Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VREUGDE EN VERDRIET TIJDENS FLITSENDE VERKIEZINGSAVOND

Democratisch feestje in raadzaal Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,En daar gaan we. Het wordt steeds spannender..." Exact om middernacht maakte burgemeester Mark Buijs de voorlopige einduitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Boxtel bekend. Waar eerder opgewonden stemmen klonken in de Boxtelse raadzaal, overheerste even een doodse stilte. Die werd doorbroken met een oorverdovend gejuich door de leden van Balans. De partij werd de grote winnaar van de avond.

,,Posters plakken, door de straten racen: er is de afgelopen week hard gewerkt door de politieke partijen", stelde de burgemeester in zijn welkomstwoord in de raadzaal. ,,Ik hoop echt op een opkomstpercentage van boven de vijftig procent. De democratie leeft en daar hebben de partijen een grote bijdrage aan geleverd."

ONTSPANNING

Kletsen met de achterban of met collega-politici: na wekenlang intensief campagne te hebben gevoerd, was het gisteravond voor de acht deelnemende politieke partijen even tijd voor ontspanning met een hapje en drankje tijdens de verkiezingsavond in de raadzaal. Hoewel: al snel maakte burgemeester Mark Buijs tot verrassing van de meeste aanwezigen omstreeks kwart over tien de eerste tussenstanden bekend. In blokken van drie stembureaus werd op twee schermen getoond wat het opkomstpercentage was per bureau, naar welke partijen de stemmen gingen en hoe die uitslag zich verhield tot vier jaar geleden.

Heldere grafieken die deden denken aan de uitslagenavonden van de NOS. ,,En dat zonder swipen", grapte Buijs. Hij verwees hiermee naar Herman 'Schermman' van der Zandt van de publieke omroep, die roem vergaarde als presentator van verkiezingsprogramma's.

GESPANNEN SNOETJES

Burgemeester Buijs leidde het massaal toegestroomde publiek ontspannen door de avond. Zodra de scheepsbel klonk die boven de trap hangt die naar de raadzaal leidt, was het duidelijk: zo snel mogelijk naar de raadzaal voor nieuwe tussenstanden. Voor de thuisblijvers zorgde Omroep Dommelland met presentatoren Geert Hoes en Michel van der Steen voor een live verslag. Een goede aanvulling op een toch al interessante verkiezingsavond.

Foto's van de grafieken of toch de cijfers opschrijven in een notitieboekje: verschillende politici hielden met gespannen snoetjes hun gewonnen of verloren stemmen nauwkeurig bij. Het verschil tussen Balans en Combinatie95 bleef tot het laatste bureau minimaal, maar voordat de burgemeester de volledige voorlopige verkiezingsuitslag deelde, klonk toch al lichte vreugde uit het kamp van Balans. De meerderheid van deze partij durfde echter nog niet tot juichen over te gaan tot het laatste scherm in beeld kwam: de voorlopige verkiezingsuitslag. ,,Eindelijk!", klonk er - enigszins verbeten - door enkele leden van de partij. Naar de burgemeester werd al niet meer geluisterd. De vuisten werden gebald en iedereen feliciteerde elkaar.

VERDRIET

Vreugde overheerste ook bij de leden van Combinatie95 en D66. En bij CDA, toen duidelijk werd dat een voorlopige restzetel haar kant opgaat. En waar blijdschap was, kwam ook verdriet om de hoek kijken. Lijsttrekker Herman van Wanrooij van INbox was na de uitslagen van de eerste zes stembureaus al aangeslagen. Ook SP-duo Eric van den Broek en Dave van de Ven keken bedrukt, ondanks dat ze nagenoeg hetzelfde aantal stemmen behaalden. De sportiviteit overheerste echter; er ontstond zowaar een staande receptie voor lijsttrekker Mariƫlle van Alphen van Balans. Een overzicht van alle reacties van de lijsttrekkers na afloop is op de pagina hiernaast te lezen.

FEESTJE

En burgemeester Buijs? Hij kon zijn teleurstelling nauwelijks verhullen als een stembureau onder de vijftig procent uitkwam. Met een totaalpercentage van 54,66 procent kon hij, net als de winnende partijen, toch een democratisch feestje vieren en rustig gaan slapen...

FOTO'S BOVEN: Met gespannen gezichten volgden de raadsleden de uitslag die door burgemeester Mark Buijs (kleine foto) bekend werd gemaakt. Zo ook Peter van de Wiel van Combinatie95 (grote foto). (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding