Brede Scholen overlegt puike cijfers over 2017

Brede Scholen Boxtel (BSB) maakte onlangs de jaarcijfers bekend en kan puike cijfers overleggen. Met name sport loopt als een trein. Maar er staan de komende jaren nog uitdagingen op de rol. Nog niet bij alle scholen is het muziekonderwijs geland en de leerlijn ICT & Techniek die in 2017 uitgewerkt moest worden, is blijven liggen.

Alle gymlessen worden verzorgd door stagiaires van de BSB, er vonden 210 na- en tussentijdse schoolactiviteiten op het gebied van sport plaats en dertig incidentele evenementen en sportactiviteiten bij sportclubs als ODC en MEP. Bovendien waren er vier evenementen die een maand of langer duurden, zes incidentele activiteiten en twaalf langlopende sportprojecten. Zoals het sporten voor jongeren tijdens de Ramadan-periode, eenmalige activiteiten omtrent gezondheid en beweging, het sportieve schoolpleinprogramma Plein Actief (hele jaar) bij basisscholen De Beemden, Sint-Theresia en Molenwijk en kickbokslessen (hele jaar).

Een minder langlopend karakter hadden de culturele projecten van de BSB. Zoals eenmalige bezoeken aan kerken, moskeeën en musea. Ook werd er thematisch aandacht geschonken aan bepaalde onderwerpen. Zo kregen de bovenbouwklassen van de De Oversteek, Angelaschool, De Hobbendonken en De Beemden de Mediakoffer met lesmateriaal over het omgaan met media. En basisschool De Spelelier stond tijdens de Designweek een week lang in het teken van programmeren en techniek.

Van alle 55 projecten op het gebied van cultuur- en muziekeducatie, hadden er achttien betrekking op de docenten zelf. Zo gaf docent Harry Hendriks ukelele-lessen op de HUB, De Hobbendonken, De Beemden en De Oversteek en kreeg een groepje docenten van sbo De Maremak, De Spelelier en Molenwijk tijdens twee bijeenkomsten meer te weten over erfgoed in Brabant.

Voor alle scholen zijn culturele activiteiten georganiseerd (zowel voor leerkrachten als leerlingen), op het gebied van muziekeducatie organiseerde BSB voor negen van de twaalf scholen iets. Meer daarover is elders op deze pagina te lezen.

Wat in 2017 niet van de grond kwam, was de leerlijn ICT & Techniek. Directeur Ghislaine de Brouwer: ,,In die leerlijn verwerken we ook duurzaamheid. Dus het valt ook onder natuur- en milieu-educatie, waarvan nog onduidelijk is hoe de gemeente Boxtel die financiering gaat regelen. Bovendien ontstond de vertraging ook door onrust rondom de muziekopleidingen."