Gespreksrondes in dorpen over opsplitsing Haaren

Bij welke gemeente moeten Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel aansluiten? En welke begrenzing moet daarbij worden aangehouden? Die vragen staan centraal tijdens de gespreksrondes die de gemeente Haaren organiseert in de vier dorpen. De bijeenkomst in Esch vindt plaats op dinsdag 10 april.

Op 21 december 2017 besloot de gemeenteraad van Haaren tot opsplitsing van de gemeente; bij voorkeur per 1 januari 2021, maar uiterlijk 1 januari 2022. Om te horen welke gemeenten de dorpen Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel worden toegevoegd en hoe die begrenzing er uit komt te zien, vraagt de gemeente inwoners met voorstellen te komen.

Als startdocument is een 'praatprent' opgesteld: een plattegrond waarbij is uitgegaan van de gemeentegrenzen toen de voormalige gemeenten Esch, Helvoirt, Haaren en Biezenmortel in de jaren negentig werden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Haaren. Bij onlogische situaties is maatwerk toegepast. Het document is te vinden op www.haaren.nl/toekomst en hangt in dorpshuis De Es.

Mensen kunnen reageren op het document door vóór 16 april een e-mail of brief te sturen naar de gemeente Haaren of de gespreksavond op 10 april in dorpshuis De Es bij te wonen. Die gaat om 19.30 uur van start met een presentatie en toelichting op de praatprent. Dit wordt herhaald om 20.30 uur. Ter plaatse geven medewerkers van de gemeente uitleg. Ook noteren ze de reacties van inwoners.


Avond in Esch over drugs en verslaving

Rondom drugs en verslaving heerst een groot taboe. Er wordt niet over gesproken of het gebruik wordt ontkend. Om dit taboe te doorbreken, wordt in dorpshuis De Es op woensdag 18 april vanaf 20.00 uur een informatieavond gehouden waar een ex-verslaafde vertelt hoe alcohol en drugs zijn leven - en dat van zijn familie - kapot dreigden te maken.

De avond is een gezamenlijk initiatief van onder meer de gemeente Haaren, ContourdeTwern, GGD, ouders van Essche kinderen en jongeren en vertegenwoordigers van lokale verenigingen. Mensen worden opgeroepen te komen en te luisteren wat ze voor zichzelf én voor een ander kunnen doen. ,,Verslaving is immers geen individueel, maar een maatschappelijk probleem", aldus de organisatie. De zaal is een kwartier voor aanvang geopend.