Afbeelding
Foto: Peter de Koning

INWONERS BOXTEL EN LIEMPDE ACTIEF OP LANDELIJKE OPSCHOONDAG

Buurtbewoners verleiden met bezems

PETER DE KONING & ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Mensen in gele hesjes die met prikkers en/of knijpers zwerfvuil opruimden. In Boxtel en Liempde waren zij afgelopen weekeinde in groten getale te zien. Dat had alles te maken met de landelijke opschoondag. Zo gingen medewerkers van welzijnsorganisatie ContourdeTwern zaterdag langs de deuren in de Sint-Willibrordstraat om inwoners te bewegen hun buurt schoon te houden. Leerlingen van De Spelelier waren een dag eerder al aan de slag, op het schoolplein én in de wijk.

,,Mag ik u verleiden vandaag een handje mee te helpen?" Gewapend met bezems, tuinhandschoenen en veger en blik belden opbouwwerkers Karin van Ditmars, Claudia Pinxt en Kim van Zandbeek van ContourdeTwern aan bij bewoners van de Sint-Willibrordstraat. De welzijnsorganisatie is vorig jaar gestart met huiskamergesprekken om van de bewoners te horen wat er leeft en wat er gedaan kan worden om de straat te verbeteren. ,,Uiteindelijk willen we kleur geven aan de Sint-Willibrordstraat. Dat kan op allerlei manieren. Zo bleken veel mensen zich te ergeren aan zwerfvuil en onkruid. Om hier iets aan te doen, hebben we een actie op poten gezet", aldus Van Zandbeek en Van Hal.

Zo kreeg iedere bewoner tijdens de landelijke opschoondag een bezem of ander tuingereedschap als stimulans om de buurt schoon te houden. Mensen werd gevraagd meteen een handje te helpen. ,,Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat ze zélf actief worden. Zo zou het mooi zijn als er een ploegje ontstaat dat regelmatig de straat schoonhoudt. En dit zorgt weer voor contact tussen buurtbewoners."

Hoewel de meeste mensen aangaven een druk weekend te hebben, waren er ook buurtbewoners die de handen meteen uit de mouwen staken. Mireille van der Plas nam met een groepje een brandgang onder handen die volstond met onkruid. ,,Goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen", lachte ze. ,,Dit is een prima initiatief. Zelf houd ik mijn oprit en brandgang bij. Dat zou overal moeten. En misschien zet deze actie daartoe aan."

De Spelelier

Op basisschool De Spelelier startte landelijke opschoondag vrijdagochtend met een korte voorstelling in de aula. Juf Hélène Langenhuijsen gooide zomaar een bananenschil op het podium. De kinderen grepen direct in: juf werd streng gecorrigeerd, kreeg een hesje aan en werd benoemd tot Supporter van Schoon. Er volgde een lied met drumgeluiden uit kliko's en wethouder Herman van Wanrooij sprak de kinderen kort toe: ,,Heel fijn dat jullie helpen om Boxtel netjes te maken. Een schone buurt is extra fijn om in te spelen. Doe wel je hesje aan en kijk goed uit, zwerfvuil opruimen moet veilig gebeuren."

De kleuters gingen aan de slag op de eigen speelplaats. De oudere groepen trokken in teams de wijk in om allerlei plekken te bevrijden van rondzwervend vuilnis. Dankbaar werk, zo bleek al snel. De afvalzakken vulden zich vlot.

FOTO BOVEN: Leerlingen van De Spelelier trokken vrijdagochtend de wijk Oost in om zwerfvuil te ruimen. (Foto's: Peter de Koning).

FOTO LINKS: Milan Bronkhorst ontving zaterdag tuingereedschap van Kim van Zandbeek van ContourdeTwern. De welzijnsorganisatie riep inwoners van de Sint-Willibrordstraat op de strijd aan te gaan tegen zwerfvuil.

Afbeelding