OPKOMST IN GEMEENTE OP 49,93 PROCENT

Wiv: nipte meerderheid Boxtel stemt voor wet

RENS VAN DEN ELSEN EN ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Voor, tegen of blanco: naast de gemeenteraadsverkiezingen vond gisteren ook het referendum plaats over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Boxtel was met 50,9 procent in ieder geval vóór de zogeheten sleepwet, 44,1 procent was tegen. Opvallenden veel mensen (617) stemden blanco. Landelijk lagen de verhoudingen net even anders dan in Boxtel. 48,8 procent van de referendumkiezers stemde tegen de nieuwe wet, 47,3 procent was voor. Bij het ter perse gaan van deze krant was 89 procent van de stemmen geteld.

Er was in Boxtel voldoende animo om deel te nemen aan het referendum: de opkomst lag op 49,93 procent. Het leek er gisteravond op dat de tegenstanders van de inlichtingenwet het referendum nipt hebben gewonnen. Na het tellen van bijna driekwart van de stemmen, had 48,9 procent tegen de wet gestemd tegenover 47,2 procent voor. Bijna vier procent van de stemmen was blanco.

Niet iedereen leek door te hebben dat hij tweemaal kon stemmen. Zowel bij gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel als het Waterschapshuis in Boxtel bleken er minder passen voor het referendum te zijn ingeleverd dan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat bleek ook uit de Boxtelse totaaluitslag : voor de nieuwe gemeenteraad stemden 13.268 mensen, terwijl 12.198 mensen het biljet voor het referendum inleverden. ,,Ik heb de stempas voor het referendum niet gehad", zei Leny Schellekens uit Lennisheuvel gistermiddag. ,,Ze hebben me overgeslagen."

NIEUWSGIERIGHEID

Een vrouw uit Lennisheuvel die niet met haar naam in de krant wilde, stemde tegen de zogeheten 'sleepwet'. ,,Op televisie hoorde ik dat gegevens, zoals medische resultaten, niet beschermd worden met deze wet. Toen was de keuze voor mij duidelijk. Je wilt toch niet dat die privégegevens op straat komen te liggen?" Sinke Verbruggen uit Lennisheuvel was een andere mening toegedaan. ,,Ik ben vóór de nieuwe wet. Vooral uit nieuwsgierigheid eigenlijk. Ik wil wel zien welke gevolgen de invoering van de Wiv met zich meebrengt."

PRIVACY

Ans en Cor Weijns uit Lennisheuvel kruisten het bolletje bij 'voor' aan. ,,Het is belangrijk dat de veiligheidsdiensten goede bevoegdheden krijgen. We begrepen dat de privacy op alle mogelijke manieren wordt gewaarborgd met deze wet, dus daar maken we ons geen zorgen over." Cor noemde het wel jammer dat de raadgevende referenda worden afgeschaft. ,,Dat is helemaal verkeerd en heeft me zelfs doen besluiten te kiezen voor een andere politieke partij dan D66."

Herbert en Anneke Leerdam uit Boxtel zijn eigenlijk tegen referenda, maar over deze laatste mogelijkheid wilden ze hun mening nog geven. ,,We hebben allebei tegen gestemd. Wat ons betreft moet de wet terug naar de tekentafel."

REGIO

In Sint-Michielsgestel stemden 6.326 mensen voor, omgerekend 53,3 procent. Het aantal tegenstanders lag op 4.958 mensen (41,8 procent). Hoeveel mensen er blanco hebben gestemd, is tot op heden onbekend. Ook in Haaren waren meer voorstanders dan tegenstanders. 3.187 inwoners (55,9 procent) steunde de wet, terwijl 2.315 mensen (40,6 procent) het hokje 'tegen' aankruisten op hun stembiljetten. 204 stemgerechtigden kozen ervoor niets in te kleuren.

Premier en VVD-leider Rutte noemde de uitslag van het referendum razend spannend. Als de uitslag van het referendum 'tegen' is, zal het kabinet de wet nog eens moeten wegen, erkende hij op www.nos.nl.