooraf geen overleg met hen plaatsvond. Verplaatsing vinden ze - om meerdere redenen - geen goed idee.

,,In de vijver van dat parkje staat al Barbus Barbus en een eindje verderop Beeld op Hendrik Verhees, beide van Marten Groen. Wij pleiten ervoor om In Gesprek hier op Dommeloord te houden. De Lange Loop wordt veel gebruikt door wandelaars en fietsers. Het beeld staat hier prima. En kinderen gaan er graag op zitten als het mooi weer is. Waarom zou je nu weer een paar duizend euro kosten maken om het beeld te verplaatsen. Dat geld kan wel beter besteed worden...", vindt Van Koll.

HANDTEKENINGENACTIE

Zondag plaatsen buurtbewoners pamfletten waarmee ze passanten opriepen om hun handtekening te zetten om In Gesprek te laten staan. Dankzij het mooie weer was het druk op de Lange Loop en derhalve waren er ook in een mum van tijd talrijke steunbetuigingen. Bovendien heeft de SP-fractie in de gemeenteraad vragen gesteld aan B. en W. De socialisten willen weten wat de reden is van de verplaatsing en waarom geen overleg met de buurt en de Kunststichting heeft plaatsgevonden. En ook Brabants Centrum vroeg het gemeentebestuur om een reactie.

Een woordvoerster meldt dat Dommeloord altijd een tijdelijke plek was voor het kunstwerk. Volgens haar heeft het wijkorgaan diverse malen gevraagd om het kunstwerk terug te plaatsen bij Oosterhof. Twee jaar geleden zegde de gemeente de samenwerking op met de Kunststichting, die jarenlang het openbaar kunstbezit onder haar hoede nam. De gemeente is weer zelf verantwoordelijk voor onder meer onderhoud van kunstwerken. Het terugplaatsen van In Gesprek in de buurt van winkelcentrum Oosterhof valt daar ook onder. Ondanks dat het op een heel andere plek komt te staan dan voorheen.

FOTO BOVEN: Passanten op wandelpad Lange Loop worden opgeroepen via een handtekening steun te betuigen tegen verplaatsing van het kunstwerk In Gesprek op de achtergrond. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding