Afbeelding
Foto:

TEVREDEN STEMMER IN WILGENBROEK

'Boxtel is gewoon een fijne plek om te wonen'

Carool van Kesteren was een van de kiezers die zijn stem uitbracht in De Wilgenbroek. ,,Ik heb de voorbije weken het nieuws in Brabants Centrum op de voet gevolgd. Maar omdat ik nog twijfelde heb ik ook de stemwijzer nog ingevuld." Van Kesteren is tevreden over de gang van zijn in zijn woonplaats. ,,Alles wat we nodig hebben is hier voorhanden of in de nabijheid bereikbaar."

HENK VAN WEERT

Hij heeft niet zoveel op met de landelijke politieke partijen, geeft Van Kesteren toe. ,,Die staan zo ver van het gewone dagelijkse leven af, vind ik. En dus heb ik op een lokale partij gestemd." Echt grote wensen voor zijn woonplaats heeft de Boxtelaar niet. Wat hem betreft hoeft het roer bestuurlijk ook niet drastisch om. ,,Natuurlijk is het zaak dat de toekomstige verkeerssituatie goed wordt aangepakt. Dat is vooral lokaal van belang. Een veilige woonomgeving is voor mij ook essentieel, maar daarover hebben we in onze gemeente volgens mij niet echt te klagen."

Van Kesteren bezoekt stembureau 9 in zijn gemeente, gevestigd in brede school De Wilgenbroek. Daar is het op woensdagochtend een komen en gaan van mensen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De teller staat rond elf uur op 170 ingenomen stempassen, meldt Jan Brands, die samen met Anneke Spierenburg, Marijke Swinkels en Cor van Vught het stemlokaal bemant.

DOORLOPEND STEMMERS

,,De opkomst lijkt ongeveer gelijk aan die van vier jaar geleden, maar hoe het uiteindelijk uitpakt is natuurlijk nog maar de vraag", zegt Brands. Hij heeft goede hoop dat er wat meer mensen gaan stemmen deze keer. ,,Het weer is in elk geval geen spelbreker. Het is wat koud, maar droog én de zon schijnt. Ideaal verkiezingenweer." Dat er doorlopend mensen komen vindt het viertal wel prettig. ,,Dan schiet de tijd vlot op", aldus Spierenburg.

FOTO ONDER: Jan Brands bemant samen met Anneke Spierenburg, Marijke Swinkels en Cor van Vught (v.l.n.r.) het stemlokaal in brede school De Wilgenbroek. (Foto: Henk van Weert).

LENNISHEUVEL NAAR DE STEMBUS

'Laat je stem horen, zeker vanwege lokale thema's'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Legitimatie van de stemmers controleren? Het is dat het officieel moet, maar voor Jan Rombouts is het eigenlijk niet nodig: hij kent het overgrote gedeelte van de inwoners toch wel. De voorzitter bemant samen met Anette Tans, Francine van Weert en Herman van der Kamp het stembureau in Lennisheuvel. ,,Er is constant wat te doen in gemeenschapshuis Orion, met een piek in de ochtend en naar verwachting ook in de avond."

Omstreeks half drie hebben ruim tweehonderd mensen hun stemmen uitgebracht. Zij laten hun keuze - zoals verwacht - afhangen van lokale thema's als de situatie rond de dubbele overweg, de toekomst van de Keulsebaan, de fietsoversteek bij rotonde Boseind en de leefbaarheid van het dorp. ,,Woningen voor starters en ouders: die moeten er echt komen. Op deze manier blijft ook de basisschool voor het dorp behouden", stelt Agnes Korthout. ,,Daarom is het belangrijk om je stem te laten horen. Of ik de uitslag ga volgen? Ja hoor, via televisie. Maar ik zeg er mijn sportavond niet voor af!"

Ans en Cor Weijns noemen stemmen 'hartstikke belangrijk'. ,,Dat hebben we nog nooit overgeslagen." Via televisie en Brabants Centrum verdiepte het echtpaar zich in de verkiezingen. ,,We zijn het samen niet eens en bepalen uiteraard zelf waar we op stemmen", lacht het echtpaar. ,,Er speelt best wel wat hier: van de komst van een rondweg tot de gevolgen van het cultuurbeleid. En juist daarom is het zo belangrijk je stem te laten horen."

Dat vindt ook Sinke Verbruggen; ze mag voor het eerst stemmen. ,,Ik koos voor D66, de partij die aansluit bij mijn interesses en de balans tussen links en rechts vormt. Hoewel ik gebruikmaak van mijn stemrecht, staan lokale onderwerpen toch wat verder van mij af. Ik studeer in Eindhoven en heb nog geen kinderen."

FOTO ONDER: Jan Rombouts, Anette Tans, Francine van Weert en Herman van der Kamp in het stembureau van Lennisheuvel. (Foto: Annelieke van der Linden).

Jan Rombouts, Anette Tans, Francine van Weert en Herman van der Kamp bemanden gisteren het stembureau in Lennisheuvel. (Foto: Annelieke van der Linden).