Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KIEZERS DRUPPELEN BINNEN BIJ STEMLOKAAL WATERSCHAP

'Ik mis de concrete plannen dit jaar'

RENS VAN DEN ELSEN

Bij de vrijwilligers die het stembureau in het Waterschapshuis aan de Bosscheweg bemannen zit de sfeer er goed in. ,,Kiezers komen al de hele dag binnen gedruppeld, de drukte komt dus met golven." Frans van Oorschot, Ans Kuilman, Janneke Mulder en Jaap Verheij grinniken er nog eens om: ,,We zitten hier de hele dag, dus het moet wel een beetje leuk blijven."

Om half zeven was Van Oorschot al in het gemeentehuis om de spullen voor het stemlokaal op te halen. ,,Dat was toen al open, daar verbaasde ik me nog over", zegt hij met een knipoog. Er worden door de vier vrijwilligers wat grapjes gemaakt, maar zodra een kiezer binnen komt, wordt weer serieus gedaan. Iedereen zet een vriendelijke glimlach op en zorgt dat de stempassen op de goede wijze worden ingenomen en op de juiste stapel belanden. ,,Er komt veel meer bij kijken dan alleen maar wat zitten en stemmen tellen", vertelt Mulder. ,,Er zijn veel regeltjes. Zelfs de volgorde van de vrijwilligers aan de tafel ligt vast." Mulder bemant nu voor de tweede keer een stembureau en vindt het leuk om te doen, al kost het haar wel twee vrije dagen. ,,Maar dat heb ik er graag voor over, ik doe het voor de democratie."

RECHT

Die insteek hebben veel stemmers woensdag. Zo ook Herbert en Anneke Leerdam: ,,We hebben in Nederland het recht om te gaan stemmen, het zou dom zijn om dat niet te gebruiken", zegt Herbert. Zijn vrouw vult aan: ,,Wie niet gaat stemmen, maar wel klaagt over de politiek, heeft geen recht van spreken." Het echtpaar vervult daarom al jaren samen zijn burgerplicht. ,,Na 55 jaar zitten we qua politieke gedachte wel op één lijn. We praten er niet veel over, maar op de weg hier naar toe hebben we het er toch nog even over gehad. Het blijkt nog steeds overeen te komen."

FLYER

Voor Patricia Kuiper ligt de politieke keuze wat anders. Tot een dag voor de verkiezingen wist ze niet naar welke partij haar stem zou gaan. ,,Ik heb de programma's doorgenomen, maar het is allemaal nogal vaag. ik mis de concrete plannen." Toen ze dinsdagavond laat nog een flyer binnenkreeg was haar keuze echter snel gemaakt. ,,In die folder werd een andere partij te kijk gezet, zonder dat die kon reageren. Dan ben je in mijn ogen niet netjes campagne aan het voeren."

De vrolijke sfeer in het stemlokaal slaat ook over op de mensen die binnen komen. Een kiezer grapt nog even nadat hij uit het hokje stapt: ,,Zo dit stembiljet mag meteen de kliko in."

FOTO: In het Waterschapsgebouw aan de Bosscheweg in Boxtel zijn ze druk aan het tellen nadat de stembussen zijn gesloten. (Foto: Peter de Koning).


STEMMEN IN DIENSTENCENTRUM DE KLOOSTERHOF

'Ouderen willen in Liempde blijven'

De stembureaus voor de gemeenteraadsverkiezingen werden vanochtend om 07.30 uur geopend. Op vijftien plekken konden de inwoners van gemeente Boxtel hun stempas inleveren. Zoals in dienstencentrum De Kloosterhof in Liempde, gelegen naast basisschool De Oversteek. In de lijn van Stemmen in Boxtel vroeg Brabants Centrum aan de Liempdenaren: waarvoor gaat u naar de stembus?

'Leefbaarheid' vindt Henriëtte Faber belangrijk. Maar iets specifieker nog: huizen. Niet voor haarzelf overigens. ,,Ik woon in een buurt waar de gemiddelde leeftijd zo'n 75-plus is. Heel veel van mijn buren willen graag wat kleiner wonen, maar er is gewoon geen aanbod. Naar een bejaardentehuis in Boxtel? Die verhuizen niet. Liemt blijft toch Liemt, hé", knipoogt ze.

JONG BLOED

Naast huizen voor ouderen ziet ook Faber, moeder van twee jonge kinderen, de noodzaak voor 'jong bloed': ,,Je wilt het dorp ook voor jezelf levendig houden. Minder jeugd betekent dat er minder gedaan wordt. Dansclubjes die verdwijnen, verenigingen die minder organiseren..."

Ook voor Mark van Hedel uit Liempde zijn de vele activiteiten die in Liempde georganiseerd worden een belangrijke reden om te stemmen. Immers, hij heeft drie kinderen: ,,Deze zit op zwemles", wijst hij naar zijn zoon. ,,Ze doen nog veel meer hoor: hockey, voetbal, atletiek. Er zitten heel veel verenigingen in Liempde. Ook met de vrijwilligers loopt het nog goed, maar ik hoop dat het zo blijft."

Wie denkt dat het sluiten van de dubbele overweg alleen in Boxtel de tongen los maakt, heeft het mis: ook in Liempde is het een heet hangijzer. Door de sluiting wil het college van B. en W. de Keulsebaan verbreden. Maarten de Rooij bezit grond aan die weg en volgt mede daardoor de ontwikkelingen rondom het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) op de voet. ,,Maar ik ondervind de huidige situatie op de Keulsebaan ook dagelijks aan den lijve."

'KLEIN JONG'

Eens met de beslissingen is De Rooij het allerminst. De stoplichten die gepland staan in combinatie met onder meer het vrachtverkeer dat naar slachterij Vion moet, het extra verkeer dat straks over de Keulsebaan moet... De Rooij: ,,Wat me vooral steekt is dat we omtrent de overkoepelende lokale uitdagingen niet bij machte lijken om het op te lossen. De raad moet als één blok bij zaken zoals PHS, maar ook woningbouw in Liempde achter elkaar gaan staan. Maar in plaats daarvan proberen ze stemmen van elkaar af te snoepen. Het zijn net 'klein jong'."

Toch stond De Rooij vroeg op om zijn stem uit te brengen. ,,Maar als de politiek niet in staat is om dit soort zaken op te lossen, moet het wellicht anders. Ik weet echter geen beter systeem, dus blijf ik stemmen..."

FOTO ONDER: Brabants Centrum peilde de stemmen in dienstencentrum De Kloosterhof in Liempde. (Foto: Pål Jansen).

Afbeelding