Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

BOXTELSE MUSICALPRODUCTIE STEEKT LIJDENSVERHAAL CHRISTUS IN MODERN EN ACTUEEL JASJE OP GEMEENTEWERF

'Jesus Christ' imponeert met industriële rauwheid

LINDA VAN DE WIEL

Ronkende motoren, een gloednieuwe Volvo en snerpende gitaren. Deze vlammende opkomst maakte meteen duidelijk dat de tweede editie van Jesus Christ Superstar een andere insteek had dan haar zeer succesvolle voorganger in 2016. In de tot theaterzaal omgetoverde Boxtelse gemeentewerf brachten 96 'podiumbeesten' tijdens vier opvoeringen een slordige tweeduizend bezoekers in vervoering.

De rockopera zorgde voor een totaal andere beleving door een eigentijdse insteek. Waar de productie in 2016 een christelijk tintje had, kwamen nu hedendaagse vraagstukken duidelijk naar voren. De industriële rauwheid van de bedrijfshal zorgde voor een actueel beeld, evenals de (film)beelden die geprojecteerd werden op de achterwand.

Tijdens deze editie werd ingezoomd op de tegenwoordige multiculturele samenleving. Grace van der Steen was een van de vrouwen die figureerde in het spektakelstuk, dat na de pauze pas echt op stoom kwam. ,,Het was de bedoeling dat de cast een weerspiegeling was van de hedendaagse maatschappij met daarin mensen met verschillende culturele achtergronden. Ik ben lid van het Wereldkoor; daar zingen vrouwen uit heel veel verschillende landen en dus werd onze groep een maand geleden benaderd om deel te nemen."

CHEMIE

Waar de vijf leden van het Wereldkoor pas een maand geleden betrokken raakten bij de rockopera, waren de voorbereidingen voor Jesus Christ Superstar al langere tijd aan de gang. En dat was goed te zien tijdens de uitvoeringen. Tijdens het overgrote deel van de show stonden de 96 castleden in de spotlights en elk van hen bleef voortdurend in zijn of haar rol. Dit gebeurde met verve.

Ook de solisten vervulden hun rol op prima wijze. Er was duidelijk sprake van chemie tussen Charlotte Pennings (Maria Magdalena) en de ijzersterk spelende Jan-Willem Ketelaers die Jezus vol overtuiging vertolkte. Vooral zijn gezongen betoog aan God zorgde voor kippenvel en tranen in de ogen van het enthousiaste publiek. Ketelaers, woonachtig in Oisterwijk: ,,Ik ben altijd wel nerveus voor een show, maar ik voel me goed en zit goed in mijn rol." En dat bleek in alle toonaarden.

HILARISCH

Ook de passie en stem van Pim Lavaleije – Judas - gingen door merg en been en zorgden voor een muzikale verrassing. Sjef Kuipers, die tijdens de vorige editie van Jesus Christ Superstar de rol van de verrader van Jezus op zich nam, kroop dit keer in de rol van hogepriester Annas en zong zijn liederen zuiver. Mariëlle Geelen interpreteerde op eigen, hilarische wijze en met speels gemak de rol van de cynische koning(in) Herodes

INTENSITEIT

De speciale effecten - met onder meer beelden van rampen en oorlogen - droegen duidelijk bij aan de intensiteit van de rockopera. Bezoeker en fan Harry van der Meijden beaamde dit: ,,De projecties op de wand waren prachtig. Ik ben een groot fan van het verhaal. Ik kijk de film elk jaar rond de paasdagen, wanneer hij op televisie komt. De vorige editie was al heel mooi en zorgde ervoor dat ik dit jaar twee keer ga. En ik vind het weer fantastisch." Van der Meijden was niet de enige. De cast, de uitstekend spelende band en alle andere vrijwilligers kregen na afloop dan ook een langdurige staande ovatie…

OP DE FOTO'S: Jesus Christ Superstar was opnieuw een daverend succes. Na een generale repetitie op donderdag werd de Boxtelse productie drie dagen opgevoerd in de gemeentewerf aan de Mijlstraat in Boxtel. Gekozen werd de voorstelling in een modern jasje te steken, inclusief moderne kleding en indrukwekkende actuele beelden van rampen en oorlogen op de achtergrond. Pim Lavaleije (linksboven) kroop in de rol van Judas, terwijl Jan-Willem Ketelaers (rechtsboven en -onder) Jezus speelde. In totaal bestond Jesus Christ Superstar uit 96 acteurs en vele vrijwilligers. Zij ontvingen na afloop van iedere voorstelling een staande ovatie van het publiek. (Foto's: Hans van Doorn).

Afbeelding
Afbeelding