Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

INITIATIEF GESTART OM HOUT DUURZAAM TE GEBRUIKEN IN DE REGIO

Kaalslag onder populieren langs A2

RENS VAN DEN ELSEN

Wie via de rijksweg A2 van Boxtel naar Best rijdt, herkent ze direct: de laan van populieren die het landschap markeren. Ze verdwijnen echter, tijdelijk, uit het landschap. De bomen worden gekapt vanwege de slechte conditie waarin zij verkeren. Daarom is het platform 'Wij houden jullie hier' gestart dat het neergehaalde hout duurzaam wil gaan gebruiken in de regio. Rijkswaterstaat reageerde hierop enthousiast en heeft de deze week gekapte populieren voor het initiatief beschikbaar gesteld.

Job Wittens is één van de initiatiefnemers van het platform. Hij wil hiermee voorkomen dat het hout van de populieren op de internationale markt wordt gedumpt. ,,Normaal gaat het naar landen als India en China waar ze er lucifers van maken. Met het oog op de populariteit van de circulaire economie (waarbij producten worden hergebruikt - red.) leek het ons logischer om de bomen hier in Brabant een andere bestemming te geven. Het hout is namelijk prima te gebruiken als wand- of gevelbekleding, in dakbeschot en plafonds", vertelt Wittens.

OPROEP

In samenwerking met nationaal landschap Het Groene Woud en enkele ondernemers uit deze regio is Wittens het platform gestart. Via de website www.wijhoudenjulliehier.nl worden architecten, bouwbedrijven, woningcorporaties en ondernemers in de houtindustrie opgeroepen om projecten aan te melden waarvoor het populierenhout gebruikt kan worden. Op dit moment wordt het project door ruim negentien organisatie ondersteund en hebben vijf bouwkundigen zich gemeld met concrete bouwplannen. Wittens: ,,Daar gaan we binnenkort mee in gesprek om te kijken in hoeverre ze het hout in het project kunnen werken. Daarnaast dagen we ook ondernemers uit Boxtel en omgeving uit om hun ideeën en houtbehoefte bij ons te melden. Ik zie bijvoorbeeld wel een samenwerking met het toekomstige biomassaplein op Vorst B. Want hoe sterker we uiteindelijk staan, hoe sneller we ons idee voor elkaar krijgen. We merken nu al dat er partijen bij elkaar komen die vroeger nooit samen zouden werken. Denk bijvoorbeeld aan houtverwerkingsbedrijven en het IVN." Op een interactieve kaart op de website worden alle bouwinitiatieven (en houtbehoefte) bijgehouden om de vertaalslag te maken naar de te vellen bomen.

KLOMPEN

De populieren, aan beide zijden van de rijksweg, stammen uit 1994 en vormen een verwijzing naar de ambacht van het klompen maken in de regio; het hout van de boomsoort werd veel gebruikt voor het houten schoeisel.

Inspectie door aannemer Via Optimem heeft uitgewezen dat de conditie van de A2-peppels achteruit gaat. De bomen zijn in veel gevallen ondiep geworteld en kwetsbaar en vormen een bedreiging voor weggebruikers en recreanten in natuurgebied Het Groene Woud. De storm van januari wees dat al uit, toen vielen al diverse populieren om door de harde wind. Om de veiligheid te kunnen garanderen worden ze nu gekapt. De zwakste bomen zijn daarbij als eerste geveld. In het vierde kwartaal van dit jaar volgt de kap van de resterende circa 1.700 bomen. Hiervoor wordt er in beide richtingen één rijstrook aan de A2 gesloten voor het verkeer. De exacte data hiervoor zijn nog niet bekend.

HERPLANT

Rijkswaterstaat gaat komende periode met gemeenten Boxtel en Best en diverse natuur- en belangenorganisaties in gesprek over de herplant van bomen die passen in het landschap en het gebruik van het gekapte populierenhout.

Voor Wittens geeft het nog voldoende tijd om te onderzoeken waar het hout in Brabant allemaal naartoe kan: ,,Als we weten dat er vraag is, en weten in welke maat het hout gezaagd zou moeten worden, kunnen we Rijkswaterstaat benaderen met de vraag om het aan ons te verkopen. De partners binnen het platform zorgen dan voor de verwerking en levering op maat."

Wittens beschouwt het online platform als een pilot. Mocht er voldoende vraag zijn naar het populierenhout uit Het Groene Woud, dan is het zomaar denkbaar dat ook de dit najaar te kappen 1.700 bomen later terug te vinden zijn in de Nederlandse huizen, bedrijven en instellingen.

FOTO BOVEN: Nadat de boom is gekapt, wordt hij aan de overkant van de ventweg (Bestseweg) langs de A2 gedumpt en verder vervoerd naar een opslagplaats aan de Steegstraat. (Foto: Albert Stolwijk).

SHOPEVENT, CATWALKS EN KINDERSPELLEN

Modeweekend luidt het voorjaar in

Modeshows op de Markt op drie tijdstippen, kinderactiviteiten, een heus Shopevent, muziekoptredens én de laatste koopjes bij de winkels: het Boxtelse centrum stond afgelopen weekeinde in het teken van mode. Samen met de Palmpaasoptocht beleefde Boxtel een mooie start van het voorjaar...

Tientallen vriendinnen, moeders, dochters, zussen en collega's genoten zaterdag in het centrum van de zesde editie van het dagvullende Shopevent. Modezaken en horecagelegenheden in het Boxtelse centrum verbinden zich al enkele jaren aan de dag waar shoppen, workshops, beauty, eten en drinken centraal staan. Doel van het evenement is te laten zien dat er in Boxtel veel te beleven valt en genoeg te vinden is.

Dat was een dag later niet anders. Op een grote catwalk, midden op de Markt, toonden modellen de laatste voorjaarscollectie van Boxtelse kledingwinkels.

Het publiek keek met name vanaf het terras toe, genietend van een drankje, zonnestralen en de gitaarklanken van een wandelende singer-songwriter. Dankzij het uitbundige lenteweer was het er goed toeven. Kinderen konden zich ondertussen vermaken in de ballenbak op de Markt of zich laten schminken. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding