Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VIERDAAGS PROGRAMMA TIJDENS BOXTELS ORANJE FESTIVAL

Koningsdagfeesten om van te smullen...

HENK VAN WEERT

De vorig jaar ingezette vernieuwing van Boxtels Oranje Festival wordt dit jaar doorgezet. Kingsnight Fissa beleeft op donderdagavond 26 april zijn tweede editie. De kinderfestiviteiten op Koningsdag, vrijdag 27 april krijgen een geheel nieuwe en meer eigentijdse invulling en ook het aansluitende weekeinde zijn er volop activiteiten. De tent die vorig jaar op de Markt werd opgebouwd komt in een groter formaat terug. ,,Allemaal met dank aan de enthousiaste samenwerking tussen de deelnemende partijen", meldt evenementenstichting Boxtel Vooruit.

Voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit blikte deze week met bestuurslid Ludy Meister, verantwoordelijk voor de Boxtelse Oranjefeesten, vooruit op de diverse programmaonderdelen. Die worden opgezet met het gemeentebestuur, centrummanagement, de winkeliers, horeca en Brabants Centrum. Vorig jaar werd voor een deels vernieuwde invulling van de festiviteiten gekozen met als doel de festiviteiten op en rond Koningsdag naar een hoger plan te tillen.

,,En die opzet is geslaagd. Daar zijn alle partijen het roerend over eens. Eind oktober vorig jaar werd tussen de partijen al een 'herenakkoord' gesloten voor het programma op Koningsdag zelf en Kingsnight Fissa op de avond ervoor. Allen stemden ermee in om de ingeslagen weg voort te zetten", vertelt Ketelaars.

Het programma op 27 april start met sporttoernooien bij voetbalclub ODC en hockeyvereniging MEP. De ontvangst van de gedecoreerden (rond het middaguur) wijzigt niet, en dat geldt ook voor het avondprogramma waar bezoekers zich onder aanvoering van Kees Berkelmans vocaal laten horen in Boxtel Zingt Mee. Brabants Centrum brengt daarvoor weer een meezingkrant met songteksten uit. Het kinderprogramma in de middag ondergaat wél een flinke verandering; over de precieze invulling is binnenkort in deze krant meer te lezen.

LANG FEESTWEEKEINDE

Snel nadat het programma in hoofdlijnen rond was, kwam met name vanuit de centrumondernemers de vraag wat te doen met het aansluitende weekeinde. En daarover is inmiddels ook duidelijkheid. ,,De invulling van de zondag lag voor de hand: dan vindt de traditionele Oranjebraderie en de vrijmarkt voor de jeugd plaats", geeft Meister aan.

De zaterdag staat overdag in het teken van de vernieuwingen in het centrum. De passage onder het gemeentehuis, die naar het nieuwe parkeerterrein tussen de Dr. Van Helvoortstraat en de Rechterstraat leidt, wordt officieel geopend door het college van B. en W.

Maar ook kinderen, voor wie die dag de Markt wordt omgetoverd tot een speelparadijs met uiteenlopende springkussens en andere attracties, krijgen daarbij een rol. Zij mogen exposeren in de kunstvitrines van de onderdoorgang. ,,De Markt wordt later dit jaar opgebroken. De jeugd mag op Koningsdag alvast klinkers gaan beschilderen en die krijgen een mooi plekje in de onderdoorgang tussen het gemeentehuis en modezaak Uniek", vertelt Meister.

,,En ik verwacht dat reus Jas de Keistamper die dag ook wel een kijkje komt nemen. Uiteraard is die op Koningsdag van de partij tijdens de ontvangst van de gedecoreerden. Maar een dag later zal hij toch zeker het nieuwe straatwerk rondom het raadhuis willen inspecteren, zo verwachten we", knipoogt voorzitter Ketelaars van Boxtel Vooruit. Op zaterdagavond verzorgt de coverband Tilt van Boxtelaar Frenk de Wert een optreden.

