Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

INTRIGERENDE VOORSTELLINGEN VAN START OP LADONK

Boxtheater is klaar voor het publiek

PÅL JANSEN

Het is donker in de loods. Op één bureau schijnt een lamp waar een stuk of twintig flessen whiskey op staan. Daarachter een man, strak in het pak. 'Nick' heet hij. De jaren '50-radio staat aan. Een toespraak van een Spaans-sprekende regeringsleider galmt door de kille, industriële omgeving. Hij schakelt de zender over op klassieke muziek, luistert even, neemt een neut van zijn glas whiskey en pakt daarna de telefoon op. ,,Stuur 'm maar naar binnen", zegt Nick kil.

Dit is het begin van een van de drie voorstellingen die Boxtheater opvoert onder de verzameltitel 'Vals'. Dinsdagavond was de generale repetitie maar morgen, vrijdag 30 maart gaan de uitvoeringen in première. Het publiek legt daarbij wandelingen af naar de verschillende locaties, die pas kenbaar worden gemaakt op de toneelavond zelf.

LUGUBERE LOODS

Het stuk genaamd 'Om het af te leren' met Nick in de hoofdrol, gespeeld door Maarten Melis, vindt plaats in de achterkamertjes van overheden, waar het grote publiek soms een glimp van opvangt, maar die grotendeels in nevelen gehuld blijven. Regisseur Geert Niland: ,,Dit zijn de dingen die vandaag de dag nog steeds plaatsvinden en ik vind het belangrijk om die totalitaire regimes te verbeelden. Extreme houdingen, polarisatie: het komt allemaal terug in de voorstelling." Acteur Melis: ,,Eigenlijk staat deze rol erg ver van mij af als persoon. Maar juist omdat het nu nog steeds relevant is, kon ik me in de situatie verplaatsen."

Het optreden in de lugubere loods duurt iets langer dan een halfuur, net als de overige uitvoeringen. Het zijn geen komische of romantische verhandelingen die de acteurs op de planken brengen. Of ze zijn zwartgallig bedoeld, wat het geval is tijdens de 'Weg naar Tar'. Sis is een van de hoofdrolspelers, vertolkt door Karin Nievelstein: ,,We hebben heel veel gelachen. Het is zo'n gek stuk!" Tijn Zweegers, die Fando speelt, vult aan: ,,Misschien kun je er enigszins komisch tegenaan kijken, maar dan heb je wel erg zwarte humor."

'HET KLOPT NIET'

Niet om het stuk zelf, maar om de incongruenties in deze voorstelling lagen de acteurs in een deuk. Zweegers: ,,Wat je zegt, klopt helemaal niet met hoe je kijkt of doet. Vergelijk het bijvoorbeeld met iemand die iets gaat drinken met je en aan het einde zegt: 'Dat moeten we nog eens doen.' En dan zeg je: 'Ja, leuk gezellig'. Maar je denkt: geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt."

Het interessante en absurdistische schouwspel past helemaal in het straatje van regisseur Rick Hooiberg: ,,De tekst sprak me meteen aan. Ik hoop dat mensen hier straks weggaan met het idee: ik weet niet waar ik naar gekeken heb, maar vermakelijk was het zeker."

MASOCHISTISCH

Over de inhoud kan nog niet te veel verklapt worden. Wel wilde Hooiberg alvast meegeven dat het draait om 'omgaan met de gegeven omstandigheden en het beter willen hebben dan een ander'. ,,Met een masochistisch stel centraal."

Naast zwartgallige humor en duistere achterkamertjes komen de bezoekers ook in een iets luchtigere setting. Althans, op voorhand lijkt het te gaan om zware intellectuele kost: Robert Brusée die 'de schrijver' speelt en Linda Brands die in de rol kruipt van 'de actrice' bespreken de Romeinse filosoof Lucius Seneca en keizer Caligula. ,,De tekst las als een soort poetry-slam", vertelt regisseur Lucas Kastelijn. ,,Het is een heel recent stuk dat geschreven is door Frank Siera (1989, toneelschrijver uit Katwijk - red.)."

De acteurs bespreken de historie levendig en slaan daarbij allerlei zijpaden. ,,De manier waarop het verteld wordt, is heel ritmisch. Dat ze uiteindelijk toch de rode draad weten over te brengen, is een prestatie van de acteurs", erkent Kastelijn.

VEELZIJDIG

Drie locaties en drie voorstellingen betekenen ook drie speelgroepen. ,,Ik heb niets gezien van de repetities van de andere spelers. Voor mij is dit de eerste keer dat ik ze dit zie uitvoeren", erkent Joan van Houtum tijdens de generale repetitie. ,,Maar we hebben er natuurlijk wel over gesproken en samen een biertje gepakt."

Voor de acteurs was het niet alleen ontdekken wat hun collega-spelers op de planken brachten, het was ook spannend voor het complete ensemble hoe iedereen 'uit Jesus Christ Superstar' was gekomen. Bijna de helft van de groep deed hier namelijk ook aan mee.

Tijdens de laatste repetitie echter was daar niets van te merken, ondanks de grote diversiteit aan speelstijlen en vele teksten. De acteurs zijn er klaar voor.

'Vals' van Boxtheater gaat morgen om 20.00 uur in première. Verzamelplaats voor het publiek is kringloopwinkel Het Goed aan de Industrieweg 6. Voorstellingen voor 31 maart, 6, 7 en 13 april zijn inmiddels uitverkocht. Kaarten voor 14, 19 en 20 april zijn nog verkrijgbaar via www.boxtheater.nl.

FOTO BOVEN GROOT: Een van de drie stukken die tijdens BOXtheater te zien zijn is 'Op weg naar Tar'. Sis (links, Karin Nievelstein) en Fando (rechts, Tijn Zweegers) boden als masochistisch stel het publiek een absurdistisch schouwspel.

FOTO BOVEN KLEIN: Nick (links, Maarten Melis) staat tijdens 'Om het af te leren' symbool voor 'het totalitaire regime'. (Foto's: Hans van Doorn).


ArcheoHotspot
houdt veldloop
over akkers

ArcheoHotspot Boxtel houdt zaterdag 7 april een veldloop over Boxtelse akkers. Doel van de wandeltocht? Het vinden van historische vondsten, zoals scherven en pijpenkopjes.

Alle vondsten van de deelnemers worden op een later tijdstip gedetermineerd en eventueel bewaard. Wie kans wil maken om historisch materiaal te ontdekken, doet er goed aan om op 7 april om 10.00 uur bij het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg te zijn. De veldloop gaat altijd door, ook onder slechte weersomstandigheden. De organisatie roept daarom op om passende kledij te dragen. Meer informatie over de activiteit is verkrijgbaar via e-mail: archeo@heemkundeboxtel.nl.

De Rots

VRIJDAG 30 MAART

Biljarten        13.00

DINSDAG 3 APRIL

Gym AVO        09.30

Koffieochtend ZorgSamenBuurt        10.00

Biljarten        13.00

AVO spel        13.30

WOENSDAG 4 APRIL

Knutselen AVO        09.30

Biljarten        13.00

Naailes SUB        13.00

Fotoclub Boxtel        13.00

Spelletjes AVO        13.30

Country dansen        18.30

Bridgeclub De Rots        19.00

DONDERDAG 5 APRIL

Spelletjes AVO        09.30

Biljarten        13.00

Spelletjes AVO        13.00

Quilten        13.30

Afbeelding