SAMENWERKING '95 WINT DIK IN ESCH

Oppositie wint in Haaren

CARRY DIRKX

Het was een spannende verkiezingsavond in het gemeentehuis van Haaren, want het aantal stemmers op Samenwerking '95, het CDA en Progressief '96 lag dichtbij elkaar. Pas toen de cijfers van het laatste stembureau binnen waren, was duidelijk dat Progressief '96 de winnaar was. De oppositiepartij veroverde vijf zetels; één erbij. Samenwerking '95 was in Esch met afstand de grootste en levert ook twee Essche raadsleden: Peter den Ouden keert terug; Christien van Schijndel werd met voorkeursstemmen gekozen.

Nadat de uitslagen van Biezenmortel, één van de twee stembureaus uit Haaren en één van de twee stembureau's uit Helvoirt binnen waren, stond Progressief '96 bovenaan. Helemaal zeker was de partij echter nog niet van de winst 'want de uitslag van Esch moet nog komen', klonk het vanuit de kant van de progressieven. Een terechte twijfel, want Samenwerking '95 behaalde in Esch een overweldigend aantal stemmen: 728. Bijna zeshonderd stemmen meer dan de tweede partij in het dorp, Progressief '96. De VVD kreeg 110 stemmen in Esch en het CDA 58.

Voorkeursstemmen

Ondanks de vele stemmen uit Esch, was Samenwerking '95 de grootste verliezer. De coalitiepartij van wethouder Johan

van den Brand verloor twee zetels en heeft er nu vier. En is daarmee niet meer de grootste partij. ,,We hadden gehoopt op vijf zetels", reageerde Van den Brand. ,,En ik had het karwei in Haaren graag afgemaakt." Hij was blij met de grote steun uit Esch. ,,Misschien moet ik er maar gaan wonen", grapte hij.

De campagne van Christien van Schijndel, waarin ze Esschenaren opriep om op Esschenaren te stemmen, heeft zijn vruchten afgeworpen. Ze werd met 324 voorkeursstemmen in de raad gekozen. ,,Ik ben heel blij. Esch heeft ook echt voor Esch gestemd", zei ze. Ook Peter den Ouden, nummer twee van Samenwerking '95 kreeg veel (Essche) stemmen; 361.

INITIATIEF

Carine Blom, lijsttrekker van oppossitiepartij Progressief '96, was opgetogen, en keek meteen vooruit. ,,Spannend. Nu gaat het spel beginnen. Er is veel te doen. Ik heb er zin in." Als grootste partij neemt Progressief'96 het initiatief tot onderhandelen over een nieuwe coalitie.

Ook het CDA, eveneens oppossitiepartij, won een zetel en heeft er nu vier. Lijsttrekker Ans Beijens was 'goed tevreden'. ,,Maar ik was graag de tweede partij van Haaren geworden." Coalitiepartij VVD verloor kiezers, maar behield de twee zetels. Die tweede zetel gaat ook naar een Esschenaar: Peter Stark.

PPA WINT IN SINT-MICHIELSGESTEL

Gemondse in de raad

RENS VAN DEN ELSEN

Het CDA is in Gemonde de grote winnaar geworden. Met 447 stemmen steekt de partij met kop en schouders boven de andere deelnemende partijen in het dorp uit. In totaal behaalden de christen-democraten in de gehele gemeente Sint-Michielsgestel vier zetels, waar ze er in 2014 nog drie hadden. Daardoor komt er een Gemondse in de raad in de persoon van de 36-jarige Femke Klomp. De Plaatselijke Politieke Alliantie (PPA) is wederom de grootste in de gemeente. Die klimt van zes naar zeven zetels.

PPA-lijsttrekker en wethouder Ed Mathijssen is met de winst wederom de kartrekker om de onderhandelingen in te gaan voor de te vormen coalitie. De partij won vier jaar geleden al flink en wist het vertrouwen van de kiezer vast te houden. In totaal werd er 3.649 keer op de lokale partij gestemd.

Op de tweede plek staat het CDA met 2.445 stemmen. DorpsGoed is de derde grootste partij in Sint-Michielsgestel geworden. Zij behaalde 1.687 stemmen en zakt terug van vier naar drie zetels. De Gestelse Coalitie heeft met 1.449 stemmen twee zetels gehaald. In 2014 waren dat er nog vier. VVD kreeg 996 stemmen en steeg daarmee van één naar twee zetels in de gemeenteraad. D66 heeft ook een zetel verloren en blijft met 935 stemmen steken op één plek. PvdA kreeg 733 stemmen en behoudt haar de zetel in de raad behouden. GroenLinks wist als nieuwe partij in Sint-Michielsgestel één zetel binnen te halen met 854 stemmen.

OPKOMST

De opkomst in Gemonde lag met 51,5 procent iets lager dan die van de gehele gemeente; 56,5 procent. Daarmee ligt het Gestelse opkomstpercentage iets hoger dan vier jaar geleden, toen was dat 53 procent. In totaal gingen er in Gemonde 899 mensen naar de stembus; in de gehele gemeente waren dat er 12.748. Burgemeester Jan Pommer is blij met de opkomst: ,,Als gemeente willen wij dicht bij onze inwoners staan. We willen ze de ruimte geven om hun ideeën voor de toekomst van hun dorpen samen met ons vorm te geven. Daarom ben ik blij dat ook dit jaar weer veel mensen hun betrokkenheid hebben getoond en naar onze stembureaus zijn gekomen. Ik bedank ze voor hun stem."

Morgen, vrijdag 23 maart, wordt om 10.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis de officiële uitslag bekend gemaakt. Hier wordt officieel duidelijk wie er in de nieuwe Gestelse gemeenteraad komt. Partijen gaan vanaf dat moment kijken welke mogelijkheden er zijn om een coalitie te vormen.