Afbeelding
Foto: Ad Kuppens

Esch bereidt zich voor op 53e Bierpompfeest

Nieuwe inwoners welkom heten in Esch met het Bierpompfeest: in 1965 werd gestart met deze traditie. Nu, 53 jaar later, is het evenement nog net zo springlevend. Op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei, worden weer diverse activiteiten georganiseerd op en rond het Marktplein.

Mensen die recent in Esch zijn komen wonen, worden uitgenodigd voor een lunch in dorpshuis De Es. Na afloop worden ze welkom geheten in het dorp door onder meer burgemeester Jeannette Zwijnenburg, het Sint-Willebrordusgilde en biertapper Gerrie van der Mee. Vervolgens start de markt waar verenigingen en bedrijven uit Esch en omstreken zich presenteren. SaabXL, De Knoestjes, Floyd en Sara, Ingrid de Witte, The Black Hawks en dansschool Joy verzorgen optredens.

Na afloop van de markt start vanaf 18.00 uur een feestavond op het Marktplein met coverband Blush. De jeugdcommissie van Essche Boys, Lian Konings, Soep D'Ing en Ons Café zorgen voor de inwendige mens.

Bedrijven en verenigingen die een marktkraam willen reserveren, kunnen zich melden via e-mail: info@deesschebierpomp.nl. De enige voorwaarde voor niet-Essche verenigingen is dat ze niet dezelfde activiteiten mogen aanbieden als een lokale club die ook op de markt staat. Voor verenigingen worden kramen gratis beschikbaar gesteld, aan bedrijven wordt een kleine vergoeding gevraagd.


Kasteel Nemerlaer

Voor het tweede jaar wordt de droomtuin achter Kasteel Nemerlaer in Haaren vanaf eind april wekelijks op zondag opengesteld voor het publiek. Op de plek wordt voornamelijk kunstobjecten van dieren tentoongesteld. De organisatie is nog op zoek naar enkele beeldende artiesten die dierenkunst creëren. Zij kunnen zich melden via e-mailadres carolevos@gmail.com.

Lennisheuvel

Rommelmarkt Mijlstraat

Zondag 15 april houdt buurtvereniging De Mijlpaal van 10.00 tot 13.00 uur haar jaarlijkse rommelmarkt aan de Mijlstraat in Lennisheuvel. Dorpsbewoners bieden een grote verscheidenheid aan gebruikte goederen te koop aan. De Mijlstraat is die dag de kruising Lennisheuvel en de Armehoefstraat gedeeltelijk afgesloten.


Bever duikt op in Gemonde

,,Dit spoor wijst overduidelijk op een bever." Het enthousiasme van natuurliefhebber Ad Kuppens was groot toen hij door een buurtgenoot werd gewezen op een 'aangeknaagde' boom in het buitengebied van Gemonde.

Al tientallen jaren struint Kuppens samen met Martien Bressers door de natuur, op zoek naar interessante taferelen. ,,Sinds we hoorden over de bever, zijn Martien en ik al regelmatig in de stille avonduren gaan kijken op de plek waar de boom staat. We hebben de bomenrooier echter nog niet op heterdaad kunnen betrappen", vertelt Kuppens. Zover hij weet, is dit de eerste 'beverwaarneming' in Gemonde.

Waar de bever vroeger in een groot deel van Nederland voorkwam, stierf hij in de negentiende eeuw uit. Eind jaren tachtig werd gestart met het uitzetten van de knaagdieren. Zo werden in de periode 1988-1992 een aantal families losgelaten in de Biesbosch en in 1994 in de Gelderse Poort. Het aantal waarnemingen in Nederland stijgt. Ook in Gemonde is het dier dus opgedoken. Kuppens: ,,Als Gemondenaar lijkt het me zeer begrijpelijk dat het dier voor deze mooie omgeving heeft gekozen..." (Foto: Ad Kuppens).