KORTE LIJNTJES

Het tweetal prijst zich gelukkig met de wijze waarop de diverse partijen momenteel samenwerken voor de festiviteiten. ,,Er zijn duidelijke en korte lijntjes en mensen weten wat ze aan elkaar hebben. In het gemeentehuis wordt praktisch en snel gehandeld als het gaat over de benodigde vergunningen en materialen", zegt Ketelaars. Meister knikt instemmend: ,,De kasteleins nemen hun verantwoordelijkheid en datzelfde geldt voor de winkeliers en het centrummanagement. En daarnaast hebben we goede contacten met politie en brandweer. Het is prettig om op deze wijze in gezamenlijkheid een feest voor heel Boxtel te organiseren."

Ketelaars sluit af: ,,De voorbereidingen zijn wat je noemt een toonbeeld van het motto dat het gemeentebestuur uitdraagt: Meewerkend Boxtel. Dat thema komt zeker nog niet overal goed uit de verf, maar wél als het gaat om Boxtels Oranje Festival."

FOTO BOVEN: De eerste editie van Boxtels Oranje Festival werd vorig jaar afgetrapt met het nieuwe evenement Kingsnight Fissa. Daar trad onder meer rapper JeBroer op. Het muziekfeest op de Markt wordt opnieuw georganiseerd door Jordy van den Boer. Deze keer heeft hij onder meer deejay Paul Elstak en de volkszangers Wesley Klein en Kafke gecontracteerd. (Archieffoto: Peter de Koning).


De Walnoot

VRIJDAG 30 MAART
Vrij biljarten         13.00
DINSDAG 3 APRIL
Koning Willem I College         08.00
Biljarten Ursulanen         09.00
Lezing KVG         09.00
Koffie-inloop         10.00
Biljart KBO         13.00
Kienen KBO         13.00
Bridgeclub Revanche         19.30
EHBO         19.30
WOENSDAG 4 APRIL
Koning Willem I College         08.00
Biljarten Ursulanen         09.00
Gym         09.00
Wandelclub         10.30
Yoga         10.30
Taalcursus Sagenn         13.00
Kienen IVV         13.30
Lavendel         19.30
Bridgecursus Revanche         19.30
DONDERDAG 5 APRIL
Koning Willem I College         08.00
Biljarten Ursulanen         09.00
Biljart         13.00
Bridgeclub KBO         13.00
Bridgeclub Revanche         13.00
Stoppen met roken         19.00
KBO nieuwe leden         19.30
Kienen Aquavaria         20.00


Pasen Kinderboerderij

Op Eerste Paasdag, zondag 1 april, kan de jeugd vanaf 14.00 uur paaseieren zoeken in en rond de Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel. Aansluitend kunnen kinderen de biggetjes, lammetjes en het pasgeboren kalf bewonderen.

Boxtel

Paaseieren in B-Town

Jongeren van 12 tot en met 27 jaar kunnen morgen, vrijdag 30 maart vanaf 20.00 uur bij jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat in Boxtel op zoek naar paaseieren. Deelname is gratis. Tevens is het deze avond mogelijk tot 22.00 uur te komen kletsen, muziek te luisteren of een spelletje te spelen tijdens Plug&Play.

Paaseieren Geitenwei

In de Geitenwei in de wijk Selissenwal liggen Tweede Paasdag, maandag 2 april, paaseieren verstopt. Kinderen in de leeftijd tot 8 jaar kunnen vanaf 10.00 uur op zoek gaan over een uitgezet parcours. Deze keer zijn er ook gouden en zilveren eieren verstopt waarmee een prijsje gewonnen kan worden. Tevens is de paashaas aanwezig die traktaties bij zich heeft. Vanaf 12.00 uur kan de jeugd zich vermaken in de knutselruimte.

Speelgoedbeurs

In gemeenschapshuis De Rots is op woensdag 11 april een kinderkleding- en speelgoedbeurs. In ruim vijftig kramen worden spullen aangeboden voor een tweede leven. De beurs gaat om 20.00 uur open en duurt tot 21.30 uur. De entree bedraagt 1,50 euro.